220 болни деца чакат фондът за лечение да заработи

 220 болни деца чакат фондът за лечение да заработи - E-Burgas.com

Във фонда за лечение на деца има вече 220 молби, по които не е взето решение, съобщава днес в. «Сега».

Всекидневникът припомня при това уверенията на здравния министър Петър Москов, че фондът работи добре и няма ощетени пациенти.

Насроченото за вчера заседание на Обществения съвет, на което трябваше да бъдат разгледани 30 молби за лечение, отлагани от предни заседания, не се състоя, сочи вестникът.

Отделно вече близо 190 деца чакат за медицинско становище, т.е. да се задвижи процедурата, след която да се реши дали да получат финансиране.

Несъстоялото се вчера заседание е било пренасрочено за след седмица. От 20 април, когато ГДБОП нахлу във фонда и арестува бившия вече директор Павел Александров и цялата администрация, това е второто провалено събиране на Обществения съвет, който трябва да разглежда молби за лечение, припомня «Сега».

Според Десислава Хурмузова, член на ОС, причина за отлагането е пълният хаос във фонда. "Не ни беше предоставен пълен дневен ред навреме, с досиета, оферти за лечение и цени – казва тя. - Просто сегашната администрация на фонда не може да се справи с тези неща".

Не е ясно дали сред 30-те отлагани деца има спешни случаи. Техните молби стигнаха до Обществения съвет, но бяха върнати за доразглеждане и още експертни мнения.

Сред 190-те деца, които чакат изобщо да бъдат разгледани документите им, има пациенти с левкемия, болест на Ходжкин, тумори и други тежки заболявания.

От края на март, когато са регистрирани първите все още чакащи кандидати за лечение, досега одобрение са получили едва 56 деца. За същия период на миналата година те са били над двойно повече.

Фондът за лечение на деца беше основан като структура, която се финансира главно с дарения. През годините обаче нараства и участието от държавния бюджет, като за последната година то стигна 12 млн. лв.

За 2015 г. даренията са изключително скромни - общо 160 000 лв. Последните за тази година обаче са стряскащи - от донори са постъпили 6236.58 лв., сочи официалната справка от сайта на фонда.

 

Коментари

Още от последните новини