4г. затвор за убийството на Костов

4г. затвор за убийството на Костов - E-Burgas.com

На 4 г. затвор бе осъден Димитър Димитров-Бабата за убийството на Иван Попов, по-известен в ъндърграунд средите с прякора Костов. Определението на съда бе произнесено преди минути от състав на Бургаския окръжен съд, с председател Яни Гайдурлиев.

Бабата бе оправдан по обвиненията за умишлено убийство и бе признат за виновен по друга буква от НК, а именно чл. 119 - превишаване правата на неизбежната отбрана. Този член от закона предвижда до 5 г. затвор. Той бе осъден и на 3 г. затвор и за незаконно притежание на огнестрелно оръжие - пистолета "Макаров", с което екзекутира Костов. Димитров ще трябва да заплати на майката на загиналия и 100 хил. лв. за причинените неимуществени вреди, отсъди съдебния състав.

От присъдата ще бъде приспаднато времето, в което е бил задържан и това, в което е бил под домашен арест. Оставащото време, което се равнява на 2 г. трябва да бъде изтърпяно при общ режим в затворническо общежитие, пише още в решението на съда.

Определението може да бъде обжалвано от всяка една от страните в 15 дневен срок пред Апелативния съд в Бургас. Това със сигурно ще стори държавното обвинение, което настояваше на Димитров да бъде наложено най-тежкото наказание и той да лежи в затвора до живот.

Галерия
Коментари

Още от последните новини