4-годишните ще ходят на безплатна детска градина

4-годишните ще ходят на безплатна детска градина - E-Burgas.com

"Децата няма да се учат да пишат ченгелчета, а да общуват помежду си" заяви зам.-министърът на образованието Петър Николов

Държавата се отказа от идеята си за по-къса лятна ваканция за учениците. Образователното министерство обаче излезе с "ново 20". Обяви, че предвижда промени за най-малките - предучилищното образование да започва задължително на 4 години. Идеята вече предизвика разнопосочни реакции.

Предложението ще бъде внесено през октомври. Пред NOVA зам.-министърът на образованието Петър Николов обясни, че става въпрос малчуганите на четири години да ходят задължително на детска градина, не на училище. Според идеята децата трябва да се социализират и да създадат умения да общуват. Освен това при положение че системата трябва задължително да обхване тези деца, то градината ще е и безплатна и ще има места за всички, стана ясно от думите на Николов.

"Детската градина за четиригодишните деца да стане задължителна", поясни идеята той и допълни: "Няма да учат смятане, няма да учат писане и ченгелчета. Идеята е да играят с други деца, да се социализират". Става въпрос за детска градина, подчерта Николов.

Това означава, че тази детска градина ще стане безплатна за тези деца, тъй като е задължителна. "Тоест новината можеше да бъде и "Правят детската градина безплатна", каза Николов. Дефицит на места в детските градини все още има в два града - София и Варна. "До момента, в който се въведе промяната, ако нещата се движат хронологично, този проблем ще бъде решен", коментира зам.-министърът.
 
"Към момента, в който се въведе промяната, ще има места за всички деца. Няма как да направиш нещо задължително и да не осигуриш места”, подчерта Николов.

Коментари

Още от последните новини