46 общини си искат язовирите от държавата

46 общини си искат язовирите от държавата - E-Burgas.com

В края на седмицата изтича срокът, до който кметовете ще трябва да решат дали да прехвърлят стопанисваните от тях язовири на държавата. Последните проверки установиха, че за близо 900 язовира се необходими ремонти, а над 400 от тях са класифицирани за неотложен ремонт, информира БНР.

Кметът на Кърджали и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) Хасан Азис сподели за предаването „Хоризонт до обед“ мотивите за решението на общината да прехвърли част от язовирите си:

„В община Кърджали разполагаме с 366 водоеми и язовири като с последното решение на Общинския съвет 20 от тези в най-тежко състояние и най-големи размери бяха прехвърлени към държавата, така че община Кърджали оттук нататък трябва да експлоатира и да поддържа останалата част от язовирите и водоемите. Има няколко неща, които трябва да бъдат направени“.

Трябва да класифицира какво е язовир и какво е водоем, за да може да се определи необходимата инвестиция. Все още няма и яснота по какъв начин може да се отдават язовирите на концесия или под наем.  

„Към настоящия момент тече един друг процес, който е много притеснителен за кметовете и за общините. Всъщност това беше една от причините ние да поискаме законодателни промени. Всички кметове, към настоящия момент, са проверявани и има всекидневни санкции – десетки, за това, че общините не поддържат язовирите и водоемите. Община Кърджали имаме над 17 акта по около 1200-1500 лв, с които се глобява кмета.  Искам дебело да подчертая, че всички актове, които са ми направени кмет на община Кърджали, ние сме ги обжалвали пред съда и всичките, към настоящия момент, са паднали. Няма ясно разписани отговорности по отношение на експлоатацията и поддържането на язовирите. Това е нещо, което трябва да бъде решено“.

В национален мащаб има над 5000 язовири и водоеми, които трябва да бъдат някакъв начин под контрола на местната и на централна изпълнителна власт, допълни той.

Парламентарният секретар на НСОРБ Благой Станчев допълни, че процесът по уточняването на броя водоеми в страната продължава:

„Към края на миналата година бяха 6000, а сега е нараснала бройката  на 6816 общо язовирите, като от тях около 4800 са общински. Наистина поради невъзможността общините да полагат грижи съобразно изискванията на закона, инициирахме законови промени. Към момента, 46 Общински съвета са взели решение и са депозирани заявления от кметовете методите до министъра на икономиката за прехвърлянето на 1247 язовира“.

Останалите общини имат още няколко дни да вземат решение за водоемите си. Прехвърлянето не приключва с подаването на заявлението и до края на процеса отговорността за обектите е на общините, изтъкна той.

„Трудно се печели от концесионни наеми. Желаещите за концесионери далеч не са толкова много“, добави Станчев и уточни, че в повечето случаи от общините са доволни концесионерът да се ангажира с поддръжката на съоръжението

Коментари

Още от последните новини