Защо напускам България

жена върви
Изключително силният текст „Защо напускам България” взриви интернет и се наложи като хит в социалните мрежи. Негов автор е Яна Добрева – журналист по образование и драматург по призвание. Яна е и дъщеря на актьора Илия Дорев, който навремето изигра Васил Левски.
Тя описва България, в която не иска да живее, и се аргументира защо я напуска. В края на текста ви предлагаме и кратка визитка на авторката, носителка на множество награди, включително и международни.

Ако сте прочели текста – направете го още веднъж. Има какво да научим от Яна.

Представяме ви текста й без съкращения:

Когато на 9 юли мъжът ми изчезна от къщи. Когато на 10 юли вечерта го намерих пребит и изхвърлен на един строеж. Когато лекарят от Бърза помощ заяви, че няма да го качи в линейката, защото бил наркоман. Когато му постави тази „диагноза“, без въобще да го прегледа, ей така, от разстояние. Когато все пак успяхме да стигнем до „Пирогов“. Когато там го държаха пет часа в коридора, прехвърляха го от кабинет на кабинет, крещяха му и не разбраха, че целият му мозък е в кръвоизливи. Когато дори твърдяха, че нищо му няма и бяха готови да не го приемат в болницата. Когато молех санитарите да не блъскат количката с болното му тяло. Когато се оказа, че не става с молби, а с пари. Когато полицията отказа да води следствие, защото мъжът ми, който беше в безсъзнание, не искал да им съдейства. Когато ги попитах, ако беше умрял, пак ли щяха да чакат неговото съдействие. Когато следователите даваха невярна информация на собствения си министър и се опитваха да е прикрият случая. Когато страхът се настани сред близките ми. Когато се оказа, че никой, никой, никой не може да те защити. Когато трябваше да наема охрана като че ли сме престъпници.

И най-вече когато не знаех какво да кажа на 10-годишния ни син – къде баща му, който никога не отсъства от къщи. Когато недоумявах как да обясня на малкото дете, че сега татко месеци няма да може да се грижи за него и да го обича, както преди. Когато сърцето ми беше раздробено на парчета, защото, когато пребиват до смърт добрите хора, сърцата лесно се пръскат от мъка.

Тогава реших, че се отричам от България

Отричам се от тази България, в която живеем днес и сега. Отричам се от тази България, из която престъпниците се разхождат необезпокоявани. Отричам се от тази България, която е рай за мошениците, далавераджиите, крадците, убийците. И ад за честните и почтените хора. Отричам се от тази България, в която властва Абсолютната Безчовечност. Отричам се от тази България, в която вече няма ценности. Няма идеали. Няма достатъчно смели хора и истински родолюбци. Не е останала никаква чувствителност и никакво уважение към личността. Има само изтребление на таланти. И камари лъжи. Като например, че престъпността е намаляла, както и емиграцията. Аз ви казвам, че не е така. Ние с мъжа ми сме част от огромна емиграционна вълна. В момента заминават при тези, които като нас преди десет години обичаха това място, наречено „родина“. Тези, които страдаха от идеали. Тези, които мислеха, че родината е свята и че е грях да я изоставиш. Тези, които изгубиха много самолети с приятели. Тези, които плачеха върху опустелите писти на аерогарата, но упорито си повтаряха, че човек трябва да живее там, където се е родил. И че другото се казва „предателство“. Тези, които тогавa тичаха по митингите на СДС и вярваха в новото бъдеще Тези, които искаха да живеят тук и никъде другаде. Тези, които имаха илюзии и смятаха, че ако всеки прекопае своята градина, нещата ще се оправят и всички ще живеем по-добре. Тези, които десет години работиха, без да се занимават с политика, без да членуват в партии и без да влизат в никакви групировки. Тези, които създадоха ценни и полезни неща и ги създадоха със собствените си ръце. Тези, които не праха пари. Тези, които бяха потенциалът на България.

Тези, които в началото на 90-те взеха грешното решение! Да, в началото на 90-те години ние с мъжа ми искахме да живеем тук. Защото обичахме България. Преди две години, когато подадохме документи за емиграция, ние пак искахме да живеем тук. Защото обичахме България. Сега, когато заминаваме, ние отново искаме да живеем тук. Но тук не може да се живее. Всеки, който не краде и не убива, всеки, който се е опитал да направи нещо в България и за България, знае истината – държавата само пречи. Държавата непрекъснато пречи.Всъщност държава няма. Няма и политика. Има само управляващи, мафия и биячите на мафията. Има чудовищна, крокодилска посредственост, която се разпростря навсякъде. Превзе цялата власт. Запрати интелигентните, мислещите, чувстващите и можещите хора в панелните им кутийки – да се чудят как да изхранват децата си! Разположи се. Унищожи всичко изградено досега. Не построи нищо ново. И вместо мисионери, които да разпръскват светлина, разпрати навсякъде безмозъчни същества, които размахват палки и гърмят с пистолети, строят къщи с басейни, трудно връзват две думи в изречение, слушат чалга и от време на време с удоволствие пребиват някой от съвсем оределите си сънародници.
Честито, господа Мутри! Победихте! Нанесохте се зад къщата ни, решихте, че един метър от задния ни двор бил ваш метър, подкопахте оградата ни, че даже и я поливате всеки ден, за да падне по-бързо, рязахте кабелите на тока и на телефона ни, плашихте съседите с пистолети. И докато наивно вярвахме, че се избивате само помежду си, оказа се, че избивате въобще наред. Който не ви е симпатичен. Заради един метър от задния двор! И когато се опитвахме да решим спора по общини и по някакви управления по незаконното строителство, всички вдигаха рамене и казваха – „Този го изпраща депутат. За него ни звънят от Народното събрание.“
Господи, това ли е България! Всеки ден ние сме унизени, смазани, обезверени. Всеки ден напълно загубваме смисъла на нещата, защото всеки ден се случва по една история, която много прилича на моята юлска драма. Случва се на улицата, в трамвая, в магазина, в някое от милиардите чиновнически учреждения. Навсякъде. Историята се състои от различни факти, от различни оскърбления, но всъщност това е една и съща история – тази на пълното унижение на човешкото достойнство. В крайна сметка в момента се пише историята на унищожението на българския дух.

Е, господа Мутри и тези от Депутатите, които стоите зад тях. Наздраве! Подкопаната ни ограда ще падне всеки момент. И за мен тя е символ на подкопаната България, която скоро съвсем ще рухне. Моята ограда, моята България, моите надежди, моята защита, моята романтика, моите любови, моите радости и болки, моят театър, моите пиеси, моят дядо. Всичко, което беше мое. Е, господа Мутри и тези от Депутатите, които стоите зад тях! Разбихте мечтите ни, както се разбива човешка глава. Дали пък да не ви благодаря? Задето ме излекувахте от патриотизма ми. Вече не милея за вашата България. Знаете ли, подарявам ви метъра от задния ни двор Вземете си метъра, вземете си и цялата къща! Та вие така и така си взехте всичко. Взехте ни и силите да се борим да останем тук. Можете да ни довършите. Блъскайте бъбреците, удряйте, чупете, рушете, ритайте, размажете мозъците ни! Така по-бързо ще си останете само вие. И все пак ще има проблем. Един единствен проблем. Колкото и да не ви се вярва, Ботев и Левски ще ви гледат отнякъде. Тях не можете да ги разстреляте отново. Няма как да ги обесите. Няма как да ги пребиете. Няма как да ги предадете. Те са тук. Те никога няма да емигрират. Това е, господа Мутри и тези от Депутатите, които стоите зад тях.
Ние сме поредните българи, които напускат вашата България. Ние сме поредните, които се умориха да се опитват да направят нещо за тази страна. Напускаме не по икономически, а по човешки причини. Тук не можеш да се развиваш. Тук не можеш да мечтаеш. Тук не е препоръчително да следваш моралните си норми. Морал?! Губиш играта. Защото тук се играе друга игра. И тя е мръсна. Ние сме поредните българи, които заминават, въпреки че искат да живеят тук. Ние сме поредните изгонени българи. Само че идеализмът вероятно е заболяване. А в това отношение моето семейство е фамилно обременено. Ето защо отнасям със себе си една друга България. България на дедите ми. България на детството ми. България на родителите ми. България на брат ми. България на приятелите ми. България на моите илюзии. Вземам си слънцето на България. Вземам си и Родопите Ще се връщам в тази моя България.
Защото в крайна сметка, господа мутри и тези от депутатите, които стоите зад тях – вашата България си е само ваша. Тя няма да е вечна. Тя все някога ще свърши. Има природни и духовни закони, господа. Има приказки, в които децата вярват. Има приказки, в които вярвам и аз. В тях вярват и всички мои близки същества – тези, които ми помагат да прекося живота си. Хората от моята кръвна група. Нашите сърца туптят в един ритъм. А нашите души говорят български. И в която и точка на света да се намираме, ще продължим да говорим все този език – Българският на Ботев и Левски. Знаете ли за какво става дума в приказките, господа? В тях Доброто накрая винаги побеждава.

*Яна Добрева е журналист по образование и драматург по призвание. Написала е 8 пиеси досега, поставяни в театри в цялата страна. И през този театрален сезон в София продължават да играят две нейни пиеси – „Пясъчен пъзел“ в Театър 199 и „Да поиграем на чилик“ в Държавен пътуващ театър. Най-новата й пиеса – „Боже! Крокодили!“, се репетира в момента в Държавния сатиричен театър. Режисьор на постановката е бащата на Яна – Илия Добрев. Майка й Нина Стамова играе една от женските роли. Добрева има две награди от международни конкурси за драматургия – в Германия през 1994 г., във Франция през 1995 г. През 1997 г. е номинирана в международен конкурс в Лондон. Международната фондация „Гео Милев“ пък я награди миналата година за принос към националната ни драматургия. На 14 септември Яна, съпругът й и 10-годишният им син Вихър заминаха за Канадa.

Източник: „Българи в чужбина“

Loading Facebook Comments ...

505 коментара

 1. Васил борисов

  Това е целта,да ни изселят

  • Цонката

   Аз пък мисля да направя онова,което казва баща ми:
   „Няма пък,няма да се махна….тук ще им умра,беден и мизерен,на ТЯХ да им мириша гадно“

   • Петър

    Моят баща е на същото мнение. Защо трябва да правим това, което искат някакви слабоумници. Нека си гледат тяхната работа, а ние нашата.Те не могат да ни вземат най-важното дори и със сила – волята да покажем, че сме упорити и ще продължаваме да се борим за мястото ни в нашата родна държава – България!

    • Аврам

     Да бе, дай да живеем шибано, за да пукнем и да им смърдим! Глупости! Длъжни сме пред себе си, да се опитаме да живеем максимално добре! И тъй като това у нас не се получава – Т1 и Т2!

     • Лили

      Считам, че ни е даден точно по един живот и лично аз нямам намерение да го прахосам и се вмириша тук. Искам свобода и въздух. Искам да живея в нормална държава, сред нормални хора. Дори ще вметна, че съм на почтена възраст, но ще го направя сега и ще последвам детето си. Достатъчно дадох, но ме излъгаха. Цели 30 години от един човешки живот са си добър отрязък от време. Така че, хора, спасявайте се, кой както може.

     • Сравнително Доволен

      Аз за това се върнах тук – ако в Германия се борят по няколко човека за едно работно място, тук вече за всеки кадърен има по няколко места, а на фирмите им трябват хора и не се притесняват да наддават :)

     • Нели

      Не мога да разбера – защо аз да напускам България ? Да се изнасят те ! Аз обичам България с нейните истински ценности – честност , доброта , състрадателност ,и т.н. Ако на някого тези ценности не му изнасят – да се изнася от моята и нашата България . На тях не им е изгодна нашата България , нека си вървят .Аз оставам ТУК !!!

    • Kalin

     I kakvo i na kogo dokazva6? Misli6 li 4e im puka 4e hora kato ba6ta ti stradat? Opravi si sobstveniq jivot bez da dokazva6 kolko si uporit na nqkoi koito iska samo da te obere i pe4eli ot tova 4e si uporit

    • petar

     ada6,mnogo se borih i se ma4ih ama ne stawa brat.kato ne moje6 da si pokrie6 nai neobhodimite nujdi,nai elementarnite potrebnosti,zaminawa6….za 4ujbina estestweno.nqma da se warna nikooogaaaaaa za postoqnno w tazi darjawa,iskam no ne moga…..prosto za6toto nqma rabota

    • Женкар

     Аз съм турчин ( роден съм в Хасково и живея в Хасково откакто се знам ) , обичам България , обичам Българите обичам всичи дет мислят добро за България, мразя циганите , мразя ДПС, ГЕРБ , АТАКА, БСП кажи всички подобни ….и да ви кажа само с 2 думи как може да се реши проблема поне с мафиата ! Еми просто е ,ще направя каквото би направил всеки един турчин в турция , ако някой навреди на семейството ми дори малко , отивам купувам до колкото ми стигат парите пищови и после и Станишев да е и Доган да е най-големия мафиот да е или аз или той и толкоз или умирам или лежа доживот в затвор но ми е все тая ебал съм му мамицата мафиоти са ми били ! знаете ли колко струва един Мафиот ? 50 стотинки – толкова струва един куршум !

