6000 метра огради ще пазят АМ "Тракия" от сняг тази зима

6000 метра огради ще пазят АМ

Тепърва ще се залесява експерементално зеления поояс от кипариси

199 машини са осигурени за почистването на републиканските пътища в област Бургас през зимния период, съобщиха за радио „Фокус“-Бургас от Агенция „Пътна инфраструктура. От 1 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. Подготовката за зимния сезон върви по график. Тази седмица се проверява подготвеността на фирмите. Инспектира се наличната техника, суровини – сол, пясък, луга и т. н.

За ограничаване на снегонавяванията е предвидено поставянето на 6 000 м снегозащитни огради на АМ „Тракия”, в участъка от км 308 до км 359. В момента се провежда и обществена поръчка за изграждане на опитен крайпътен „зелен пояс“ от кипариси за снегозащита при 329-ти километър на АМ „Тракия“. Зеленият пояс ще бъде с дължина 350 м. Ако през зимата мярката се окаже ефикасна, ще бъдат изградени още „зелени пояси“ по автомагистралата.

Най-сложните участъци за зимно поддържане в област Бургас са високопланинските проходи Айтоски, Приморски, Ришки и Дюлински, както и отсечките с големи надлъжни наклони, каквито има на път I-6 Карнобат-Бургас, път ІІІ-906 Оризаре-Каблешково и път III-6009 „(Карнобат-Бургас)-Миролюбово”.

За подготовката на републиканските пътища в област Бургас преди зимата са извършени текущи ремонти на пътната настилка, попълване на банкети, подобряване на отводняването, изсичане на растителност в близост до пътното платно и др. По третокласната пътна мрежа са отремонтирани част от най-компрометираните пътни участъци, с което е осигурена безопасността на движение. В момента се извършват текущи ремонти на участъци от път І-6 Карнобат – Бургас, път ІІІ-795 Драганци – Карнобат, път ІІІ-7306 Лозарево – Чубра, път ІІІ-7909 Братово – Равнец, път ІІІ-539 Трояново – Айтос и път ІІІ-5391 Трояново – Аспарухово. Предстои изкърпване и на път ІІІ-907 (Маринка-Звездец)-Визица-(Царево-М.Търново).

През тази година завърши изграждането на новия мост над р. Ропотамо на път ІІІ-992 Веселие-Ясна поляна, на мястото на разрушеното от наводненията съоръжение през 2014 г., както и ремонтът на надлеза Ченгене скеле на път ІІ-99 Бургас – Царево. На 12 октомври започна реконструкцията на пътя I-9 Слънчев бряг – Бургас с изграждането на второ платно между Поморие и Ахелой, която трябва да завърши преди началото на активния туристически сезон догодина.

Коментари