120 акта от началото на туристическия сезон са съставили от КЗП

120 акта от началото на туристическия сезон са съставили от КЗП - E-Burgas.com

От началото на летния туристически сезон Комисията за защита на потребителите (КЗП) е съставила близо 115-120 акта за нарушения, но те не са повече в сравнение с предишни години. Това съобщава пред БТА председателят на комисията Димитър Маргаритов.

Той посочва, че най-честите нарушения са свързани с разминаване между обещаното и полученото на място, т.е. липсват определени услуги. По думите му, чрез предлагане на нещо допълнително търговците успяват да компенсират потребителите. Има и по-дребни нарушения, свързани с липса на някои задължителни реквизити, които законът изисква, но които не са в състояние да провалят почивката на туристите, заявява Маргаритов.
И коментира, че потребителите на туристическия продукт стават все по-активни, но уточни, че това не означава, че нарушенията са повече. Според него, това означава, че хората познават правата и знаят, че има институции, които могат да реагират, когато има някакъв проблем. Маргаритов казва още, че комисията получава повече жалби от български туристи. Сигналите от тях постъпвали в комисията основно чрез сайта й и виртуалните приемни.

Маргаритов обяснява, че комисията е извършила почти 2000 проверки, като част от тях са съвместни с други институции. Според него, търговците си дават сметка, че качеството на туристическия продукт трябва да бъде високо от началото до края на сезона, за да може да се очаква и през следващите години повишаващ се интерес към Черноморието ни.

 

 

 

Той обобщи, че като цяло се отчита спокоен летен туристически сезон и допълни, че не се наблюдават повече нарушения или някакви сериозни проблеми по време на сезона.

Коментари

Още от последните новини