700 лв. минимална заплата за висшисти иска КНСБ

700 лв. минимална заплата за висшисти иска КНСБ - E-Burgas.com

Поне 700 лв. трябва да е регламентираната минимална работна заплата за висшисти, които работят по специалността си от началото на 2017 г., заяви пред Mediapool президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му държавата трябва да регламентира минимална заплата за хората с висше образование, която да е с 50% по-висока от общата МРЗ. "При 460 лв. минимална работна заплата от 1 януари 2017 г. най-ниското възнаграждение за висшистите трябва да е към 700 лв.", каза Димитров. По думите му това трябва да е поне минималния стартов доход за младите хора, които завършват образованието си и влизат на пазара на труда.

Преди дни председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков пък предложи държавата да приеме административни регулации, с които да се въведе задължение за работодателя да плаща повече на по-квалифицираните работници.

Според Нейков липсата на достатъчно инструменти, които да влияят на политиката по доходите от страна на държавата, вече започва осезаемо да се усеща и да пречи на развитието на пазара на труда. Минималната работна заплата и минималният осигурителен доход не постигат целите си, каза експертът.

Коментари

Още от последните новини