72 години от създаването на военноморска база Бургас (Снимки)

72 години от създаването на военноморска база Бургас (Снимки) - E-Burgas.com

На 15 декември 2016 г. военни моряци тържествено отбелязаха  72 години от създаването на военноморска база Бургас.

Началото на вмб – Бургас се полага със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. от командира на Морските войски за създаването на Военноморска база – Бургас. Базата става достоен приемник на българския Беломорски флот. Първи командир на базата е капитан - лейтенант Игнат Гишин, бивш командир на Морската дружина в Дедеагач. Младият морски офицер е оставил личния си пример като послание – и то е:

„Макар и с трудности пътя на българските военни моряци продължава напред в бъдещето. Дерзайте за България !” Вярата му в бъдещето и просперитета на военноморската база е останала като наследство, както за бургаската общественост, така и за цяла България!

Така се поставя началото на пътя за утвърждаване на Военноморска база Бургас като гръбнак на съвременната Флотилия бойни и спомагателни кораби.

И през изминалата година основните усилията на личния състав от флотилията, ефективно използвайки наличните ресурси, бяха насочени към поддържането на способности за гарантиране на морския суверенитет на Република България и защита на нейните интереси в морските пространства.

Със заслужено удовлетворение посрещат празника екипажите на корабите, които представиха достойно военноморските ни сили във всички планирани и проведени мероприятия.

Цялостната дейност на корабите би била немислима без осигуряването от бреговите формирования. Във всички тези звена работят всеотдайно, с професионална компетентност и чувство за отговорност много добри специалисти – военнослужещи и цивилни служители.

На строевия плац в Пункт за базиране Бургас в присъствието на командира на флотилия бойни и спомагателни кораби комодор Мален Чубенков, ветерани и приятели на военноморската база се проведе тържествен военен ритуал по повод празника.

Наградени бяха военнослужещи и цивилни служители за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати.

Отслужен бе мобелен за здраве и благоденствие от отец Стилиян от църквата Свети Никола в град Черноморец.

Галерия
Коментари

Още от последните новини