От 200 анкетирани жени в Бургас: 70% пушат, 10% палят над 20 цигари на ден

От 200 анкетирани жени в Бургас: 70% пушат, 10% палят над 20 цигари на ден  - E-Burgas.com
снимка: smokersnews.net

Тревожната статистика бе оповестена от РЗИ-Бургас повод днешния Международния ден без тютюнопушене

70,5 % от жените от 200 анкетирани в Бургас са пушачки. Това показват данните от проучване на на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. В проучването са взели участие 200 жени във фертилна възраст, бременни, кърмещи, майки с деца, с които беше проведен тест на Фаргенстрьом за уточняване степента на никотиновата зависимост. 

Тревожната статистика бе оповестена в сайта на РЗИ по повод днешния Международния ден без тютюнопушене, който се отбелязва традиционно на 17 ноември.

От въпросните 200 жени, които са взели участие в проучването. цигари употребяват 141, което е точно 70,05% от общия брой. От тях 35 жени (24,82%) са с лека зависимост и пушат по 5-6 цигари на ден. Първата цигара палят обикновено около час след сън, като през деня не чувстват зависимост към цигарите. С умерена зависимост са 20 жени (14,15%), които пушат средно по 10 цигари дневно, като първата палят половин час след събуждане сутрин. През деня те изпитват необходимост да запалят цигара, но не навсякъде.

14 жени са със силна зависимост - 9,92%, употребяват 21-30 цигари дневно. Те запалват първата цигара до 5-10 минути след ставане от сън, изпитват необходимост да пушат през целия ден.

С много силна никотинова зависимост от анкетираните са 2 жени - 1,41%, които употребяват повече от 31 цигари дневно веднага след ставане от сън използват цигара, изпитват постоянно желание да употребяват цигари през целия ден, независимо от ситуациите, дори и когато са болни.

Изводите от проучването показват, че жените, които употребяват цигари и според теста са с липса на зависимост, лека и умерена зависимост, е възможно самостоятелно или чрез мотивация и профилактика да се откажат напълно.Всички останали, на ниво силна и много силна зависимост, при желание за отказване от цигарите, е необходимо да потърсят специализирана помощ от лекар и терапевтично лечение.
 

 

Коментари