400 хил. лв. спасяват общинския хлебозавод от фалит

400 хил. лв. спасяват общинския хлебозавод от фалит - E-Burgas.com

Парите ще бъдат прехвърлени от други две общински предприятия „Бургаски пазари“ и „Чистота“ 

Община Бургас ще осигури необходимите 400 хил. лв., с които да спаси от фалит общинското предприятие „Хляб и хлебни изделия“ ЕООД. Както e-Burgas.com вече писа в Общински съвет - Бургас постъпи писмо от управителя на предприятието Красимир Колев, който заяви че хлебозаводът на практика ще спре работа, ако парите не бъдат осигурени

Няколко дни по-късно зам. кметът по бюджет и финансир Красимир Стойчев е входирал докладна записка, според която сумата ще бъде осигурена. Той припомня, че още през месец декември миналата година на свое заседание на Общински съвет - Бургас даде съгласие дружеството да рефинансира кредит от търговска банка Виктория, но към момента договорът не е подписан, поради наличие на публични задължения към НАП в размер на 120 хил.лева. 

Поради тази причина необходимите средства ще бъдат осигурени чрез заем от други две общински дружества в лицето „Бургаски пазари“ ЕООД и „Чистота“ ЕООД. В момента те разполагат с необходимия наличен ресурс, без това да наруши дейността им. 

Парите ще бъдат насочени към погасяване на задълженията към НАП и реорганизация в производството на хляб и закуски и оптимизиране на персонала на дружеството, което ще доведе до намаляване на преките разходи с 63 (шейсет и три) хил.лв. месечно. Управителят Красимир Колев вече е изготвил оздравителна програма, която трябва да стабилизира дружеството за напред. 

Коментари

Още от последните новини