     • Анонимен

      bravo na teb ako misleha vsi4ki taka do sega da sme se opravili

     • Ганчо Иванов

      Браво турчине, братко мой! Евалла ти за думите. Аз съм българин и отдавна съм ги зярязал БСП – та, СДС – та, ДПС – та… Мъжкар си! Пиши ми на емейла, бъди ми приятел!

     • Анонимен

      Аз съм Българин и ще направя същото като теб!.Само стрелба ще реши проблема,но не стрелба между честните Българи и Български граждани независимо от етноса им,а стрелба срещу тази сган дето е в парламента,независимо турци,или българи,или еврей!

      • Анонимен

       Аз също съм българин и знам, че трябва да се учим от историята си, за да не я повторим. И заедно напред ура :)

     • Рени

      Evala pi4! Izkefi me na max komentara ti. Taka se pravi! Ama balgarina e putio. Dai mu samo da mranka i da se oplakva.

     • Sara

      Браво! И аз съм на това мнение….:)

    • Mili hora, prosto ne ste jiveli navan v civlizovana darjva za da mojete da sravnite. Ako go napravite, poviarvaite mi shte si promenite misleneto.

    • Даниела Дали

     Напротив, могат и това да ни вземат! Тези дебили, без извинение, в момента насила ме принуждават да стана имигрант с непълнолетната ми дъщеря. Лишиха ме от правото ми да живея в собствената ми държава, в моята родина! Разделиха семейството ми! Нечувано и непроумяващо е за нормално мислещите как може в някоя болна глава да се роди решение за забрана за достъп в България на член на българско семейство! И може ли някой да ми каже как и пред кои власти да защитя правото на детето ми да живее и израстне в нормално семейство, с майчина и бащина грижа, в родината й България! Как да й обясня защо всяка събота и неделя се налага да пътуваме в чужбина за да може да се вижда с баща си!?
     Това нормална държава ли е? Защо трябва да търпим подобни погазвания на основни наши права?!

   • Роси Кирчева

    Спи спокойно,дете! Няма да им миришеш гадно.На лешоядите не им мирише гадно,а им мирише сладко.

   • ilian255

    samo taka i az mtaka mislia ako vsi4ki izlezem kakvo 6te postignem ni6to 6te jiveem po dobre a drugite koito ostavat kakvo

    • bory

     ilian255 не само, че се живее по-добре, а се живее много по-добре. Само понякога боли, понякога ти се свива нещо в гърлото и за момент забравяш, че можеш да дишаш, но това отминава и се случва все по-рядко…не вярвам, че някога ще спре напълно. А тези, които остават и те ще си тръгнат, тях не ги мислете. Ще тръгнат или ще закъснеят и ще съжаляват, но в този живот човек трябва да е малко егоист и много далновиден.
     Аз съм само на 22…

     • Анонимен

      zashtoto ste egoisti vsi4ki zatova do tuk ste q dokarali, samo se propovqdvat gluposti za lubov i razbiratelstvo a obi4ate i gledate samo sebe si i gyza si!
      Edin jivot,gledai sebe si,kakvo pove4e da dadesh, tam bilo mnogo po – dobre.
      A LEVSKI I BOTEV kakvo sa imali te osven 1 jivot po 100 li sa imali i na kakvi godini sa go zahvyrlili za da moje vie samo 100 godini po kysno s leka ryka da im podminavate zaveta. Nai-lesno se umira i se bqga napravete go va6 izbor no ne propovqdvaite sy6toto na ostanalite. Ako vsi4ki gledaha samo sebe si sega 6teshe da bqgate ot tyrski Sultanat a ne ot Bylgariq

      • Аз

       А ти какво си, какво проповядваш? В кое училище си учил да пишеш да Левски и Ботев на латиница? Срам!!!
       Тези същите-революционери, чиито имена спрягаш също са си походили по чужбината, но не са си позволявали да изкривят родния език!

     • Анонимен

      Когато бях на 14 имах възможността да избирам между това да остана в България или да отида при майка ми в Италия… е избрах да остана в България, защото и аз както вас, каквото и да е е моята родина, земята на която съм се родила, земята на която съм израснала!
      Аз също съм на 22, дойдох в Италия, макар и малко по-късно.. но тук се живее по – добре, колкото и да ме боли да го кажа.
      Не познавам нация, която да се срамува от себе си, не познавам нация, която да е малко или много задружна.. А българите кога са се подкрепяли? Като се видят двама българи в чужбина се правят на ударени :)…
      Аз избрах да за живея в чужбина, не защото не съм се пробвала в България или защото не ми харесва… дойдох тук, защото не си достатъчно оценен като личност и качества!

   • Todi

    така е заминават страхливците тук остават само борците тези като Ботев и Левски, защо аз живея добре в нашата родина необезпокояван от никой, може би не се меся там където не ми е работа. НЕ СЕ ЗАНИМАВАМ С ТОВА ДА ГЛЕДАМ КАК ЖИВЕЯТ „МУТРИТЕ“ ПРОСТО СИ ЖИВЕЯ МОЯ ЖИВОТ. И запомнете нищо не се случва случайно

    • Анонимен

     Тоди то и Ботев и Раковски и много други са били по чужбина,за революционера няма значение къде е бунтарството му е в сърцето и душата!

    • jana

     ostanali sa samo mazohistite i strahlivcite da jiweqt v Bg, na tezi koito im e po lesno samo da se oplakvat otkolkoto da se dokajat….. tolkova si dobre, che kato otidesh na lekar i parwo dwash, a posle kakwo shte poluchish nikoi ne znae, kakwo qdesh ot magazina edin gospod znae… otidi se porazhodi izwan BG i wij za kakwo pishat horata, ako si chitav chowek te cenqt i uvajavat vsichki bez da pravqt razlika kakaw si po narodnost…. nqma go towa koeto e v BG – vseki da podliva voda na drugiq

     • Анонимен

      ela da vidish nepravqt li razlika v chujbina…. jestoko se lajesh chado :d

     • Анонимен

      Gluposti sa tova, vyv France i England belish kartofi i si vinagi 4eren i nqma kak da dostignesh i na kilometri ot otnoshenieto i parite na rodnite im sanarodnici a v Germany ako ne govorish nemski ne mojesh za pove4e ot 1000 evro da se hvanesh ne6to da rabotish. I na trite mesta sym bil,meseci nared i ni6to ne se promenq bez da komentiram 4e im govorq i ezika. Jiveite si v zabluda kakto iskate i si zapazete glupovatoto mnenie za vas si, belete kartofi i serviraite kafeta na zapadnqcite hora koito ne sa sy6testvuvali na geografskata karta kogato dedite ti horata 4iito zavet izostavqsh ve4e sa imali dvorci s biblioteki.

      • rumen

       Ами като не си учил друго, освен да белиш картофи така е!

      • ana petkova

       esestveno, che v chujbima trjabva da nauchite ezika – zashto ne ste se zapisali na kurs? Az raboteh na cherno i si finansirah tzjaloto sledvane v Germanija..

    • Todi, greshish. Ne zaminavat strahlivtsite, zaminavat nohodchivite. Ne mi kazvai che vatreshno ne ti se iska da jivesh dobre. Che vatreshono ne ti se iska da jiveesh v tsivilizovana darjava.

     Ne zabraviai che za da zaminesh v nepoznata darjava bez pari, pez poznati, bez ezik i da uspeesh da se dokajesh, sashto si e smelost.

     Dokazla sam se v chujbina i se gordeia s tova koeto sam postignal.

     I ne zabraviai che ot daleche se gleda na neshtata s drugi ochi.

   • Анонимен

    Не си сама! Много сме!

  • Петър

   към управляващите ясно и простичко…24 години управлявахте-ядохте,пихте,живяхте,…как сте управлявали – това е ваша работа,през това време ние си вършехме нашата работа и разчитахме на вашия професионализъм ….дойде време за СМЕТКАТА…и скоро ще я платите..НЕИЗБЕЖНО Е!

   • A4i

    Това е цялата истина. Моментът за равносметка е МНОГО, МНОГО близо !

  • Мая

   И аз така мисля, че целта е да ни изселят. В същото време нали за да източват парите от държавата трябва да има някакво стадо хора, които да им осигуряват това. Или може би нещата отиват още по-далеч и други страни имат амбиции към нашата….явно има някаква сложна конспирация, която ние, простосмъртните няма как да разберем СЕГА. Но знам със сигурност едно: АЗ НЕ ИСКАМ МОЕТО ДЕТЕ ДА ЖИВЕЕ В ТАЗИ ПОМИЯ!

   • ezekeel

    zdreite umnici takiva !!!nima ne vijdate 4e niakoi ,hora iskat nepremenno da vi izgoniat ot builgaria.vinagi shte ima darjava
    tuka. no tia niama da se kazva Bulgaria.i nama da se upravliava ot nas.pomnete mi dumite. aman.

  • Мила

   Там е работата,че никъде не ни искат…Цял ден слушам как Дейвид Камаран да 14януари 2014год.спира българите и румънците,на които Великобритания плаща социални помощи за сметка на държавата си на хора,които не дават нищо от труда си,а само искат да получават,както са при нас цигани,бежанци и какви ли не!!!Само,че за нас същата заповед,ще бъде издадена и ще касае всички и българи и цигани…Защо не излезе правителството с решение“Тоя,който не си плаща тока и данъците,а е работоспособен, няма право не само на социални помощи за сметка на останалите всички данъкоплатци,няма право и на глас-не може и да гласува!!!“Как преди имаше ограничение до три деца да се плащат детски,като за второто и третото сумата беше минимална!!!Какво значи 16 деца и за всяко получава пари и защо и е да работи???Не,няма управия,защото това са твърдите гласоподватели и живота ни зависи от тях!!!Защо не ги приемат във Великобритания,нека и те да ги погледат малко,защото тях не ги задоволяват центровете на големите ни градове!!!Какъв е тоя семетизъм ли беше думата..???Сега ще чакаме 14януари,за да решим, ще има ли социални и за кого???А кога ще решаваме кой има право на глас в тая държава и кой НЕ!!!

   • Таня

    Мила, важно е да се знае, че тези мерки са необходими, защото във Великобритания вече много хора (не само българи, а и поляци, турци и т.н.) са на социалната хранилка. Така че, нещата не са преднамерено анти-български, но родните журналисти гледат доста ограничено. Това са нормални мерки, за да не колабира системата. Иначе ако работиш, плащаш си данъците и осигуровките, нямаш проблем.

  • maria

   NE E CELTA DA VI IZSELIAT…A DA PRODULJAVAT DA VI IZNASILVAT…ZATOVA SI STOITE I MIRUVAITE!

   • до maria

    Ти с по-големи букви не можа ли да го напишеш…

   • АндромедА Хайдутин

    Да да всеки е прав за себе си всеки дава своето си мнение , и разсъждава , и най лошото е в това че не ТОЙ ами друг да направи нещо , а той само да го саветва и да му дава идеи . Ако все ви се иска нещо да направите е да вдигнете вастание , друго яче не става „Ама то па с гол гъз само до толетната се ходи“ И аз да кажа вече по темата нещо . НЕ НИ ГОНЯТ ОТ БАЛГАРИЯ на против обратното , в бг парите намаляват заради многото крадене народа е беден няма от каде да се изперат парите , тези големи магазини молове И.Т (да не ги изреждам) трябва да има купувачи от къде като има ниска заплати . ДЪРЖАТ НАРОЧНО НИСКАТА ЗАПЛАТА ЗА БЯГАШ НА ВЪН ДА РОБУВАШ И ДА ВНАСЯШ ПАРИ , ПАРИ В ЕВРО И ДОЛАРИ , иначе няма пазар няма купувачи няма икономика , да и няма изпрани пари . А Владо въргала ви е направил един много добър филм гледайте го и разберете че без война няма свобода (филма се казва Шметни Капели )Истината се крие някъде там „Във Войнта“

  • Стоян

   Слаб текст. Тази Яна е просто предателка.

