6,3 милиона българи имат право да гласуват в неделя

6,3 милиона българи имат право да гласуват в неделя - E-Burgas.com

13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати ще участват в изборите за Европейски парламент в неделя, съобщи ЦИК. Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 355 633.

Избирателните секции в лечебни заведения, домове за стари хора или други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, плавателните съдове под българско знаме, в местата за изтърпяване наказание лишаване от свобода и за задържане, се образуват при наличието на не по-малко от 10 избиратели в срок не по-късно от 48 часа преди изборния ден.

Централната избирателна комисия напомня на избирателите, че в изборния ден в Република България гласуването започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа. Извън страната изборният ден започва в 07.00 часа местно време и приключва в 20.00 часа местно време.

Когато в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа (извън страната това е съответното местно време).

Коментари

Още от последните новини