500 българи умират годишно от домашна ракия

500 българи умират годишно от домашна ракия - E-Burgas.com

Наближаващите празници отново извадиха на пазара опасни пластмасови туби със съмнителна течност под етикета "домашна ракия", съобщи в. "България Днес".

Подозрителните туби и бутилки се увеличават по столични сергийки и крайпътни търговци.Заради по-ниската цена на домашния алкохол мнозина се изкушават да посегнат към такава напитка, за да спестят някой лев по празниците. Специалисти обаче предупреждават, че и в този случай евтиното излиза не скъпо, а направо фатално. Експертите отчитат и неприятна тенденция в смъртността от произведена домашна ракия - близо 20% от случаите са именно от консумация на опасна скоросмъртница. Лекари алармират и че е недопустимо годишно от такива питиета да си отиват близо 500 души, цифра, равна на жертвите на пътни произшествия.

Проблем за властите да контролират продажбата на ракията менте е и фактът, че масово производители предлагат продукцията си в интернет. Малцина потребители обаче могат да различат качествен от смъртоносен алкохол. А лечението след натравяне с домашна ракия струва близо 100 хиляди лева, посочва токсикологът от ВМА д-р Борислав Петров. Скъпа цена за левче-два по-евтино питие на трапезата. Проблем при подобно производство на алкохол е фактът, че в него често се влагат съмнителни съставки, за да оправдае ниската му цена, както и начинът на производство е буквално потресаващ. Запознати разказват, че някои хора дори варят ракия, ползвайки барабани от стари перални машини. Хигиената при подобен процес граничи с нулата. В основата на такива продукти има технически спирт, оцветители и ароматизатори. Тези отровни вещества най-малкото нанасят дълготрайни и непоправими увреждания на човешкия организъм - на зрението, на слуха, на сърдечно-съдовата дейност, на репродуктивната функция. 

Припомняме, че според данни на Националната лозаро-винарска камара ментетата се срещат там, където са неподвластни на контролните органи - на пазари, в малки магазини, дълбоко скрити в склада или зад щанда, на капаците на коли край пътища. Продават като „домашни", за да заблудят клиента. Количествата ракия в нелегалния сектор, според организацията, надвишават 50 млн. литра годишно, което я прави абсолютно достъпна до всеки български дом. Минимум 1 човек на ден обаче умира от нея. 

Нелегален алкохол от казани е все по-често залавян от митничарите. За последния месец и половина иззетото количество уж домашен алкохол е близо 3700 литра, показва справка на сайта на агенция Митници. Последните случаи са от Нова Загора, Червен бряг и Лом. В началото на декември митничари разкриха нелегален склад за алкохол в стопански двор на входа на Нова Загора. Иззети бяха 1893 литра алкохол с неясен произход в бутилки и бидони. В края на ноември близо 1500 литра нелегален алкохол в пластмасови туби, бутилки и бидони задържаха митническите служители към Митница Свищов. Нелегалният алкохол отново е открит при проверка в частен дом в Червен бряг. Малко по-рано същия месец в района на Дунав мост 2 Видин - Калафат, мобилен екип на Митница Лом спира за проверка товарен автомобил с българска регистрация, превозващ ароматизатори и строителни материали за страна от ЕС.

Митническите служители извършват проверка и на едно от палетата. По документи в него има кофи с воден разтвор на импрегниращ грунд. При отварянето й от една от кофите вместо грунд потича плодова ракия. Задържани са общо 48 кофи, във всяка от които има по 2 мяха от 6 литра „грунд ".

Коментари

Още от последните новини