  • SiArt

   Защо Левски и Ботев не отидоха в Канада, за да си живеят живота в тази уредена държава, а останаха тук? Ако у вас е мръсно, отивате ли да живеете при съседите защото у тях е чисто, или почиствате собственият си дом?

   • Тодор Радев

    Канада доста съседска ли ти се вижда? Или мислиш,че хората от голям „кеф“ бягат натам?
    Платени,червени подметки.

  • Светлана

   Az samo jiveq v Bulgariq,no sa6toto pravqt i s men-ne mi davat da se razviq i vodqt izmisleni dela sre6tu men…

  • Анонимен

   Не мислите ли че това е целта на нещата? Не толкова на политиците и муДрите,отколкото на нашите приятели в Европа и Щатите. Нашата земя е много удобна за всичко (както всеки знае)…Така че не напускайте, борете се…така както Левски и Ботев са се борели и са останали в името на Родината ни. Защо трябва да си тръгваш,защо трябва да мислиш типично по български егоистично, защо не сме единни и не се защитаваме. Можем да го направим, както са го правили предците ни….. но ние не сме тях! По добре е да си вземем багажа и да ни няма, да не мислим и да не ни интересува. Това е целта- на висше стоящите, не нашите, а по-нагоре по веригата…ПРОСТ НАРОД ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВА! Предаваме Левски и Ботев, предаваме предците си, предаваме роднините си като си тръгваме, оставайки земите си на чужди хора, не заслужили да стъпват по нея.Отричаме се от делата на всички, който са се постарали и са дали живота си ние да живеем тук, да бъдем горди че сме Българи….А защо не сме?

   • вариния

    Не сме,защото сме гладни и не смятам,че предавам нито Ботев,нито Левски като съм в чужбина

   • ana petkova

    В същност на запад никой не говори за патриотизъм, това са понятия за бедните народи. Радвам се, че децата ми имат добро образование и здравеопазване в Германия и че могат да пътуват по целия свят. Ако човек се задаржи по-дълго на едно място, се приобщава.

   • ana petkova

    В същност на запад никой не говори за патриотизъм, това са понятия за бедните народи. Радвам се, че децата ми имат добро образование и здравеопазване в Германия и че могат да пътуват по целия свят.

  • Сандо

   заминавай си, махай се !

  • Диди

   Хора , които искат да напуснат България и преди да са го направили пишат статии, за мене са страхливци. Това е оправдание. Истинските хора, богати духом и с широк мироглед остават тук независимо колко е трудно и с какво се борят . Живота е борба и ако си мислите че ще Ви постелят в чужбина се лъжете жестоко. Но опитайте може и наистина да не се върнете повече в България.Нашата държава няма нужда от страхливци и слаби хора, които не могат да се справят с трудностите. Отидете в САЩ и влезте в болница , ще Ви питам тогава как ще Ви посрещнат . По точно ще Ви питат каква е банковата Ви сметка и тогава ще Ви приемат независимо дали умирате или не. Искам да пуснете статии на хора които са живели в чужбина 10години , а не които не им се живее тук.

  • D.R.

   Е, аз пък ще остана в България! Защото тук съм родена, тук съм израснала… И знам, че макар и на 16 години, аз съм виновна за това да се случват тези неща… Защото не съм станала и не съм направила нищо… Защото най-лесно е да застанеш зад компютъра и да натиснеш няколко клавиша обяснявайки, защо ще напуснеш България… Трудния начин е да направиш нещо и да промениш позициите и приоритетите си, защото никой друг не е виновен освен самата аз и факта, че дори и в този момент седя и бездействам.
   Сега остава да го разберат още 6 милиона българи и тогава нещата ще се променят.

 2. Венелин Йосифов

  Красиво…….Тъжно……..Самата истина!!!

 3. Demokrat - Данчо Стоянов

  Добре вижда нещата от реалността ни, но виждам и тъга в нея по родината/ не тази България/ и на мен не ми харесва сегашната България и тя не е моя и не я искам сега и за в бъдеще, но за разлика от нея оставамм/ имал съм много възможности и все още имам/ но оставам да се боря за моята си България, за тази ,която аз искам и която ще пребъде. А за тези мутри за която тя говори дори и наказанията съм предвидил ето ги и да знаете въпрос на месеци ще да е (1) Наказанията са:
  1. Oбявяване за предател към народ и Родина;
  2. Доживотен затвор без право на помилване
  3. доживотен затвор;
  4. лишаване от свобода;
  5. задължително полагане на общественополезен труд;
  6. конфискация на имущество;
  7. лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност;
  8. лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
  9. лишаване от право на получени ордени, почетни звания и отличия;
  10. лишаване от военно звание;
  (2) С налагане на наказанието „ Обявяване за предател към народ и родина задължително лицето се лишава от българско гражданство и кумулативно се налагат наказанията от предходната алинея точки 2,5,6,9 и 10

  • Спасова

   В България няма съд, който да даде тези наказания.

  • Bale

   Dan4o tova sa gluposti!SAMO I SAMO DRAVNIKA I OSTRA BRADVA!!!

  • IKL

   Защо трябва да им плащаме издръжката в затвора, когато просто може:
   1. Да ги изпратим на Ким Чен Ун
   2. Да ги екзекутираме ние
   3. Да работят до смърт в концлагери без вода и хляб.

   • Jaden

    prav si 😀

   • Анонимен

    zashtoto sydebnata sistema e nekadyrna i shte osyjdat pove4e nevinni na smyrt, ot kolkoto vinovni.

   • steli

    точно казано… сьщото искам и аз за жалост :(

  • цветков

   бай Данчо и кой-ще ги приложи точките ти нали съседа ти има дриго мнение ,а комшията от другата страна вероятно е бандюгата дето искаш да вкараш писанието ти показва наивноста и нетрзвата преценка на българина граничешта с“тъпота“ :))))

   • Anonimen

    граничешта с тъпотата моля те господин цветков(Цветков’ граничеща’ ) Заради такива като теб сме на такова ниво!

  • vivi jo

   vsi4ki pi6ete pi6ete no no vinagi e edno i sa6to! as sam ZIGANIN ne jiveq v BALGARIA. jiveq i rabotq v 4ujbina. vsi4ki izmamnizi sa za6titeni ot zakona. AS nqmam nanerenie da umiram ot GLAD!!!

 4. Теди

  Защото не струваме нищо,защото сме жалка и безполезна нация.
  И как няма да напускат нормалните хора България като в нея има само злоба,завист,лицемери,убийства,мутри и всякаква долна твар,която унищожава хората и държавата. Да,ще се изнасят хората навън,докато не се промени нещо в тази държава,но като гледам няма такива изгледи.

  • Demokrat - Данчо Стоянов

   Не съм сигурен, че нищо няма да се промени. Въпрос на месеци е и ще си глътате думите назад. Все как всичко си зависи от нас, но докато не го проумеят каква сила сме обединени и едни си стоят на топло други хващат куфарите, по-бавно ще стане. силата ни е в единството

   • Свет

    Нещо си се объркал и то доста сериозно.

 5. ludmil vutov

  Изключително реалистичен рисунък на BG действителноста.Преди 20г имах изкл. шанс да замина за Австрия, но се направих на родолюбец. Сега разбирам, че такива отдавна няма, какъв простак съм, Боже! Здравен раб. съм, професионалист и щях да стъпя бързо на крака. Сега синовете ми нямаше да мизерстват Боже, какъв глупак съм Боже!

  • Васил Тодоров

   И аз се чувствам такъв глупак! Не съм имал кой знае какви възможности, но все нещо щеше да се получи. Във всеки случай по-добре от тук и сега. А сега вече е късно – 66 години е голяма възраст за започване отначало.

   • василка тодорова

    никога не е късно стига да има кой да те подкрепи

  • georgi

   …Da obikalqm Sveta nemili-nedragi…Bil sum v mnogo strani…vinagi si 4ujd,nikoga svoi ..nikude ne ti postelqt …a da Bulgariq..onazi ruska republika kazvat si te…taka e…v BG e korupciq i al4nost ..no ima i Veliki pomisli zad imeto Bulgarin …da vseki moje da vzeme samoleta i da otide nqkude sega …i kakvo da ostavim zemqta na Benkovski da q izkupqt Britanskite guzove a nie da sme 4ujdi na Ostrova s ujasniq klimat..PO4TENOST I UVAJENIE… tova e receptata hora..i neka da ima BULGARIA.!

   • Elena

    Съгласна съм с това мнение, напълно! Всеки има правото да избира къде да живее. В крайна сметка никой никого не задължава да остава тук. Който не се чувства добре тук е способен и на другия край на света да замине, щом там е по-добре! Студентка в Англия съм и напълно отговорно мога да заявя, че там не са по добре и не живея по-добре отколкото тук! Да имат много силна икономика, но това не прави държава! Само думи и закани, само жалване и огорчение…давайте заминавайте! Може би всеки трябва да се почувства чужд и да поживее в „цветущите“ западни държави, за да разбере какво има тук.

    • Kalin

     Student sam v Anglia ve4e 4 godini i jivota tuk e prekrasen s izklu4enie na vremeto. Imam si vsi4ko koeto bulgaria ne mi e dala i se 4uvstvam ocenen navsqkade kadeto ida. Ne razbiram horata koito se 4uvstvat „4ujdi“, nqma takova ne6to

     • Kalin

      da dobavq samo 4e rabotq part-time na recepciq i vzimam pove4e ot roditelite mi zaedno

     • emil

      ti sigurno ne razbirah ezika tr da si siguren 4e nikoga nema da te priemat ti si foriner forevar

     • Лили

      И аз това се чудя, момче. Но зависи може би от гледната точка. Когато в България си рядък специалист, искаш да се развиваш, а никой не ти дава, просто те принуждават да дремеш на бюрото и да чакаш на 1000 лева заплата. И така – до края на живота вегетация. Ами аз пък не мисля, че по този начин човек трябва да почита държавата си. Помъчил си се достатъчно, за да дадеш, но отговор никакъв. Но има държави, които не спят и те искат и знаят как и с какво да те предизвикат.

     • ana petkova

      I az taka se chuvstvuvah kogato uchih v Germanija predi 15 godini – placheh vsjaka sedmitza i bjah ubedena, che vednaga shte se varna v Balgarija shtom vzema diplomata. Varnah se i izdarjah polovin godina, vapreki che imah rabota v universiteta.
      Dnes ne moga da si predstavja da jiveja drugade osven v Germanija – i da znam, che i az i dvete mi detza imat chudesno zdraveopazvane i top obrazovanie. Da ne govorim za sobstvenja mi dohod (predi misleh, che parite ne sa vajni..). Chujdenetz e samo tozi, kojto ne e sposoben da se otvori kam drugi hora i kulturi..

    • ana petkova

     И аз така се чувствувах първите години когато следвах в Германия, плачех всяка седмица, казвах на всички, че ще се варна… дори опитах половин година, но се уплаших като видях какво означава. В същност на запад никой не говори за патриотизъм, това са понятия за бедните народи. Радвам се, че децата ми имат добро образование и здравеопазване в Германия и че могат да пътуват по целия свят. Ако човек се задаржи по-дълго на едно място, се приобщава.

   • Anonimen

    А бе ако ще пишете нещо за тази ваша България поне го правете на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК НА КИРИЛИЦА а не на ЛАТИНИЦА!!! Мога само да кажа, че в чужбина е къде къде по добре от към начин на живот.Естествено, че България ми липсва. Баща ми е в България и си скъсва гъза от работа за 800 лева от сутрин до вечер едвам се изхранват, а майка във Италия работи по 6 часа на ден за 2400 евро като имат и бонуси и премии и всякви такива глупости.Какво да ви кажа другите държави се грижат за хората които живеят на тяхната територия

    • вариния

     Абе какво работи майка ти/6 часа-2400 евро/,била съм в Италия преди около 8-9 години в Помпей работех по 12-13 часа за около 600 евро на месец,по-скоро 150 на седмица,защото се заплаща на седмица.Хайде кажи какво работи,може би ще реша да се върна там

   • Daniel

    PO4TENNOST I UVAJENIE TOVA E!Taka kogato horata se uvajavat i sa po4tenni i zadrujni 6te preborqt vsi4ki i vsi4ko koeto e napatq na darjavata za edno po dobro bade6te.Uvajenie prosto e.:)

   • az

    za predpo4itane e da si 4ujd v 4ujda darjava pone si znae6 miastoto a po gadnoto e da si 4ujd v tvoiata darjava i da te ma4kat a posle govorite za uvajenie i po4tennost tova v balgaria sa dumi bez prevod i edva li niakoi gi razbira .za men li4no niama balgaria tova e edna legenda koiato predpo4itam decata mi da ne znaiat nito e obrazovatelna nito moje6 da e posveti6 na niakoi prosto za men bg se e prevarnala v kofa za bokluk i to4no v tazi kofa sam hfarlila poslednite si spomeni za neia .lek den .

