3D дизайнери пресъздадоха пясъчния фестивал в Бургас, вижте го (Снимки)

3D дизайнери пресъздадоха пясъчния фестивал в Бургас, вижте го (Снимки) - E-Burgas.com

Макет на всички фигури от изданието на Фестивала на пясъчните фигури през 2016 е изработен от 3D дизайнери и ще бъде изложен в Експо център "Флора Бургас" на 28 април. Триизмерното произведение пресъздава с абсолютна точност формите и пропорциите на пясъчните творби. Такива миниатюри се изготвят за втора поредна година с цел да бъде запазено изкуството от фестивала за идните поколения.

Идеята на Община Бургас е по този начин да го съхрани с години и да запази възможността хората да могат да проследят историята му.

"В случая имаме една форма на изкуство, която е безкрайно впечатляваща, но и мимолетна в своя житейски път. 3D технологиите дават възможност да запечатаме тези уникални мигове и то в три измерения, за да дадем възможност на покоенията след нас да придобият реална представа за нашия бит", споделиха от екипа на фирмата, изгтовила макета - zetaForms.

За изработка на макета не са достатъчни техниките и опита на стандартния макетизъм. Абсолютно точното пресъздаване на пясъчните фигури в мини вариант използва принципа на фотограметрията за изграждане на триизмерни дигитални образи на база на 50-60 снимки на всяка скулптура от всички страни. След прецизна компютърна обработка, виртуалните изображения отново се материализират - изграждат се на професионален цветен 3D принтер и се превръщат в абсолютно реалистични мини копия на големите оригинални скулптури.

За цялостно и пълно пресъздаване на комплекса на пясъчните фигури се добавят и елементи, изработени с технологията на стандартния макетизъм - палми, дръвчета и цветя в същия мащаб, малки камъчета за пътечките, оцветени постаменти за фигурите - всичко идентично с това от реалния комплекс. Нещо повече, пресъздадени са и мини скулптури на реални посетители на фестивала, които се любуват на пясъчните фигури и си правят снимки за спомен.

Галерия
Коментари

Още от последните новини