55 хил. лв. на вятъра. И на дъжда, и на слънцето...

55 хил. лв. на вятъра. И на дъжда, и на слънцето... - E-Burgas.com

За новите спирки в Бургас и за приликата между "слон" и "заслон"

Знаете ли каква е връзката между слон и заслон в българския език? На пръв поглед никаква, освен сходното звучене, но етимологията на думите показва, че всъщност връзка има. Сигурно ще се изненадате, но не думата заслон идва от животното слон, а обратното. Защото навремето хората си мислели, че слонът спи подпрян на дърво и така взел корена на думата "яслан" - подпирам се. Доста абсурдно, но хората тогава така са разсъждавали.

Ние обаче открихме още една прилика. Слонът може да достигне тегло от около 7 тона, а горе долу толкова тежат новите спирки (заслони) в Бургас. И имат горе долу същата функционалност като заслон, колкото голямо сиво животно с хобот.

Оплакванията и проблемите с новите автобусни спирки в Бургас не спират, още преди да бъде пусната новата транспортна схема на града, заради която бяха изградени. Припомняме, че още след изграждането на първите съоръжения възникнаха и първите проблеми.

Първо част от металните пейки ръждясаха само за няколко седмици и се наложи да бъдат заменени с нови. После се оказа, че огромните навеси от стъкло и метал не пазят от дъжд и водата се стича върху чакащите пътници под тях. Последните оплаквания дойдоха през това лято, след като се оказа, че спирките не предлагат никаква сянка, а жаркото слънце минава през стъкления покрив, като през парник. Тепърва остава да видим какъв заслон ще предлагат спирките през зимата. По проект бе одобрено те да бъдат с подово отопление, което да разтапя снега и да не позволява заледяване. Не става ясно обаче как ще пазят от ледения вятър, който е най-големият проблем в Бургас през студените месеци. По всичко изглежда, че за този проблем отново не е помислено, тъй като задните платна на спирките не стигат нито до земята, нито до горния навес и така остават широк луфт, през който вятърът спокойно може да минава. Горчивият опит от предишните спирки показва, че точно това ни очаква. 

Сега вече може да се върнем на слона в началото. Оказва се, че срещу баснлословните 55 хиляди лева за спирка, срещу тоновете метални тръби и стъклени тавани бургазлии получават нулева функционалност. За естетичния вид на грубата изработка, наподобяваща повече бункер също може да се спори, но това е най-малкият проблем. Логично е клиентите на градския транспорт да се запитат, защо под всичкия този метал и стъкло не са защитени от метеорологичните условия, когато в същото време една по-малка и по-евтина спирка би вършила по-добра работа. На тях обаче остава надеждата, че новата транспортна схема на Бургас скоро ще заработи, а чакането на автобусната спирка наистина ще отнема максимум 4-5 минути. А дотогава им препоръчваме да се екипират по-добре. 

Венелин Костадинов

Коментари

Още от последните новини