    • georgi

     …za „az““..Zashto vlizash i 4etesh Bulgarski Saitove togava ,,,zabravi bulgarskiqt ,Bulgariq i vsi4ko svurzano s neq..nqmame nujda ot takiva „patrioti“..i nai veroqtno i kudeto da otidesh pak shte si budesh durvo bez koren…no jivei taka shtom taka si shtastliv…
     …za…izvinete me 4e pisha na latinica no v Hong Kong nqmam kirilica na klaviaturata…
     vseki e svoboden da izbira svoqt put i da jivee tam kudeto iska i kudeto mu haresva…No vinagi shte kazvam az sum Bulgarin…

 6. Румен

  Не харесвам, когато някой си тръгва, заявявайки: „Не обичам България!“ Искам да припомня, като перефразирам, думите на Кенеди: „Не питай, какво България е направила за теб, а ти какво си направил за България!“ Целият този текст ми звучи не само пораженски, но и предателски. И това дето се хвали, че тичала по митингите на СДС за някакво си „светло бъдеще“, какво да й кажа, срещнала е бъдещето, за което е помогнала да се случи… За всеки нормален човек беше ясно, че ще стане така. Винаги съм се питал, що за хора са тези, които пригласяха на изпепеляващата омраза на сините митинги, и какво са очаквали да пожънат от тази омраза, любов ли…?! Каквото почукало, такова се обадило.

  • Доника

   Разбира се че когато някой си тръгва от България е много тъжно но тая дама е дала доста неща за България и тя си описва доста добре благодарността което и много жалко.Това ече почти всеки ден си отиват такива хора от България и се стапяме като нация.Какво правим ние народа нищо абсолютно, всички знае какво става по горните етажи и си мълчим.Срам и позор е за България в парламента се употребяват само обиди толкова вулгарни цинизми, че ни е срам да ги слушаме и какво да има някой осъден за кражби .Всички са толкова корумпирани такива пари се разиграват ,че е много жалко за нас народа .А къде стои той долу в тинята зарит и даже главата не си повдига да се огледа и да каже стоп вие бяхте до тук България е наша тя е на народа и ние ще казваме какво да става,разследване на всички политици през прехода на съд ида върнат всичко взето от Нас БЪЛГАРИТЕ тогава ще се оправим но всичко това само мечти !!!!!МНОГО ЖАЛКО ЗА КРАСИВАТА НИ РОДИНА

  • Росен

   За каква изпепеляваща омраза говориш ,за какво предателство…? Цялото ти изложение прилича на „опорни точки “ на тея шпиндели дето управляват сега от които съм сигурен си част и ти ! Руменчо ,определено не си част от нормалните хора и никога няма да бъдеш ! Ти си част от тази свинщина , която затрива държавата България !

  • PEPI

   DIQDO RUMENE PROSTINI CHE ISKAME PROGRES

  • Тина Пеева

   И хората на митингите на СДС, и тези на БСП са българи…. Лошите живеят в извратен свят, добрите правят рая на земята….и лошите, и добрите са на едно място….Дали да не потърсим зад силните, недоказани слова и малко непоказана неспособност да се справим със съгражданина, сънародника или позабравен приятел….Левски вече е наричан убиец““ от някои, Ботев изхвърлен…… Но още българи…. а тя, страдащата, скоро ще бъде германка, италианка или изтънчена““ французойка…На добър път, и ти няма да си велика българка….. малко по-добра от черните““ и толкова…. Чао!

   • българка

    БРАВО!

   • Ти си тъпа пача безмозъчен олигофрен

    Е ти си най-тъпия за момент да напиша човек ама ти не си човек а МАЙМУНА ЗАЩОТО КАПАЦИТЕТА ТИ Е ТОЛКОВА ГОЛЯМ КОЛКОТО ТЕХНИЯ

    • Стоявка

     Хайде малко по-цивилизовано, без такива обиди! Всеки има право на мнение! А че държавата ни е скапана, спор няма- така е.

   • ana petkova

    В същност на запад никой не говори за патриотизъм, това са понятия за бедните народи. Радвам се, че децата ми имат добро образование и здравеопазване в Германия и че могат да пътуват по целия свят. Ако човек се задаржи по-дълго на едно място, се приобщава.

  • ГГ

   Визитката на жената говори достатъчно, а думите ти говорят не по-малко за теб … замисли се! :)

  • minka neminka

   съгласна съм

  • Торлака

   Абе, Румене, ти нормален ли си бе!? Кой в 21 век ти вярва на такива простотии от Студената война? Да правиш нещо за държавата си значи чисто и просто да работиш, да плащаш данъци и да гледаш децата си. Що за простотии! Ще се самообвиняваме и ще седим тук, защото политиците ни са крадци и подметки на мафията. Защото сме станали като в Африка с 3-4 процента свръхбогаташи и всичко останало опряно до стената на оцеляването. Защото крадат и европейски и наши пари и си ги разпределят най-безсрамно. Не, малко беше омразата по сините митинги. Точно тогава изпуснахме златната възможност да изколим всички гадове, дето пращаха родителите ни по концлагери и искаха да ни правят 16-а република на СССР. Сега вече е късно, защото комунетата са лакоми до безкрайност и са глупави до безкрайност и единствените ни изходи са два – билета за чужбина или гражданска война. Защото те са толкова прости, че не проумяват, че трябва да понамалят кражбите, за да живеят и другите хора. Но, когато човек няма какво да губи, рано или късно се вдига и тираните заминават там, където им е мястото. „Какво съм направил за България“… Шматка си! Имам трима сина и всеки божи ден се боря със зъби и нокти, за да им осигуря що-годе приличен стандарт, за да не избягам. Което би били много по-лесно, логично и най-вероятно правилно. Ще ми се прави на интересен с глупави клишета. Самият смисъл на съществуването на държавите е да правят нещо за хората. Иначе няма смисъл от тях. Нали затова се плащат данъци, за да получаваш нещо насреща. С толкова прост и мазохистичен народ ще си заминем за нула време…

  • Nev

   ХА ХА

  • Стойчев

   Бил съм на почти всички сини митинги. Вярвахме че за 3 до 5 години България ще се отърси от комунизма и ще заживеем като нормални свободни хора. „Да да, ама не“ – както казваше Петко Бочаров. Нароиха се всякакви мутри, изпълзяха от дупките си престъпници и агенти на ДС. За една нощ станаха БКП стана БСП. Навъдиха се „почтени бизнесмени“ с по 5 до 15 висящи дела. Превзеха и оплячкосаха милата ни Родина. Вече са Народното събрание и коват законите на „демокрацията“. Проклети да са те и близките им.

 7. ХФ

  Българина е пораженец и не смее да отвоюва мечтите си

 8. Анонимен

  ni6to ne pomaga samo edno
  …….

 9. Germanска @българка

  от 11 години не живея в България мислех ,че ще дойде момент в който ще се върна.Уви не само няма да се върна ,но и с удоволствие ще се откажа от това гражданство…..

 10. az

  dosta izmislena i protivorechiva publikacia!

  • Borislav

   Razbira se, che shte e izmislena g-n MUTRA dePUTAtska!!!

   • palma de mallorca

    koe e izmesle no be smeshnik izmisleno vari viz kak jiveqt horata navanka

 11. Наталия Анастасова

  Аз, която считах, че бъдещето е в България и не пожелах да имигрирам в чужбина. Аз, която вярвах искрено в „Европа без граници“… Аз днес убеждавам сина си, детето си, да замине в чужбина…. Аз, която обичам Родината си, ПРОКЛИНАМ ДЪРЖАВАТА И НЕЙНИТЕ УПРАВНИЦИ! Дано се задавите в алчността си!
  (КАНДИДАТ-ЧЛЕН НА ПАРТИЯТА НА ХЛАДИЛНИКА!)

 12. posledniq balgarin

  zadaljitelno pro4etete…tova e pisano predi 1000 godini …dali e vqrno…. :)

  “…А в четвъртия ден Господ създаде звездите – да красят твърдта небесна – и да бъдат знамение за векове и народи. Седем едри звезди сътвори Предвечният – и седем области на небето им повери.

  И вложи Творецът седем духа в седемтях светила небесни, та седем ангела се родиха. И повери на всеки ангел по един от седемте народа – да го ръководи.

  И ангелите, на които бе поверено да водят народите, се сдружиха с ангелите, що бяха пазители на тези народи, та всеки народ имаше по два ангела – един да го води, а друг да го пази.

  Слънцето разпери криле над Египет, Месечината – над Междуречието, Вечерницата се спря над Елада, Звездата на Посланника покри с лъжи Юдея, Звездата на Бранника – Рим, а Звездата на Отшелника – Византия. А народите се не бяха още родили на Земята, но те живееха в чертозите на Господнята Премъдрост.

  И вси народи получиха от Вечния по един звезден дух. Само над България тъмнееше мрачина – и звезден ангел не развя криле над нея.

  И ронеше сълзи ангелът, що пазеше България, че всички си имаха другар, а той нямаше. И с плач поиска от Бога звезден дух-другар да му даде. Та се смили над него Творецът, ала нямаше вече звезда и звезден дух.

  И духна тогава Бог в простора – и осени с божествено мановение Млечния път да властва над България…

  И превратна бе участта на Египет, умряха двата народа-близнаци на Междуречието, изгоря Елада, погина Юдея, разсипа се Рим, само Византия и България останаха…

  Но този, що се вслушва в пророчески вещания, знае твърдо, че неповолни бранни дни ще разсипят и Византия навсегда, а България като Огнена птица ще се възражда из собствената си пепел, та докрай на вековете ще пребъде…

  …Защото гаснат звездите една по една, ала Божият пояс ще свети вечно – и Млечният път ще бъде светъл саван над мъртвата вселена…”

  Из “За съдбата на народите” – 956 година

 13. Вася Гъркова

  АЗ не съжалявам че напуснах България преди 21 години. Напротив горда съм , че успях да изплувам в една чужда държава и да стана част от нея .Макар и като емигрант понякога твоето съществуване е по достойно от това да останеш в България . И най трагичното е, че за всичките тези 21 години България и българите не са мръднали нито на йота от това , което беше страната ни и управниците и . Но както беше казал някой всяка страна си заслужава управниците ,защото народът ги е избрал. Колкото до Яна Добрева , тя много се забави , но искрено се радвам за нея , на добър и път в новото поприще , страна и среда .

  • По-умен-от-теб

   Това, че сте успели в чужбина е похвално, но не забравяйте, че много българи навън успяват, защото са генетично талантливи и/или работливи.
   А заради другите изречени от Вас думи, също така искрено ще се радвам ако един ден се върнете в България като турист, и си заминете като турист.

   • Kristo

    къде го чукаш къде се пука..типично по булгаристански

   • Tedipa

    И какво като дойде като турист и си замине като турист?Това е сладко проклятие!

  • Nellie

   Вася Гъркова? Ot Pleven? Sveta e malak………ako si ti obadi se. Neli ot Burgas, zaedno kandidatstvaxme VITIZ :) Az sam 23 godini izvam Balgaria……Nellie Boyadjieva

  • Neim

   Saglasna sam s gospoja Vasia Garkova! Az jiveia poveche ot 22 godini van ot Bg…Gledam s bolka razruhata na sobstvenata mi Rodina, na zemiata mi, gavrata s horata y genocida y nas! Y tova, koeto me iznervia oshte poveche e, che sam bezsilna! Y na vazrast…Uspeh na Yana Dobreva…Ne e leko da zapochnesh otnachalo, na drugo miasto, s drug ezik, s drugo navici! Jelaia y dobar orientir!

 14. maia

  Krasiva Balgaria,no si tragi4na!!!!!2

 15. Robby Aleksandrov

  Браво много силен текст.. АЗ СЪМ ЗА да се напусне държавата защото е пълна голяма МИЗЕРИЯ.. Браво ще ти кажа УВАЖЕНИЕ КЪМ ТЕБ ! :) Това което пишат че си тъпа и че не трябва да напъскаш защото е родина тази държава не е така.. Не ги слушай и продължавай.. Отново едно ГОЛЯМО БРАВО :) !!

 16. Ангел Гоцев

  Грешна представа на Яна относно структурата на протекциите у нас. Не депутатите стоят зад мутрите, а мутрите стоят зад депутатите, защото те са ги поставили там. Просто всичко се купува тук.

