10 години затвор за моряците от българския кокаинов кораб

10 години затвор за моряците от българския кокаинов кораб - E-Burgas.com

От 6 до 10 години лишаване от свобода присъди испански съд за българските моряци от кораба „Св. Николай“, съобщи Maritime.bg. За всеки от моряците от командния състав е присъдено лишаване от свобода за 10 години, а за изпълнителския състав 6 години и един ден.

От решението на съда е видно, че испанските власти обвиняват за трафика на близо 3 тона кокаин, открити на 13 август 2012 г. на борда на българския кораб, общо 31 души. Докато течеше разследването срещу българските моряци в Испания, у нас се водеше паралелно разследване, което бе прекратено през лятото. Обвинения не бяха повдигнати срещу собственика на фирмата, която е наела моряците – Дойчин Дойчев.

След задържането на екипажа започна разследване, по време на което част от дрогата (290kg) изчезна при нагъл обир от съдебния склад в Кадис. Според информация на близки на моряците Дойчин Дойчев не се е явил на делото в Испания. Роднините на българите коментират, че следва обжалване на наложените наказания, а освен лишаване от свобода Испания претендира и за огромни глоби.

Коментари

Още от последните новини