25% от декемврийските заплати ще отидат за коледни подаръци

25% от декемврийските заплати ще отидат за коледни подаръци - E-Burgas.com

Около 25% от заплатите на нашенци този месец ще бъдат похарчени за коледни подаръци. Това показват статистическите данни, цитирани от БНТ. Голямото пазаруване вече започна и търговските вериги и обекти посрещат вълни от купувачи. И тази година най-предпочитаните подаръци са смартфоните, бялата и черната техника, козметиката и бижутата.

Повечето от анкетираните посочват, че вече са направили разчет на бюджета си и са набелязали покупките си. Финансистът Светозар Гледачев обаче смята, че българинът е финансово неинтелигентен. В ефира на Националната телевизия той препоръча да внимаваме с разходите по празниците.

”Който не може да си позволи, който няма смисъл да се напъва да направи героични усилия, защото този подарък е само една мимолетна радост. Нека да има някакви подаръци, но не надхвърляйте възможностите си. А в момента българинът прави точно това”, коментира експертът.

Наблюденията показват, че много хора дори теглят потребителски или бързи кредити, за да зарадват с подарък близките си. По Коледа ръстът на този вид задължения се увеличава с над 10%. Финансистите обаче напомнят, че веднага след нова година също ни очакват големи разходи, които трябва да сме готови да поемем.

Коментари

Още от последните новини