5 години решетки за пиян шофьор, убил на пътя 3-годишно момиченце

5 години решетки за пиян шофьор, убил на пътя 3-годишно момиченце - E-Burgas.com

Пет години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип  ще изтърпи 27 - годишният Янко Чакалов от гр. Сливен, който без книжка, в пияно състояние блъсна с автомобила си и уби на място 3-годишната Даниела Кирова. Върховните магистрати потвърдиха решението на Апелативен съд – Бургас и то влиза в сила.

Мъжът е признат за виновен в това, че при управление на МПС – лек автомобил „Фиат Пунто" с гръцка регистрация без да има необходимата правоспособност и в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила – 0,64 промила, установена по надлежния ред, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на детето, като след това избягал от местопроизшествието.

Трагичният инцидент се разиграл на 04.10.2015 г. в сливенския квартал „Речица“. В късния следобед Чакалов се намирал в дома си в същия квартал, където преди това изпил около 200 мл. вино. Въпреки че не притежавал свидетелство за правоуправление и бил осъждан  условно за управление на МПС без да притежава правоспособност и пренебрегвайки факта, че е употребил алкохол, около 19.30 часа, взел решение да шофира в рамките на квартала. Чакалов управлявал автомобила със скорост от 62 км/ч, като се приближавал към мястото, където детето си играело на улицата, надзиравано от близки родственици.

 Чакалов не е възприел момиченцето на пътя, което в този момент се намирало в опасната зона на спиране на автомобила и не задействал спирачната уредба. Детето е ударено с предната дясна част на автомобила. Водачът не спрял на местопроизшествието, напуснал го и продължил да управлява автомобила в посока гр. Сливен. По-късно е задържан в дома си, признал за извършеното ПТП и отвел разследващите органи до мястото, където паркирал колата си.

 Съдът е определил Чакалов да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип и приведеното наказание от три месеца лишаване от свобода от предишната му условна присъда.

Коментари

Още от последните новини