 17. Valentin

  Такава е днес ситуацията в България! Но изобщо замисляме ли се 4е ние сме тези които трябва да определяме съдбата си ние НАРОДА!!! Съдбата ни е предна4ертана още в началото на 90-те години с идването на ДЕМОКРАЦИЯТА
  План „РАН-ЪТ“ демократичното бъдеще на България!

 18. Васил Димитров

  Живях 5 г. в САЩ. Върнах се в бг с идеята да се установя и повече никога да не я напускам. Е не се получи! Година и половина опитвах какво ли не сменях професии, градове, само на клоун не се направих. Предадох се, примири се да се боря. За съжеление голяма част от написаното е самата действителност. В момента живея в Англия.

  • AdvokatKa

   Васил Димитров, напълно те подкрепям. Аз се завърнах от САЩ, където ми предлагаха работа, с надеждата че в БГ имам бъдеще…Уви – НЕ! И аз смених 4 града, работих на разли4ни места..за да покривам само разходите си за квартира и храна..Ами семейство, дом? В тази загубена държава нямаш бъдеще..и няма управия! За съжаление! В момента и аз съм в Англия, засега е много по-добре!

  • Иванка Николова

   Подкрепям те с 2 ръце Васко!Живях в Италия но направих кардиналната грешка да се омъжа за един патриот който след години работа в Испания и 3000-хиляди евро заплата реши да се върнем в България!Сега същият този патриот пак работи навън защото видя че тук се вегетира а не се живее,а роденият му в Испания син всеки ден всеки ден пита ,,кога ще си дойде тате,,и не го е виждал от 6 месеца!Пак продължава да е патриот,но аз вече се уморих от тоя безсмислен патриотизъм,Ще чакам да порасте прекрасният ми син който в момента е на 7 г.и ще направя всичко възможно да го спася от тук!!много жалко!!!ние сме овча нация и хабим даже и въздуха който дишаме!!НЕ РОБСТВОТО ПОРАЖДА РОБИТЕ,А РОБИТЕ ПОРАЖДАТ РОБСТВОТО!Толкова години пропилени на вятъра!Толкова умни деца избягаха и още толкова ще избягат!Не говоря за тези които работехме мръсната работа навън,а за тези които бяха бъдещите умове на България!Така ни се пада!Не успяхме да защитим и да задържим децата си,защото България е мащеха за свойте деца,децата на честните данъкоплатци,а всъщност България-това сме всички ние!ЖЕЛАЯ ТИ КЪСМЕТ И УСПЕХ!!

 19. Предник

  пълна глупост текстове без смисъл да се изнесем всички а?!?! Кажи го и на Студентите които протестират ве4е 150 и колко дни и най вече на тия които седят пред телевизорите. пълна глупост за това не се оправя държавата защото всеки се оправя по единично вместо да им се натрошат главите на виновните и така до края на света докато не помислят следващите 4е и тяхните глави ще бъдат строшени

  • PEPI

   PROST SI BE

  • задължително

   Аз не бих тръгнала – единствено заради нещо свързано с децата или заради здраве.
   Не мога , все едно е да кажа че тези които сега протестират го правят за нищо.Ще стоя заради тях .
   Има начин – и той е заедно, а не отделно !
   Няма друг вариант.

  • adasda

   ne stava s nasilie kogato vzemash i vzemash i vzemash i udrqsh i tormozish na kraq 4ovek nqma kakvo da pravi osven da otvurne na udara no kogato go napravi toi e po opasen dori ot gospod zashtoto gospod ima milost :) p.s nqma da se iznesa dori i lainata da si qm , vinagi shte imam principi i shte durja na tqh no ako „spravedlivata sistema“ ne moje da mi pomogne shte se prevurna v bedstvie za vseki koito me nastupi

 20. Анонимен

  Бягайте хора бягайте възможно най бързо от тази мизерна и прападнала държавица тука бъдеще няма …и няма да има …а който казва че има и че тези които бягат или са тъпи или прости или им е платено да кажат това (в повечето случеи са първите 2)

 21. cvetan Sarachev

  Istinata e mnogo jalka i adski boleznena pomnq kak rodtelite ni se radvaha na pristiganeto na demokraciqta a sega se radvat na izlitaneto na samoleta.Ujasat za sajalenie e ogromen i nepopravim.Ot edna ot nai-krasivite darjavi v evropa se prevarnahme v mitnicata i infekciozniqt raion na Evropa i loshoto e che horata mnogo se promeniha skoro izvesten Veterinaren doktor mi razkazva kak pre 90-te godini horata sa mu nosili cvetq bonboni,kogato im izlekuva jivotnoto dalboko priznatelni,a sega bratche nqma i blagodarq,dori shtom ti plashtam ti si dlajen,shibanoto e che umnite i kahestveni i ako shtesh krasivite hora izbqgaha i prodaljavat da bqgat i mladite shte izbqgat.Az sam na 26 godini i zavarshih Veterinarna Medicina kato posledniq semestar ot obrazovanieto si go zavarshih v chujbina sled tova se varnah v Balgaria imah strahotna rabota za okolo godina sled tova dokazah pravotata na pogovorkata „Mig nevnimanie cql jivot stradanie“ kato spuskaiki se ot planinata s koleloto razvizam mnogo visoka skorost i na tejak za koli zavoi vlizam v nasreshtnoto i blaskam kola dobre che sam golqm liobitel na sporta i vinagi sam dobre razvit

 22. marinela eneva

  vinagi 6te za6titavam rodinata si i 6te q obi4am kolkoto i trudno da e polojenieto tuk 6te se nameri rabota i dobro bade6te za kadarni i obrazovani hora a tiq deto pi6at nqkvi ne6ta ot sorta propadnali mizerni ne e vqrno bg ima lo6i upravnici za tova na izbori trqbva da se glasuva za patrioti a ima takava partiq ne trqbva da se 4uvstvame vtora raka hora v sravnenie s drugi narodi naprotiv trqbva da sme sas samo4uvstvieto na evr grajdani i da se gordeem 4e sme bulgari bog da pazi nas i maika bulgariq

  • българка

   БРАВО!

  • Дмитрий Иванов

   Можете да започнете например с писане на кирилица, Маринела, защото иначе всички ваши твърдения звучат несериозно…И освен това не сте права. Аз съм образован и кадърен, но не намерих удовлетворение на работното си място поради лошо управление и недодялана система на здравеопазване. Срещнах много повече признание и благодарност към труда ми извън България. И не се чувствам „втора ръка“ човек. Така се чувствах единствено в България.

 23. Holden

  Супер си е да напуснеш България.
  Научаваш най малко още една култура, още един език.
  И без това светът е едно голямо село.
  Светът е голям и спасение дебне отвсякъде.
  Свободата да не зависиш от комунистите, от мутрите и да си изкарваш
  пари с четен труд, които дори да са повече от парите на крадците в България
  е чудесно.
  Аз съм го почуствал.
  Сигурно червените мръсници и затова ще се пукнат от злоба.
  Затова убиват, крадат само и само някой кадърен да не е по добре от малоумниците,
  които са всъщност.
  У нещо друго разбрах.
  В България е ужасна простотия.
  та вижте, кои ни управляват. Вижте, кои се разхождат по медиите.
  Навсякъде е жълто.
  Така, че смело напред към свобофдата.

 24. Стефан Стоянов

  А аз пък няма да им се дам докато не ме ликвидират по избор от всичките им смърдящи начини !!!

  • Demokrat - Данчо Стоянов

   И аз и е добре да се обединим и да посвършим нещо за следващите 4 месеца, че тогава’ деня на чудото“ всичко това,което сме проспали тези 4 месеца, ще трябва да го свършим за 4 часа

   • Георги Василев

    Абсолютно ви подкрепям. Всеки има право на избор, които искат да заминават и да чакат безучастно и самодоволно от вън някой да оправи България – да заминават. А тези които оставаме, трябва да се обединим и да си върнем България, защото ТЯ Е НАША и сме в пълното си право да си я извоюваме. Родината не се обича за това, че е голяма, силна и т. н., а просто, защото е своя.

 25. Добромир Игнатов

  Добро утро !
  Аз съм един от следващите които ще напуснат Милата ни Родина !
  За мен не е нормално и не съм съгласен,
  коне с каруци да кръстосват големите ни градове и да серат по тях !
  Не съм съгласен спирките ни да се превърнати в места за паркиране !
  Не съм съгласен българските села да опустяват !
  Не съм съгласен ,че една държава не трябва да отглежда животни и храни и да внася от други държави такива!Няма държава която да е отрязала собствените си корени и подкопае основите на икономиката си .Всичко е започнало от малките села…които Българските управници унищожиха !
  Не съм съгласен в България да няма поне два завода за преработка на отпадъци( по един от двете страни на Стара планина )и боклуците да се събират в бунища около всяко населено място !
  С много неща не съм съгласен и за това ще направя всичко възможно да напусна България !
  Ние сме една от малкото страни с хубави ,почви,води и природа,които всячески се опитват да замърсят и унищожат !
  Никой не милее за природата ,а тя трябва да се опази ,за да бъдем и пребъдем живи и здрави !
  Сега пием вода от чешмите,но до кога не се знае !
  Сега ходим на излет в горите,но до кога не се знае? Скоро няма да ги имаме ! Големите градове вместо да се отопляват на централно парно ,се отопляват на дърва и въглища с това което са се отоплявали народите в Европа преди 100 години!
  Не съм съгласен ,че е нормално на никой от управляващите да не му прави впечатление всичко това ,а и многото други неуредици в държавата!
  За това пак казвам ,аз ще емигрирам и ще се върна само тогава когато видя ,че в България започнат да се възраждат селата,възстановяват горите,премахнат бунищата и няма конски впрягове в градовете … и когато българинът се научи да използва кошчетата и гюмовете ,а не да си хвърля боклуците където му падне !

  • Elena

   Напълно съм съгласна с написаното. По улиците на астолицата ни гр, София тракат подкови на конски каруци разнасящи ужасна смрад от обраните кофи за боклук, конете серат по улиците, които не са мити кой знае от кога, освен от дъжд, кучетата лаят по дузина, а домашните любимци са изчаквани от стопаните си да си свършат работата насред тротоарите. Навсякъде лайна и мръсотия и беднотия и простотия…..

 26. родолюб

  Господа , не сте ли Вие от тези, дето скачаха по улиците на Пловдив София и крещяха
  – Искаме друг живот !
  И сами избягахте от България, а тия дето останаха, ептем предадоха Родината, като я вкараха в НАТО и Евросъюза . Вие ги и родихте тези Мутри и ги оставихте да растът и възпитават на улицата!
  Сега си сърбаме попарата, която ние сме си я дробили!
  Лесно е! Много е лесно да кажете – Не обичам тази България! Напускам я!
  Напускайте я! Оставете я на мръсните цигани и турци!
  Те сега Ви казват: Колко са глупави българите, дадоха ни своята България без бой! Евала! Аферим!
  Помнете : След дъжд качулка, след свадба булка!
  Късно е! И ще стане много късно!
  Бъдете здрави и търпеливи! Ще се намери пак някоя гламава държава, и ще освободи пак, с цената на кръвта си, България! И ще се намери Готованци да сядат пак зад кормилото на живота в България!

  • българка

   БРАВО!

  • Ани

   Съгласна съм с родолюб, Няма как всичко да се оправи с магическа пръчка, когато всеки трябва да помогне с ума и потенциала си. Навън има мизерия и престъпност също както и в България, та дори много по-ужасяваща. Много е лесно да излезеш, да изчакаш всичко да се оправи и да се върнеш отново в една прекрасна държава. Трябва постоянство и търпение, навън винаги сме чужденци, обаче умираме да плащаме данъци и да храним чужди нации, с илюзията че ще спестим нещо и като се върнем в България за седмица, ще се правим на новобогаташи. Много е смешно и тъжно – да наричаш сънародниците си – „вие, българите“, много противно и жалко. Аз мисля, че който има потенциал и не се страхува от работа, ще си намери място и ще жъне успехи, само страхливците бягат.

 27. ot BG

  Ti,rodolubec,znaesh li kolko narod se iznese ot BG?a tova,ce shte ostane na“mrasni cigani i turci“balgariya ne e vyarno.Iznasyat se ot Bg vsichki zdravomisleshti hora,hora na koito Bg ne che ne im e mila,a na hora na koito im e omraznalo da se boryat sreshtu nishtoto,i“ mrasnite cigani i turci“sa ti cast ot balgarskata naciya.“Opoznay rodinata za da ya obiknesh“.!

