Над 700 изпълнители участваха в Международния фестивал на православната музика в Поморие

Над 700 изпълнители участваха в Международния фестивал на православната музика в Поморие - E-Burgas.com

Повече от 700 професионални певци, непрофесионални хористи и деца гостуваха в Поморие по повод международния фестивал на правослявната музика „Св. Богородица – Достойно Есть”. 15-то издание на музикалния форум беше открито на 6 юни с благословията на трима митрополити и премина с изключителен успех.

Фестивалът даде възможност на 30 състава от 9 държави да обменят опит, да споделят своите успехи, да представят репертоара си и да го обогатят. Фокусът тази година беше поставен върху религиозните творби на Чайковски и Рахманинов. В рамките на 5 дни хорове и вокални ансамбли огласиха града с великолепни музикални произведения, а представянето на всеки един беше внимателно оценено от членовете на фестивалния секретариат. За първи път в събитието се включи и певческият състав на Старозагарската опера, представен от диригента Младен Станев.

Вчера /10.06.2018 г./ в църквата „Свето Рождество Богородично“ – Поморие се проведе заключителният концерт на МФПМ „Св. Богородица – Достойно Есть”. Още преди концерта, хоровете взеха участие в сутрешната Божествена Света литургия в няколко от храмовете в областта. Впечатлен от молитвената вглъбеност и професионалните изпълнения на всички участници, Н.В.Пр. Сливенският митрополит Иоаникий благослови диригенти и изпълнители.

В края на концерта всички бяха удостоени с грамота от музикалния директор на фестивала  Йорданка Панчева-Туджарова, а кметът на община Поморие Иван Алексиев лично връчи награди на отличените от музикалната комисия.

Благодаря Ви за невероятната емоция, която ни предоставихте. Всички Вие изпълнихте прекрасни творби и превърнахте събитието в истински празник. След тези няколко дни е още по-трудно днес да сложим край, ето защо с благословията на Дядо Иоаникий, Ви каня отново на XVI издание догодина! С тези думи кметът Иван Алексиев закри фестивала.

Коментари

Още от последните новини