444 осъдени шофьори за година в Бургас

444 осъдени шофьори за година в Бургас - E-Burgas.com

444 граждани са получили осъдителни присъди след внесени актове на Районна прокуратура –Бургас  срещу лица, управляващи МПС в срока на лишаване от право да управляват такива, както и след употреба на алкохол и наркотици през 2016г.

Статистиката сочи, че общо 698 дела срещу граждани, управляващи моторни превозни управлявали МПС след като вече са били наказани по административен ред по такова деяние и наказанието им не е изтекло, както и срещу граждани, употребили алкохол и наркотици и седнали зад волана. Горепосочените данни за периода 01.01.2016г. до 30.12.2016г.  са по дела на Районна прокуратура –Бургас, която е компетентна да наблюдава производствата по тези престъпления, извършени на териториите на общините Бургас, Созопол и Камено. Териториалният обхват на тези населени места също е под юрисдикцията на Районна прокуратура –Бургас.

Благодарение на съвместената работа и сътрудничество между МВР и прокурорите при Районна прокуратура –Бургас, през посочения период са решени 564 дела, като тези производства са приключени в изключително кратки срокове.

През 2016г. Районна прокуратура –Бургас е внесла в съда 461 дела по горепосочените престъпни деяния, от които 168 обвинителни акта, 173 споразумения и 120 предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административни наказания.

По тези дела са осъдени 444 граждани. От тях 82 са ефективните наказания „лишаване от свобода“, 216 са постановените наказания „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено за изпитателен срок, а на 17 лица са били наложени пробационни мерки.

Наказание „глоба“ е наложено на 332 граждани. 307 граждани са лишени от право да управляват МПС за определен период от време.

По внесените актове в съда през 2016г. е постановена само една оправдателна присъда.

За сравнение през 2015г., общият брой на образуваните дела е 564, решените дела са 473, а общо осъдените лица са били 362. От тях с  ефективно наказание са били 12 граждани, тези с условно наказание са били 128, а оправдателните присъди са били 3 бр.

Данните показват, че през 2016г. се наблюдава ръст в броя както на общо наблюдаваните дела, така и на решените дела. Налице е значителен ръст при осъдените граждани с наложено ефективно наказание и спад при тези с наложено условно наказание, както и при оправдателните присъди. 

Коментари

Още от последните новини