 28. Д.Ганчева

  http://www.temanews.com/index.php?p=ema&iid=58&aid=1536
  Прочетете продължението!!!

 29. Катерина

  КАК ЩЕ ПОБЕДИ ДОБРОТО…КОГАТО ИЗОСТАВЯМЕ ДОМЪТ СИ ДА ШЪТАТ ТАМ БАШИБОЗУЦИТЕ НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ НА ВОЛЯ….МЯСТОТО НИ Е ТУК…НИТО КРАЧКА НАЗАД…ДОКАТО НЕ ДОКАЖЕМ ,ЧЕ НАИСТИНА ДОБРОТО Е С НАС…РАЗОЧАРОВАНИЕТО МИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ Е ТОЛКОВА ГОЛЯМА ,ЧЕ ПО-ВЕЧЕ НЯМА НА КЪДЕ , НО НИКОГА НЕ МИ Е ИДВАЛА МИСЪЛТА ДА ИЗОСТАВЯ БЪЛГАРИЯ,ВЪПРЕКИ НЕОГРАНИЧЕНИТЕ СИ ВЪЗМОЖНОСТИ..

 30. Даниела

  Когато през 1991г. много хора напуснаха България ние с моя съпруг се върнахме за да „градим демокрацията“Наивни мили деца сме били!И двамата напуснахме работата си,толква обичахме страната в която сме родени!Всеки човек израстнал в едно нормално общество би се побъркал в тази държава!Създадохме собствен бизнес,който през 1995 мутрите ни го взеха.После държавата ни дължеше пари и ни върна „жълти стотинки“когато се обезцениха.Продадохме си къщата и колата и подхванахме дребен бизнес.И пак отначало и пак отначало.Рушвети са ни взели…Който не се е занимавал с частен бизнес той нищо не знае!През 2005 се стабилизирахме. Обаче „кризата“ беше на прага ни.(Кризата пиша в кавички защото за много хора беше измиване на ръцете и умишлено се съсипаха много неща)Накрая се уморихме.И решихме да се махнем макар и не млади.Големия ни син вече замина…Миналата година реших да замина първо аз а съпруга ми да остане в опит да разчисти каквото трябва…Чувахме се всеки ден и си давахме кураж един на друг!Една сутрин преди 8 месеца се обади баща ми и ми каза,че съпруга ми е починал от инфаркт през нощта…….Сега се боря сама и се упреквам защо чакахме толкова дълго!!!

 31. Благой

  Яна, винаги е по-лесно да се предадеш и да избягаш, чувствайки се жертва, отколкото да се бориш.

  В България живот има, перспективите са огромни – ако беше останала тук щях да те запозная с представителите на българският бизнес и иновации, за да видиш, че наистина има млади хора, които създават със собствените си ръце и мозъци бизнес и продукти водещи в световен мащаб, с потенциала да променят света.

  За съжаление нашият народ винаги е страдал от народопсихологията си и комплекса си на жертва – 500 години робство не се изкореняват лесно, а и комунистите не помогнаха твърде много.

  Жалко наистина, че си заминала – надявам се да си по-щастлива там, където си – макар че честно казано силно се съмнявам. Американската/канадската система не е по-човечна от българската, даже напротив.

  Или, с други думи, демоните са в теб, а не в средата ти – докато не се пребориш с тях ще си останеш жертва.

  • Маргарита

   Браво! Истина!

  • Моника

   Благой за какви иновации говориш, за какви мозъци, бизнес и потенциал за промяна на света? Ти къде живееш, в БГ ли или на луната? От коя част на България си, че това, което е писала Яна не е валидно?
   За какво 500 годишно робство говориш, та то отдавна свърши. Какво общо има аз с робството или моите деца, които също не искат да остават тук?
   Кой ти говори за това?!
   Смешно и тъжно е казаното от теб! Не Яна има демони в себе си, а ти не си в час с нещата, остани жив, здрав и дано… по-малко заблуден.

   • Мария М

    На това му се вика ограниченост – като кон с капаци,какво имало общо – ще кажа всичко,защото миналото има огромно значение за бъдещето. Да си бяхте написали домашното за паметта на ДНК поне преди да хвърляте „заблудени“ епитети в пространството.

  • Bale

   KATO GI VIDIA VSI$KI IZEDNICI NA DRAVNIKA PE6 6TE SI DOIDA..28 GODINI IZPLUVAM I PAK POTAPIANE.

  • Tobi

   Много вярно казано! Аз живея от 14 години в чужбина и мога да ви кажа че запада е западнал, и то доста. И тук ме възмущават много неща.Работя много добра работа благодарение на образоването, което съм получила в България. Мой приятел след 8 год. в Канада и работа в тяхно министерство предпочете да дойде в Европа и се изказва доста критично за живота там. Просто няма идеални държави, светът е прогнил, капитала управлява навсякъде, останалото е въпрос на личен избор и къде се чувства човек добре. Според мен българите има склонност да гледат чужбина през розови очила.

  • Ionina

   Подкрепям изказването на Благой. Напълно съгласна съм с него!

  • Вълко Митев

   Благодаря ти Благой, вече почти си бях помислил че само аз разсъждавам така!

  • Kristo

   Много разбирачи на канадски, американски системи се навъдихте :) ебати смешниците

  • българка

   БРАВО!

 32. Петя Генова

  Истина, абсолютната истина! Няма държава, няма народ, има само мутри, убийци, крадци и малоумници! Няма нормално образование, няма нормална работа и нормално платена, няма нормална музика, а само чалга. Красива, слънчева земя, красиви плажове и вълни, прекрасни планини и спомени за велико и красиво минало, всичко останало е мутри и народни представители! :(

 33. delcheva

  Извинете, но тя е дъщеря на актьора Стойно Добрев, а не на Илия Добрев.

 34. delcheva

  моля изтрийте предишния ми пост, сбърках хората.

 35. Симеон Русев

  Я се стегнете малко. Никой никъде да не ходи! Малко остана до края на приказката. Най-лесният изход е бягството за най-слабите хора. Не оставяйте родината си без бой!

 36. Динко Динев

  Неприятни случки, които отминават. Както ще отмине и живота ти независимо къде ще го прекараш. Дори арабските шейхове в Дубай един ден умират. Вместо да се чудиш къде да прекараш по-добре живота си – по-добре се замисли какво ще се случи с теб след като той свърши.

 37. Николин Каябашев

  Просто го направи!
  И нека твоят Господ е с теб!

 38. Панайот Славов

  През последните години живеем в заника на българската държава. На нас е писано да видим как се самоизяждаме за пореден път и как чуждите нашественици минават в спокоен ход през земите ни. Няма да е същото като преди 600 години (все пак светът и методите се променят), но резултатът ще е същия – изчезване на българската държава за неопределено (може би завинаги) време. Явно не можем да сме независими и самостоятелни и този период на независимост намаля все повече през хилядолетията.

 39. оставащ

  Аз скачах по улиците и виках 45 години стигат,Аз ревях по митингите на СДС .Аз защитавах Иван Костов когато разграби България. Сега вече знам всичко е било режисирано. Ние бяхме излъгани от огромна манипулативна машина ,държавата беше продадена .
  И сега какво да оставя мръсниците на спокойствие
  да и ходя в друга държава да мизерувам , да се отнасят с мене като с последния циганин.Не не няма да стане бой ще се бия ако трябва и оръжие ще взема който е грабил, който служи на чужди интереси трябва да си ПЛАТИ всичките ги знаем КОИ СА ТЕ! БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПРОДАВА ГОСПОДА!

 40. Medical student

  Във всеки случай махнете тази снимка от Игрите на глада, че олеква написаното с нея отгоре.

 41. Катя Мандинска

  Живяла съм 6 месеца в Германия и живея 44г и 6 месеца в България. Истински човек съм се чувствала само през тези 6 месеца, когато бях в Лудвигсхафен.Аз трябваше да се върна заради близките си.Връщайки се тук през годините станах свидетел на две убийства в рода ми, на 25г ми братовчедка, която бе оставена да я разкъсах бездомните кучета в Кайлъка Плевен и 81годишната ми леля , която живееше сама в имението на село и бе убита за предполагаемата рента от земята ни. А всеки един останал ден съм свидетел на убийства и заличаване на свободата, достойнствата, правата, личността и зачеркването на човешкият живот, превръщайки хората в твари, които вегетират в оцеляването си включващо сметки и нискокачествена храна, въпреки труда си от по 12часа на ден.

 42. bajо

  България ще се оправи, едва когато всички ,които са емигрирали се върнат, демек никога….

 43. РОДОЛЮБ

  Дами и господа , аз не искам никого да обиждам! Далече съм от това нещо!
  Много , наши велики сънародници са напуснали родината и именно от там , те виждали какво става в България и са мислели как да я спасяват! Именно там се чувства, че по красива и по прекрасна и по желанна от нашата Мила Родна България НЯМАААА!
  ВИНАГИ Е ХУБАВО И ДОБРЕ ТАМ , КЪДЕТО НАС НИ НЯМА!
  А ТОВА Е МНОГО ГОЛЯМА ЛЪЖА! КОЛКОТО И ДОБРЕ ДА Е ТАМ – НИЕ, ТАМ , СМЕ ЗА ТЯХ, ЧУЖДИ И НЕ ЖЕЛАННИ!
  НИЕ ЗА ТЯХ СМЕ ХОРА ВТОРО, А ТО И ТРЕТО КАЧЕСТВО!
  АЗ ДОСТАТЪЧНО СЪМ ОПОЗНАЛ РОДИНАТА СИ И Я ОБИЧАМ НЕ ПО МАЛКО ОТ ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРИН! И МОГА СМЕЛО ДА КАЖА – САМО БЪЛГАРИЯ ,А НЕ ЦИГАНИЯ ИЛИ БУСУРМАНИЯ ! ИЛИ БУСУРМЦИГАНИЯ !
  ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА!
  А що се отнася до сегашните престъпници и бандити в България, трябва да си признаем: НИЕ САМИ ПУСНАХМЕ ВЪЛЦИТЕ В КОШАРАТА! И СЕГА ТЪРСИМ ПОД ВОА ТЕЛЕ!

 44. Николай

  много истина има в това което казва тя. Аз съм на същото мнение, но вярвам че България ще бъде нашета един ден !! Колкото и фантастично да звучи те(всичките мошеници,крадци,убиици,подкупни и корумпирани държавни лица и всичките тези лобита на престъпността и ще изгубят-„Неведоми са Божиите пътища“. Нима Този който ни е създал не ни чува молитвите,му се е скъсила раката та да помогне !!!!

 45. Николай

  Нека всички се молим за нашета ридина на Бог-Исус Христос да ормахне тази демоничен дух които е жлязъл в нашета нация и прави всичко това. Духовно нека се обърнем кък Създателя и се молим за това всеки ден-Битките започват първо в духовнич свят и след това се принасят в физичния свят.Молете се на БОГ !!!!

 46. Николай

  Нека всички се молим за нашета родина на Бог-Исус Христос да отмахне тази демоничен дух които е влязъл в нашета нация и прави всичко това. Духовно нека се обърнем кък Създателя и се молим за това всеки ден-Битките започват първо в духовния свят и след това се принасят във физичния свят.Молете се на БОГ !!!! Мойте извинения за грешките на текста в по горния текст

 47. Добромир

  Господа мутри и ние се изнасяме дано да се задавите с България и някои ден когато няма кого да тормозите и да крадете ще дойде и вашия ред.
  ЗА ВСИЧКИ ИМА СТРАШЕН СЪД А ВАШИЯ КАКЪВ ЛИ ЩЕ Е?

 48. Salsina

  Mila Jana,
  mnogo bolka i duscha, za sajalenie ISTINA. Mnogo sajaljavam za ogorceniata TI, IZPITANIA, na koito vseki ot nas e podlojen rano ili kasno v zemnia ni pat. Njakoi ot tjah promenjat jivota ni i OTNOSENIETO ni kam NEGO i HORATA. Pojelavam TI da nameris mira i PODINATA, kojato vseki OT NAS zaslujava! Ha dobar pat!
  Salsina

 49. аз

  Антигерои. Лутащи се, сами, мрънкащи оплакващи се. Сами. Забравили за значението на думите – роднина, приятел, близък човек, съратник.
  Минават покрай протестиращите и с половин уста набързо прошепват „подкрепяме ви“, „ние сме с вас“ и си отминават без да оставят каквото и да било доказателство, за подкрепата им, без положено усилие за общата цел, оплакващи се, че са останали без сили заради самотните си лични борби. Обобщено – заслужили хора.

