Д-р Бирсен Айтач, гастроентеролог в Прайм Клиник, Бургас отговаря на Вашите въпроси

Д-р Бирсен Айтач, гастроентеролог в Прайм Клиник, Бургас отговаря на Вашите въпроси - E-Burgas.com

В рубриката "Здраве" на e-burgas.com, видни лекари отговарят на въпроси на читатели. Своите питания към специалистите можете да изпращате на [email protected]. Съветите ще бъдат публикувани в сайта при запазване на анонимност за самоличността на хората, задали въпросите

Ето каква е кратката писмена консултация, която дава в отговор на въпрос гастроентерологът д-р Бирсен Айтач от Медицински център „Прайм Клиник” в Бургас:

Въпрос: И.В., 47 годишен от Бургас:

Д-р Айтач, моля за Вашето компетентно мнение във връзка с мой дългогодишен проблем, с който се опитвам да се справя отдавна. От 3-4 години започнах да трупам килограми и въпреки диетите, които пазя не мога да отслабна. Личният ми лекар многократно ми назначава различни видове диети, които аз се опитвам да спазвам-кога успешно, кога не толкова успешно. Промяна в теглото ми обаче се получаваше за кратко и скоро след като съм свалил малко, отново възстановявах теглото си. Нямах много време за спорт и за това се опитвах да подобря състоянието си с единствено с диети. За тези няколко години обаче започнах да имам различни проблеми със стомашно-чревния тракт. Често имам киселини дори от храна, към която не съм бил чувствителен преди. Нередовният и разстроен стомах вече е ежедневие за мен. Страхувам се, че диетите, може би са увредили организма ми. Какви според Вас са правилните стъпки, за да установя какво реално се случва с мен и от какво има нужда тялото ми? Изчел съм много литература по въпроса, а също и публикации в Интернет и социалните мрежи, но очевидно това, че не съм специалист ми пречи да се ориентирам и получената информация само ме обърква и плаши.

Благодаря предварително!

Отговор: Д-р Бирсен Айтач, гастроентеролог, Прайм Клиник:

Причините,които са Ви довели до това състояние могат да бъдат от различно естество.Първоначално е нужно да се назначат лабораторни изследвания ,които могат да бъдат изследвания за хормони / напр. за щитовидната жлеза / ,трябва да се определи липидният статус ,микроелементи в организма.С готовите резултати е нужна консултация със специалист - гастроентеролог, за да се реши правилната диета и промяната в начина на живот.

Коментари

Още от последните новини