187 наредби за общинските пътища противоречат на закона, ето какви са нарушенията

187 наредби за общинските пътища противоречат на закона, ето какви са нарушенията - E-Burgas.com

187 наредби, противоречащи на закона, са установени при проверка на Върховната административна прокуратура, съобщават от държавното обвинение. Разрешенията на въпросните наредби противоречат на нормативни актове от по-висок ранг - Закон за пътищата, Наредба за специално ползване на пътищата, Наредба № 11 от 03.07.2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства и други.

Проверката на административната прокуратура е обхванала норми от подзаконовите актове, приети от общинските съвети и посветени на правомощията на кметовете по управлението на общинските пътища и на правилата за специално ползване на общинските пътища.

Проверяващите са се натъкнали на случаи, при които се претендира внасяне на паричен депозит в нарушение на компетентността, предоставена на общинските съвети. Освен това той е определян по усмотрение на местния орган на власт, а не отнапред за всички заявители. В други подзаконови актове пък се регламентирал период на валидност на изискуеми разрешения в несъответствие със закона и наредбите. Фиксирани са и хипотези на изискване на документи, неупоменати в нормативен акт от по-висок ранг.

При проверката Върховната административна прокуратура е установила и наредби на общински съвети, с които се регламентират състави на административни нарушения в противоречие със закона. Има дори случаи, при които се въвеждат санкции, различни от законовите.

До административните съдилища към този момент са подадени 20 протести.

От ВАП подчертават, че ефектът от проверката се открива в предприетите мерки за отстраняване на незаконосъобразните административни тежести за граждани и организации, вкл. и на задължения за заплащане на парични суми, както и за гарантиране на законосъобразността на санкционната дейност.

Проверката продължава, предупреждават още от прокуратурата.

Коментари

Още от последните новини