 50. Carnage

  Е честно, няма такава държава! Баси простотията, ей за това нека ги бият тъпите лекари , а тъпите куки да не очакват, че някой ще ги уважа! Боклуци тъпи! Даже не я изчетох цялата статия , но се отвратих бързо!!!!!!!

 51. Kolio

  ОТ 12 ГОДИНИ ЖИВЕЯ В ЧУЖБИНА И АКО СИ МИСЛИТЕ ,ЧЕ И ТУК НЯМА МИЗЕРИЯ И,ЧЕ Е ЛЕСНО ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕТЕ …

 52. Спаска Вълкова

  Хубаво е,че изляхте болката и гнева.Оправдано!Но аз ще задам само един въпрос:От Авел и Кайн – НОГА НЕ Е БИЛО ТАКА?!!!!!!!

 53. Цанка

  И ние взехме грешното решение, и останахме тук. Затова непрекъснато се опитваме да променим нещата, заради децата си. Най- лесно е да избягаме, не бива

 54. захари григоров

  Мила Яна! Искам да ти отговоря лично на тебе! Някъде към края на написаното от теб усетих лек полъх на оптимизъм, нещо като лек бриз в горещ летен ден. Можеше да продължиш с още нещо… Но ще го кажа все пак.
  Уважаеми мутри, политици, бизнесмени, олигарси и прочее властимащи и сребролюбци. Замислете се върху няколкото възможни варианта:
  Тези, на които се отчитате след поредната си измама на гърба на трудещите се хора, сред тях някой ден може да се появи някой психопат, който да няма нужда от вас и да ви унищожи дори физически.
  Тези, на които целувате задниците, било то от Запад или от Изток, са силните на деня – да!, но колелото се върти, империите падат и си отиват, остават спомени и културно наследство.
  Тези, на които се мазните, не могат да ни стъпят и на малкия пръст.
  Ние сме млади хора – около 30-те години, с желание за нормален живот, за нормални семейства, без излишни финансови термини и без превръщането на всичко в математически и статистически формули.
  Ние сме силни – ако решат да ни завземат – икономически, или политически, или с войска – отпорът ще бъде чут по целия свят. И няма да има сила, която да спре стремежът на един хилядолетен народ за свобода. Щото тая свобода ние сме я завоювали много пъти.
  И няма да позволим новите ви методи – чрез преса, интернет, залъгващи плътски удоволствия, промиването на мозъци, безчовечност, насаждане към омраза едни към други, ще ви бъдат полезни дълго време! Тези, които плачат и страдат, независимо дали вече са в чужбина, или мизерстват в родината ни, тяхната мъка ще бъде отмъстена. И не мислете, че това е като сценарий на постапокалиптичен екшън.
  Вие сте шепа народ, с шепа тъпи и корави нехранимайковци, които мислите че ще ни сплашат с груба сила. Обаче не сте познали, щото сте малцинство!
  Продължавайте в същия дух – колкото повече нахалствате и ни лъжете, и ни ограбвате, и карате хора като Яна да пишат такива текстове, толкова по жесток ще ви се види удара!
  Не ме интересуват приказките за глобално село, за нов световен ред, за ислямизация, за велики сили – великата сила е в обикновения човек, в трудещия се, мислещ човек, обичащия човек, нооо… Тази категория хора, притиснати до стената стават страшни!
  Запомнете това, и ви призовавам да се разкарате, за да не излязат крайно ядосаните от сянката на търпението си. Прекалено близо сме, за да спите спокойно!

 55. eli

  kolko viarno i kolko tujno e vsi4ko koeto e napisala nie sme edinstvenata durjava v evropa sigyrno koiato ne napavi ni6to za da si vurne emigrantite a naprotiv pravigi po ve4e,a sme tolkova kaduren narod no oceniavan samo izvun bulgaria

 56. Кочо

  А бе някои замислили се над текста или спорите за и против емиграцията? Как така се е случило, че тоя човек 10 години си гледа детето и изведнъж му се случва случка. Как тя го намира на строеж? Защо лекарите го определят като „наркоман“?
  Лесно е да ревеш за правда, ама като изложиш само твоите доводи. Защо това не се е случило на мен примерно?
  И радвам се, че ще емигрира. Тук не ни трябват жалки отрепки! Тук вече настана време разделно и трябва да останем истинските българи, да може България да продължи напред!

  • АРСОВ

   Това което е писала е истина, а за мутрите и зад тях стоящите разбира се че не е истина

  • ana petkova

   В същност на запад никой не говори за патриотизъм, това са понятия за бедните народи.

 57. Асен Ангелов

  Наистина тъжна история, но примера на Левски и Ботев показва точно обратното. Напускането на страната не е било тяхното решение. Обичта им към България ги е мотивирала да се борят за свободата дори и с цената на живота си.

 58. Борислав

  Истината е истина. Да. Финалът е супер, текста е удивителен, истината е поразяваща, авторката е талантлива и чувствителна българка, семейството ? е минало през тежки моменти, държавата ни е под всякаква критика, но има едно голямо НО, което никой българин не трябва да забравя. И за да бъда разбран още по-добре за това “НО“ ще използвам лично думите на авторката.
  “И все пак ще има проблем. Един единствен проблем. Колкото и да не ви се вярва, Ботев и Левски ще ви гледат отнякъде. Тях не можете да ги разстреляте отново…Ние сме поредните българи, които напускат вашата България. Ние сме поредните, които се умориха да се опитват да направят нещо за тази страна. Напускаме не по икономически, а по човешки причини. Тук не можеш да се развиваш. Тук не можеш да мечтаеш.“
  Така е, определено има един истински проблем. Но истината не е само в редовете на отчаяние, неверие и отказ ! Истината е точно между редовете, защото вярата, борбеността, непримиримостта, жертвеността и смелостта НЕ се споменават, а трябва ! Лесно е да намесим Левски и Ботев и да кажем, че тях не може никой да разстреля вече, а те са тук. Но това са лъжи ! Ботев и Левски не са ни кърпата, с която да си избършем собствената пот, защото те вече бяха разстреляни и обесени ! За разлика от мрънкащото племе в момента, те дадоха живота си, дами и господа ! Да, голям пример са в нашите усти, но защо говорим за тях след като плюем на делото им ?! Капка срама нямаме ли ?! Искам аз да кажа още нещо. Ботев и Левски НЕ са тук, дами и господа ! Те са там, горе, в Рая, защото го заслужиха и са живи в момента там – живеейки с нашия небесен Творец, а тук те ни оставиха един непоправим отпечатък за това какъв трябва да бъде духът ни ! Тях никой няма да разстреля, но ние готови ли сме да се борим като тях ?! Авторката е смела в думите си, че е поредната, която напуска, но Ботев и Левски НЕ БЯХА ПОРЕДНИТЕ И АКО СЕ ВЪРНАТ ДА ЖИВЕЯТ ТУК И СЕГА ПАК НЯМА ДА СА ПОРЕДНИТЕ !!! Те НЕ се умориха да правят не нещо, а ВСИЧКО, което могат за страната ни ! Те НЕ напуснаха нито по икономически, нито по човешки причини! Мислите, че те не искаха да се развиват и да мечтаят ли? Че не е имало свободни народи, в които да отидат и да си живеят “морално“ … Можеха, разбира се, но те бяха РЕФОРМАТОРИ и за тях морала беше много повече от бягство ! Техния морал беше както и Исус каза “да се отречеш от себе си“ … Тяхното развитие беше единствено виждайки повече български деца и жени усмихнати ! Тяхната мечта беше единствено РАВЕНСТВО И БРАТСТВО – един ден … Всичко останало ЖЕРТВАХА в името на тези неща. Апостола на свободата Васил Левски, когато беше на бесилото, точно преди да бутнат стола под краката му, ИЗВИКА С ПОСЛЕДНИ СИЛИ И ВЯРА: “БОЖЕ, ИЗБАВИ БЪЛГАРИЯ !“
  Ботев и Левски са минали и видели много повече от авторката, но мнението им за предателството беше обратно на нейното ! А Исус какво каза за предателите? Каза “по-добре да се беше раждал“ !!! Всеки сам избира дали да бъде предател или не, защото всеки може да живее, но не всеки може да умре !!!

  • По-умен-от-теб

   съгласен.

  • ana petkova

   В същност на запад никой не говори за патриотизъм, това са понятия за бедните народи.

 59. ba4i koko

  Pishi gramotno we putko tupa!
  Ne si original
  #swag_ba4i_swag

 60. pe6o trabata

  korvoo ne si originalnaa bqgai tam pri nemcite da te gorqt aideeee 4antata i za hlqb

 61. Luboslav

  Хайде стига с хиперболи. Всичкото това написано може да важи за почти цяла източна, югоизточна и даже някои централно Европейски държави(Унгария, например).
  Не съм чак такъв родолюбец, но ме дразни това преувеличаване на колко зле е държавата ни, и това колко проспериращ е западът. Да, по-добре е там в много аспекти, но и в България е възможно да се живее нормален живот с някои ограничения, а за по-заможните – без никакви.

  Тъжно е не толкова положението на страната ни, а народът ни, който сякаш не сваля „розовите“ очила с които гледа на останалия свят.

  И въпреки това, с удоволствие бих живял някъде на запад! Не за друго, а за да съм надалеч от мрънкащия и НЕинформиран народ, който живее тук.

 62. Egna

  Mnogo syjalqvam.Ve4e ne sym jivqla v bylgariq ot 17 godini.Rabotq v dubai ot 17 godini i sym dovolna.Nito ne sym gi vijdali na rodini ni,blizki i drugi ne6ta.Ve4e sym navika i stana studena sym,nikoga nqma da se vyrna v bylgariq do smyrtta.Znam,nikoga nqma da se promeni taq edinstveno darjava,4uvstvam se malko me zabravi tozi bylgarski ezik.Az imam 4 ezika.Sega imam 2te deca v dubai i uchi tam no mnogo idealni ne6ta.sega sym 6tastliva i hubavi za badeshe v dubai.A bylgariq e nishto nqma badeshe.Mnogo mnogo syjalqvam tolkova sa krasivi ni rodini v bylgaria.Sbogom zavinagi na semeistvo ni i blizki,priqteli.

  • Egna

   Znam 4e sym bylgarka i no mnogo syjalqvam

  • Luboslav

   Даже се съмнявам, че някога си била и българка. Такова писане и от чужденец не съм очаквал…

 63. Светла

  Разграничавам се от всички задници,които правят живота ни труден,недостоен и несигурен!Не мога обаче
  да се отрека от България!!!

 64. Снежана

  Е браво,бягайте,но проблемите, те си остават.Където и да отидеш,те ще са още с теб. Като едно сърдито дете просто отиди да се скриеш.Като щраус зарови глава в пясъка.Бягайте като плъхове от потъващия кораб.България е в собствените ни ръце!Знаете ли колко българи ей така са си дали живота, че да ни има нас сега, не можете просто така да бягате! Аз приемам цялата тази емиграция като една селекция на нацията ни.Махайте се, не заслужавате да се наричате българи !

 65. kalina_malina

  I az zaminah predi 6 godini I sam bezkraino shtastliva.bqh bezkraino shtastliva kogato poluchih chujdo obrazovanie I angliiska diploma, shtastliva kogato sreshtnah sapruga si britenec, kogato rodih deteto si sashto britanche, kogato zapochnah normalna I dostoina rabota v angliq. Shrastliva sam dori kogato plashtam ujssno skapite taksi ot zaplata si samo za da jiveq tuk. Shtastliva sled kato si smenih grajdanstvoto, shrastliva vseki pat kogato samoleta se otlepq ot bulgarskata zemq I poema kam britanska. Mahaite se ot Bulgaria dokato ste mladi. Ne ne dokato ste mladi dokato mojete I dishate. Mahaite se za da badete shtastlivi ot tova koeto vi predstoi. Ot uk :))

  • човечец

   Има хора които се чувстват щастливи в България. Добре си заминала ти и си сменила гражданството си, държавата и без това не се нуждае от такива като теб.

