52-годишен работник загина при инцидент в завод "Арсенал"

52-годишен работник загина при инцидент в завод

Пореден злополучен инцидент в завод "Арсенал". В петък около 22:30 часа на телефон 112 е подаден сигнал за инцидент в клона на завода в гр. Мъглиж, съобщава Нова Тв. Става дума за инцидент с пресоваща машина за хексоген. При пресоването, веществото се възпламенило, при което на място загива 52-годишен работник от Стара Загора.Починалият мъж работи в "Арсенал" от декември миналата година.

По първоначална информация, работникът е извършвал недопустимо действие в нарушение на нормите за безопасност на труда при работа с преса /ползвал е чук/. В резултат на отлетял инструмент като следствие от това нарушение, възниква локален взрив. Откъсната е част от ръката на работника и той умира от кръвозагуба. Леко пострадала е жена от съседна машина, която е обслужена на място, информират от завод "Арсенал".

Прокуратурата също направи 4,5-часова проверка в цеха на завод "Арсенал". При нея е установено, че взривът е станал при пресоване на взривното вещество хексоген.

„При пристигането на екипите, персоналът на завода вече е бил обработил помещението. Не е имало пожар, нито сериозни разрушения. Загинал е работник на 53 години. Дали е имало взрив, ще се установи впоследствие. Една жена е откарана в болницата, но заради силна уплаха, тя не е пострадала. Няма риск за работещите в предприятие, нито за хората, които живеят в района”, коментира за „Събуди се” комисар Николай Николов, директор на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

„Проверките са постоянни. Всяко от рисковите производства се проверява. За допуснати нарушения се съставят административни актове със срокове за отстраняване на допуснатите грешки”, коментира Елена Желязкова от Инспекцията по треда в Стара Загора.

„Взривът е бил локален. Няма замърсяване на въздуха”, съобщи за Нова кметът на Мъглиж Господин Господинов.

Припомняме, че на 25 април двама души загинаха при взрив в завод „Арсенал“. Инцидентът е станал в завод 3. След взрив тогава последва пожар. От МВР уточниха, че инцидентът е възникнал при ремонтна дейност в една от сградите на територията на предприятието.Двама работници загинаха. В сградата тогава се стигна и до ограничен пожар, който бързо беше локализиран и погасен от пожарната към предприятието с помощта на два екипа пожарникари от РСПБЗН.

Взривът в цеха на завод „Арсенал” става само месец след последната тежка авария, при която загинаха двама души, а трети беше ранен. И това не е единственият подобен тежък случай.


2008-ма, 9 август. В един от складовете на военния завод в Казанлък избухва пожар. Следват взривове там, където се съхраняват гранати. Няма жертви.
4 години по-късно. Две експлозии разтърсват Казанлък на 12 септември в рамките на денонощие. Пострадали няма, но премиерът Бойко Борисов разпорежда пълна проверка на дружеството.
13 юни 2013. Заводът отново е в пламъци. По чудо се разминава без пострадали.

На 28 февруари 2014 година в оръжейния комплекс на "Арсенал" край Мъглиж избухва взрив. От травмите си загива възрастен мъж.
В края на април тази година тежък инцидент почерни работниците в Казанлък. Този път жертвите са две, а трети човек е ранен при взрив и пожар в барутния цех на предприятието. Случаят се разследва.

Коментари

Още от последните новини