50 хил. лева за свободата на Бенчо Бенчев, обвиниха го в две престъпления

50 хил. лева за свободата на Бенчо Бенчев, обвиниха го в две престъпления - E-Burgas.com

Бургаският съд определи гаранция от 50 000 лв. за свободата на бизнесмена Бенчо Бенчев за мярката по повдигнати срещу него две обвинения. Сумата той ще трябва да заплати в срок от 15 дни и е изцяло съобразена с финансовото му положение. Това обяви административният ръководител на Окръжна прокуратура Бургас – прокурор Георги Чинев.

Първото обвинение срещу Бенчев е лично укривателство на Митьо Очите, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години, но не по-тежко от това предвидено за укривания. Обвинението касае, че от 2 до 4 август в Гърция и Турция, Бенчев е спомогнал на Димитър Желязков да избегне и да бъде осуетено, спрямо него, наказателно преследване, като на 2 август е транспортирал с лек автомобил Желязков от Солун до Истанбул, след което му е предоставил стая за ползване в хотел „Рамада“, резервирана на името на Бенчев. „Това е станало без да се споразумее с Димитър Желязков, преди да бъде извършено самото престъпление“, заяви Чинев.

Второто обвинение е за държане на боеприпаси, осъществено на 5 август в дома на Бенчо Бенчев, по-конкретно в ползвано от него спално помещение. Предмет на обвинението са 57 броя фабрични бойни патрони, за което към момента е установено, че същите са държани без надлежно разрешение. Това престъпление предвижда от 2 до 8 години затвор.

„Освен мярката за неотклонение гаранция в пари, взета по отношение на Бенчев, е и мярка за процесуална принуда забрана да напуска пределите на страната без разрешение от наблюдаващите прокурори, т.е. при мотивирана и обоснована нужда, ще се прецени възможността за даване на разрешение за пътуване“, каза още ръководителят на Окръжна прокуратура.

 

Коментари

Още от последните новини