70% от парите на фонда за лечение на деца в чужбина оставали за лечение тук

70% от парите на фонда за лечение на деца в чужбина оставали за лечение тук - E-Burgas.com

От обществения съвет на фонда знаели за натиск върху директора от август. 

Всеки път, когато фондът за лечение на деца в чужбина заработи, се появяват проблеми, каза пред Нова тв Красимира Величкова, член на Обществения съвет на фонда, директор на Българския дарителски форум. 

Фондът бил проверяван многократно, включително преди месец, но нищо нередно не било установявано. 

Фондът за лечение на деца в чужбина е изключително нужен. Докато не излязат доказателства, не е нужно да се говори за чудовища, заяви Мария Чернева, журналист в БНТ, също член на Обществения съвет.

Според Десислава Хормузова от сдружението "Спаси, дари на...", което се занимава с набиране на средства за лечение на тежко болни деца, и член на Обществения съвет, върху директора на фонда, който веднъж вече беше уволняван и после възстановен на поста, е имало натиск да подаде оставка. "От август непрекъснато има натиск върху Павел Александров да подаде оставка. През декември от министерството спряха заплатите на служителите за Коледа – бил се изчерпал бюджета. Нямам представа защо, но искат той да се махне. Преди един месец приключи проверка във фонда и нямаше проблеми."

Те обясниха, че около 70% от средствата за лечение на деца в чужбина вече се дават за лечение на децата в наши болници, никой нямал интерес деца да се лекуват навън, защото било скъпо.

Тази практика обаче според лекари е добра, тъй като при лечение, което може да се извърши тук с чужди специалисти, се спестяват средства и така може да се лекуват по-голям брой  деца. 

"Обвинявам фонда, тъй като работят бавно и тромаво", заяви в пряко включване за сутрешния блок майката на 4-месечния Дилян, който е с тежко онкологично заболяване на гръбначния стълб.  "Разговарях с Павел Александров в понеделник. Държа се грубо и арогантно. Няма нужда да бъдем допълнително мачкани от хора, които не са достатъчно човечни", заяви майката. В отговор на въпрос на репортера обаче каза, че никой от фонда не й е искал пари, нито пък тя е предлагала такива.

Както "24 часа" писа, директорът на фонда за лечение на деца и всичките му подчинени бяха арестувани в сряда при акция на спецпрокуратурата и ГДБОП. Разследва се организирана престъпна група за корупционни престъпления, съобщи по-късно прокуратурата. Сигналът за подкупи е бил приет от министър Петър Москов преди няколко месеца. Той го предал на премиера Борисов, който разпоредил на службите да работят по него. СРС са използвани срещу директора Александров, счетоводителите и експертите от фонда. Акцията на МВР и прокуратурата бе проведена преди заседание на обществения съвет към фонда, който е трябвало да вземе решение за лечението на 70 деца.

Източник: "24 часа"

Коментари

Още от последните новини