146 двойкаджии от област Бургас няма да държат матура по БЕЛ днес

146 двойкаджии от област Бургас няма да държат матура по БЕЛ днес - E-Burgas.com

146 ученици не са допуснати до държавен зрелостен изпит по български език и литература в област Бургас, съобщи инж. Виолета Илиева, началник на РУО-Бургас, предаде радио „Фокус“.  Причината е, че те са имали слаби оценки по предмета.

Общо 3 220 души са подали заявления за явяване на днешната матура. Изпитът се провежда в 33 училища в областта. Той е започнал успешно в 8.00 часа. Учениците се следят строго от видеонаблюдение.

„Камери има във всяка стая, в коридорите, на входа, както и на места, на които учениците мислят, че няма видимост. Цялото пространство в училище се наблюдава. Има фирма, която се занимава с допълнително видеонаблюдение, което способства ние, от РУО-Бургас, да наблюдаваме какво се случва“, каза още инж. Илиева. Освен с камери, зрелостниците се следят и от квестори, които са по двама в стая. Има и достатъчен брой учителите, които наблюдават коридорите. Изпитът е четири астрономически часа.

Днес ще се проведе и изпитът от националното външно оценяване по български език и литература за седмокласниците. В училища, в които се провеждат двата изпита, е създадена специална организация. „Учениците от 7 и 12 клас се явяват на различни етажи, влизат от различни места. Времето за начало и край е различно, за да няма струпване на двата потока ученици“, каза още директорът на инспектората. Изпиттът за учениците от 7 клас ще започне в 10 часа.

Коментари

Още от последните новини