6000 метра огради ще пазят АМ "Тракия" от сняг тази зима

Тепърва ще се залесява експерементално зеления поояс от кипариси

199 машини са осигурени за почистването на републиканските пътища в област Бургас през зимния период, съобщиха за радио „Фокус“-Бургас от Агенция „Пътна инфраструктура. От 1 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. Подготовката за зимния сезон върви по график. Тази седмица се проверява подготвеността на фирмите. Инспектира се наличната техника, суровини – сол, пясък, луга и т. н.

За ограничаване на снегонавяванията е предвидено поставянето на 6 000 м снегозащитни огради на АМ „Тракия”, в участъка от км 308 до км 359. В момента се провежда и обществена поръчка за изграждане на опитен крайпътен „зелен пояс“ от кипариси за снегозащита при 329-ти километър на АМ „Тракия“. Зеленият пояс ще бъде с дължина 350 м. Ако през зимата мярката се окаже ефикасна, ще бъдат изградени още „зелени пояси“ по автомагистралата.

Най-сложните участъци за зимно поддържане в област Бургас са високопланинските проходи Айтоски, Приморски, Ришки и Дюлински, както и отсечките с големи надлъжни наклони, каквито има на път I-6 Карнобат-Бургас, път ІІІ-906 Оризаре-Каблешково и път III-6009 „(Карнобат-Бургас)-Миролюбово”.

За подготовката на републиканските пътища в област Бургас преди зимата са извършени текущи ремонти на пътната настилка, попълване на банкети, подобряване на отводняването, изсичане на растителност в близост до пътното платно и др. По третокласната пътна мрежа са отремонтирани част от най-компрометираните пътни участъци, с което е осигурена безопасността на движение. В момента се извършват текущи ремонти на участъци от път І-6 Карнобат – Бургас, път ІІІ-795 Драганци – Карнобат, път ІІІ-7306 Лозарево – Чубра, път ІІІ-7909 Братово – Равнец, път ІІІ-539 Трояново – Айтос и път ІІІ-5391 Трояново – Аспарухово. Предстои изкърпване и на път ІІІ-907 (Маринка-Звездец)-Визица-(Царево-М.Търново).

През тази година завърши изграждането на новия мост над р. Ропотамо на път ІІІ-992 Веселие-Ясна поляна, на мястото на разрушеното от наводненията съоръжение през 2014 г., както и ремонтът на надлеза Ченгене скеле на път ІІ-99 Бургас – Царево. На 12 октомври започна реконструкцията на пътя I-9 Слънчев бряг – Бургас с изграждането на второ платно между Поморие и Ахелой, която трябва да завърши преди началото на активния туристически сезон догодина.

Сподели новината:

Коментари