60 хотела по Южното Черноморие на червено заради "Томас Кук"

60 хотела по Южното Черноморие на червено заради

Близо 60 хотела по Южното Черноморие са застрашени след фалитите на британския туроператор "Томас Кук" и неговата партньорска компания в България "Астрал Холидейз", съобщи БНР.

От туристическия бранш призовават правителството да вземе мерки за спасяването, както на хотелиери и доставчици, така и на сезон 2020 г.

Сериозен спад в туризма през следващите 3-4 години, прогнозират от Бургаската регионална туристическа камара.

Като най-критичния период в развитието на туризма от 30 години насам определи събитието председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.

Два са вариантите след фалита на британския туроператор "Томас Кук" – банката да приеме изготвена от него оздравителна програма или да бъде назначен синдик, който заедно с българските хотелиери да разработи оздравителен план.

И в двата случая обаче оздравителният период ще продължи от 3 до 5 години. Затова сега министерствата на туризма и финансите в България трябва да предприемат спешни мерки, за да ограничат щетите за българския бизнес след фалита на „Томас Кук“, каза Иван Иванов:

„В момента Министерството на туризма на Република България и Министерството на финансите не правят нищо. На първо място Министерството на туризма трябва да разработи програма, която да подпомогне българските хотелиери чрез премахването на ДДС – то там, където е фактурирана туристическата услуга, а не е заплатено нищо. Вторият момент е от страна на правителството - трябва да бъдат отпуснати безлихвени кредити, за да се разплатят хотелиери и доставчици. В противен случай ще има масово фалити - и на доставчици, и на хотелиери“, обясни той.

Коментари

Още от последните новини