20 хил. лева парична гаранция ще плащат обвиняеми в отглеждане на коноп

20 хил. лева парична гаранция ще плащат обвиняеми в отглеждане на коноп - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас измени определение на Районен съд – Карнобат за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража спрямо Красимир М. и Гарбис А. и я замени с „Парична гаранция“ от по 20 хил. лева за всеки обвиняем.

Красимир М. и Гарбис А. са привлечени като обвиняеми за това, че от м. април 2017 г. до 02.08.2017 г., в дворно място в с. Раклица, община Карнобат, в съучастие като извършители, засели и отгледали 54 броя растения от рода на конопа, в нарушение на установените в ЗКНВП правила. За това престъпление законът е предвидил наказание „Лишаване от свобода“, от две до пет години и глоба и по смисъла на НК, то не е тежко престъпление.

Преценено е, че Красимир М. и Гарбис А. са извършили престъплението, в което са обвинени по чл. 354в, ал. 1 от НК.

Съдът прие доводите на защитата на двамата обвиняеми, за това че  реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат други престъпления няма. Двамата са с чисто съдебно минало. Красимир М. не е осъждан, а Гарбис А. е реабилитиран, като има семейство, съпруга и новородено дете. Обвиняемите имат установени адреси, на които пребивават.

С тези мотиви Окръжен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от по 20 хил. лв. за всеки обвиняем, като при определяне на размера на мярката, въззивната инстанция изходи от вида, характера и санкционните последици на извършеното деяние, етапът на разследването по досъдебното производство, както и целите на мерките за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

 

Коментари

Още от последните новини