8 години зад решетките за Дамбея

8 години зад решетките  за Дамбея - E-Burgas.com

Окръжният съд в Сливен даде 8 години затвор на Дамян Кършовски-Дамбея. Той ще излежи присъдата си в Бургаския затвор.

Дембея е осъден за това, че  на 31 декември миналата година, заедно с Георги Петков правят опит да ограбят вила в сливенското село Медово. Оказало се обаче, че имотът е на  кметицата - Димка Славова. Двамата разбили огромния зид на къщата, но точно тогава били спипани от съпруга на кметицата-Тодор.

Ето и в подробности какво се е случило в Новогодишната нощ в село Младово, според показанията по делото.

Георги Петков и Дамян Кършовски са от  Бургас и се познавали отдавна. В началото на месец декември,  2015 от свои познати обвиняемите разбрали, че мъж, който развивал успешен бизнес, притежава имот в с.Младово. Предположили, че е възможно същият там да  съхранява част от средствата си и решили да извършат кражба. За целта, около коледните празници, посетили селото и проучили местоположението на имота, начините за проникване в него и възможностите за бягство, в случай че бъдат забелязани.

         На същата дата, около 23.10ч. двама мъже от Младово, които празнували с компания в питейно заведение, намиращо се в селото, и които имали ключ от гореспоменатия имот отишли до него за подаръци. Единият от мъжете забелязал силуети на трима непознати, които побягнали към оградата на съдения двор. Вратата била отключена. След като разбрал, че в двора има непознати, мъжът съобщил за тях на своя спътник. Двамата влезли в двора, но там вече нямало никой.Чували се само стъпките на непознатите в съседния двор. Мъжете се върнали на улицата и на уличното осветление забелязали три лица, които се отдалечавали, бягайки в посока към главната улица на селото. Едно от лицата се отдалечавало по-бързо, а други две лица го следвали на разстояние.

        Те тръгнали след непознатите и след секунди едно от изостаналите лица се обърнало и произвело изстрел срещу тях. Въпреки това, двамата продължили да ги преследват по улицата, но не след дълго същото лице отново се обърнало и произвело нов изстрел срещу тях. Тогава мъжете се обадили на свои приятели от компанията.

         Малко по-късно, мъжете застигнали един от непознатите и го задържали. Другият непознат продължил да бяга. Задържаният бил Георги Петков. Той бил съборен на земята с помощта на дошлите на помощ хора от селото. Тогава Петков признал, че със спътниците си са от Бургас и са дошли да търсят пари в жилището.

           През това време, други мъже от селото преследвали избягалия непознат, на една от улиците забелязали, че лицето държи в ръката си пистолет и върви бавно напред. Близо до една от последните къщи на селото лицето спряло. Мъжете му извикали да хвърли пистолета. Непознатият се обърнал, произвел още един изстрел по посока на мъжете  и отново побягнал по черния път към канала.

         Непознатият подминал канала и тръгнал през обраслата с драки нива в местността „Пчелина“. Мъжете, които се придвижвали с микробус, опитали се да се приближат, но тогава непознатият произвел два изстрела по посока на микробуса. Първият куршум улучил рамката на прозореца на предната лява врата, а вторият, пръскайки стъклото откъм страната на водача, прострелял водача на автомобила в лявото рамо. Тогава спътникът му, който носел в себе си ловна пушка, предупредил бягащия, че ще стреля. Непознатият отново побягнал, но бил прострелян в крака с патрон за лов на пъдпъдъци. В последствие бил задържан. Това бил Дамян Кършовски.

31-годишният Кършовски е стар познайник на криминалистите. Дълго време беше от бандата на Рижите, а в последните години е сред най-доверените на задържания за разпространение на дрога Николай Пенев-Пойзъна.

          Към момента Кършовски е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

          Присъдата на Окръжен съд –Сливен може да бъде обжалвана пред Апелативен съд –Бургас.

 

 

 

Коментари

Още от последните новини