 66. Жана

  Много са ми интересни тези, които приказват високопарно. Предатели? Глупости. Какво ние сме били направили за България?!?! Че нашите баби, дядовци, майки, бащи и отчасти ние направихме в България всичко това, което и до сега се краде!!! А България след „9 септември“ – същото „10 ноември“ какво направи за българите?!?!?! Отне им пенсиите, работата, децата?!? И когато казвам България, имам предвид „ръководителите“, които без разлика на цвят и глупостите, които предизборно дрънкат, а не Родината, мястото на картата, наричано България. Това си е супер! Всичко, което е необходимо си го има! АМА!!!! О Р А Н е м а!!! Все някаква … сбирщина! … башибозук! Всеки, който искаше да направи нещо хубаво, беше принуден да се махне! Че защо да плащам данъци на някой, който с тях ще отиде да си купи къща на Ривиерата, да ги поради на мангалите, но не и да оправи пътищата, да създаде нови робатни места – но не КРЪЧМИ със сАлвитьорки!!! А нещо, което има смисъл, че го уважаваха и навсякъде по света?!?! Не стига, че продадоха всичко, душите си дори, сега и земята искат да продадат! И някой ще ми говори за предателство и малодушие! Я …

 67. Слав

  Трябва да го пуснем до Парламента на Република България! :)

 68. Ясела

  Истина е описана в статията, но да не забравяме, че хората чрез думите и последвалите постъпки формират реалността.По една или друга причина в България старите модели на поведение са мрънкане, изразяване и повтаряне само на негативното,без да се действа и изразява мнението свободно, което само концентрира вниманието върху лошото. Може би заради дългото турско робство, което обаче е отминало. Е, ясно е, че такова нещо добро няма да доведе със себе си. Да, има негативни страни в държавата, както навсякъде, но само в България това се обяснява с негативен отклик към представителя на нацията „българина, българска работа“. Така че, моля, повече самочувствие и увереност, хора, Българи, оставайте критични, но и не забравяйте хубавите страни на живота в нашата държава, много хубави, красиви, интелигентни Българи, говорете за това,за реални решения, пребивавайки в Настоящето, вместо да зацикляте в миналото или бъдещето,които от сегашна гледна точка са вече илюзия. Всичко, което имаме, е Сега и нека го сформираме по най-добрия начин.

 69. rosica DIMITROVA

  tovae samata istina i ta nama da se upravi nikoga dokogato ni upravlavat mutri i geli famili……….Az sa6to sam napusnala BALGARIA sas calotosi semeistvo za6toto nenamerixme ni6to neusigorixa rabota na moite deca ve4e neizdarjaxme i tragnaxme da tarsim xlab po 4ujdi zemi mojebi 6te se varnem no kogato vidim balgaria edna nova i sas vazmojnost da jiveiat decata i texnite deca…..!BOG DA PAZI BALGARIA……AMIN…

 70. batko_e

  Бягай момичето ми! Много ми е трудно да ти го кажа, не те познавам, но съм гледал татко ти и го обичам, бягай! Тази територия никога няма да е същата каквато беше. Ние които израснахме във времето на социализъма, започнахме да съжаляваме за своя диктатор, тогава Държавата България беше на 27 място в света по стандарт, можехме да скръцнем със зъби на всеки, който се опитва да ни насилва, можехме да ударим по масата и другите да се съобразят с мнението ни! Дори само да е този грях, всичките тези приватизатори реформатори , бесепари и десни заслужават да са разпънати на кръст! Аз съм вече на възраст, но и моята съпруга се принуди да отиде да работи е чужбина. и ако бях малко по млад бих се издухал незабавно! Така че не чакай да остарееш, бягай!

 71. Анонимен

  Носталгията се преживява с времето, заслужава си да се интегрираш към нова култура, да имаш шанс и стимул за развитие. Да мечтаеш и преследваш мечтите си..

 72. Жана

  Аз пък съм си останала в България и не съжалявам. Създала съм си съвсем легален бизнес, изкарвам си добри пари, ходя си по спа хотели на съвсем достъпни цени, имам възможност да пътувам, Харесвам непринудеността и приятелското настроение на хората.Тук ми е апартамента, тук са ми децата, тук ми е всичко. И за никаква чужбина не говорим в семейството.Нямам намерение да се чувствам имигрант, да изплащам 30 години някаква къща от гипсокартон, да мръзна на минус 40 градуса, да се разхождам из подземни градове, какъвто има в Монреал. Нямам намерение да чакам по 7-8 часа пред спешен кабинет, както е в Канада или да треперя да не попадна под ударите на закона за невероятни глупости, да си държа боклука по цяла седмица в къщи защото има определени дни за изхвърляне на боклук… Нямам намерение да ходя с месеци от лекар на лекар за да ми решат елементарен здравословен проблем. Здравеопазването в Канада е под всякаква критика! Затова българите в Канада идват да си правят операции и да се лекуват в България… В Канада през зимните месеци в 16 часа вече е нощ! Не бих отишла и във Франция, където е пълно с негри и араби и няма буквално жив бял човек вечер по улиците. И е страшно… В чужбина има толкова много минуси, ама те се премълчават. Според мен за чужбина заминават неуспелите. Тия, които искат да имат повече пари, а няма как да ги изкарат в България. И търсят страни с по-висок стандарт. Никой от българските имигранти не заминава заради мутрите защото и в другите страни има престъпници, и убийци, и изчезнали хора… Заминават всички заради стандарта…. Защото за тях е много важно да им е препълнен хладилника …
  Така, че тази статия е написана така за да се оправдае напускането от България. Обаче тя защо не казва как е живота там? Напускала, много и здраве… Наскоро моят син си счупи ръката. Бяхме в Пирогов. За нула време го прегледаха, направиха му снимка и го шинираха. Затова не се връзвайте на такива статии… Мислете как да си създавате бизнес в България, как да спомагате за икономиката на България. Не си мислете само за хладилниците.И тази мания за следване в чужбина не я разбирам. Разбираема е само за свръх умни студенти, които биха научили много от световно известни професори. Но аз съм имала многократно възможността да проверявам професионално как са подготвени студентите от чужбина и мога да ви кажа, че родителите им са си давали парите навятъра. Познавам 2 много добри лекари, известни в цяла България. И на двамата децата им следват медицина в София, а не в Германия или Франция. Така, че не плюйте България, а работете за нейното бъдеще! И не говорете на децата си да бягат от България, а ги възпитавайте в родолюбие. Защото животът в чужбина не е по-лек и не си заслужава да работят денонощно, на две-три места, за да си купят къща от гипсокартон или да живеят под наем.

  • човек

   ето такъв коментар търсех да прочета!!! не че съм напълно съгласен, но в тази посока има много простанство за мислене. дано и други хора го прочетат!

  • Demokrat - Данчо Стоянов

   подкрепям, макар, че и тук може да стане много по-добре

  • Kristo

   Браво Жане, радвам се за хора като теб сполучили в България, но много ме разсмя с глупостите които си написала за Канада. Поредния трол :)

   • Българка в Канада

    „но много ме разсмя с глупостите които си написала за Канада.“…Кристо,ти бил ли си в Канада?Аз живея тук от 15години.Всичко написано е вярно.В момента темп.е -17.Работи се много,ама МНОГО(особено по нашенските стандарти),за да напълниш хладилника.Медицинското обслужване е безплатно(слава богу),затова и под всякаква критика.Ако те боли окото и искаш да те види очен лекар,отиваш в поликлиниката(както и следва) и…засядаш в чакалнята.След няколко часа,ако си късметлия(защото редът ти може да не дойде до края на работния му ден),ще те прегледа лекар и,само ако прецени,че окото ти е достатъчно проблемно,ще ти даде час за очен.Пак ще почакаш,разбира се.Отнема различно дълго.За някои специалисти – не по-малко от 6 месеца.Всичко това знам от опит.По-бързо става през спешно отделение.Но трябва да си наистина зле,за да не те върнат да си чакаш назначения час след няколко месеца.А когато си наистина много болен,часовете чакане в спешно са вечност,повярвайте…Ако преживеете така в -20 градусов студ,здраво бачкане и без лекарска помощ 30 години,може и да си купите къща от гипсокартон.Ако обаче се хванете на хорото,надценявайки издръжливостта си,в един момент собственост на къщата ще е банката,а не вие.
    Относно политиците…Как може да ви хрумне,че алчните и неморални политици са само български монопол?Политиците по света са от едно тесто…Тук няма бивши управници,срещу които да не се води дело…За твърде сериозни злоупотреби…
    През зимата наистина се стъмва в 4 следобед.Зимата е много дълга и студена.Бих искала да ви поканя на гости в един такъв ден,особено около Коледа.Надявам се студът да е достатъчен да спука розовите очила.Да помръзнете,да чудите как хората вървят по леда без да се пребиват,да усетите какво е да си без близки и роднини в празник и делник,каква ужасна цена трябва да платим,за да загубим единствената си родина…

    • АЗ ИСКАМ В КАНАДА

     ЩО НЕ се върнеш от лошата Канада тогава в хубавата и китна БЪЛГАРИЯ ??? в Канада полтиците мутрили са ??? в БГ банката не ти взима жилището нали ??? не само че ти го взима ами оставаш да дължиш и разликата от продажната цена … тва в бяла държава като Канада го НЯМА ! А ЛИХВИТЕ в БГ не са тройни нали … лихвата в Канада е 2-3 % а в БГ 10-14 % много интересно … тва пък за здравеопазването искарено се смях …Канада е известнас безплатното си и качествено здравеопазване а БГ вече с обратното…. много сме тъпи ние българите .. явно за тва сме на тв дередже …. добре че ни е останала няква собстевеност – от “ лошия “ социалзъм че сега да плюете по него …. ама неблагодарен народ ама ….и стига си мрънкала чее стдуено и тн само мрънйкате а не ви се работи … пълно щастие няма … Нне ни разсмивай с глупостите си …

  • Geri

   Браво за написаното! Напълно те подкрепям!

  • българка

   БРАВО!

  • Kozunak

   Уважаема Жана! Не могат всички в България да са преуспели като теб и да тръгнат да правят собствен бизнес. Та нали за този бизнес ти трябват обикновени хора работещи с определено работно време и на една заплата? Такива, които ти наричаш неуспели??? Не може всички да сме шефове като теб. Трябват хора да работят!!! Много хубаво, че си създала бизнес, който може да ви изхранва! Но си помисли, че не всички имат този шанс. Да ти обясня ли аз защо „избягах“ от родината си? Работех през годините на прехода на принципа „Залудо работи – залудо не стой!“ за бизнесмени като теб, които се бъзикаха с „неуспели“ като мен. Работих години в една фирма, в която ме лъжеше шефката ми, че цитирам – „от следващия месец ще ти подпиша договора понеже сега имам други притеснения“!!!!! За следващата работа която можех и исках да работя се явих на интервю, на което ми казаха – “ Ами ти си много подходяща, но сега си омъжена и нямаш деца пък ако забременееш след една или две години аз нямам намерение да се занимавам пак да си търся човек да те замества!“ – Е това не е ли дискриминация???? Мога още много примери да напиша от собствен горчив опит, но няма смисъл! Е питам – как да си намеря работа, как да си изградя собствен дом, за да не живея под наем в чужбина, както ти твърдиш?? А в същото време цели катуни от мургаво население си вдигат незаконните къщи на чужди земи, които не само, че въдят болести и раждат още и още кърлежи, които храним ние с нашите данъци поне по три различни параграфа първо майчински, второ инвалидни пенсии на мургавели в трудоспособна възраст, трето като дойдат и оберат няколко апартамента безнаказано, като ги храним пак ние, когато спят и се хранят в затвора след това пак от нашите данъци….. еееееее стига вече!!!! Аз в чужбина съм по-достоен и уважаван човек, отколкото в този геноцид в собствената си родина- мащеха! Айде няма нужда – да се напъвам в България да се боря с вятърни мелници! Поздрави, бъдете живи и здрави да се радвате на постигнатото в крайна сметка не всички сме късметлии като вас да се чувстваме добре в България!

   • Martin

    Mnogo dobre napisano. Predi da pishete komentari kato tozi na Jana, pomislete i za horata koito ne sa predstaviteli na „srednata klasa“ v Bulgaria (qvno che e ostanala takava vse pak). Na sofianci iskam da im kaja, che ako se razhodqt malko iz provinciqta shte vidqt istinskata situaciq v stranata kakva e.

 73. Bale

  Jana da niama nekoia druga BALGARIA???

 74. Nik

  Живея в САЩ вече 16 години.Направил съм си малка България с помощта на приятелите ми.
  Чувствам се щастлив !

 75. дс

  пълна измишльотина -микс от публикациите за последните 5 години……иска му се на някого …но нема да стане…

 76. tina

  Каквото и да е – написано е преди повече от 10 години, Яна Добрева е в България. Ето цитат от едно интервю с нея, както и линк към интервюто “ – Ох, това писмо не спира да ме преследва! С него станах по-известна, отколкото с всичките ми пиеси. Понякога се проклинам, че го написах, искам да забравя онзи период… Заминахме през есента на 2000-а, лятото на 2001-а се прибрах. Съпругът ми остана по-дълго, но пак се върна. “
  http://www.temanews.com/index.php?p=ema&iid=58&aid=1536
  Написано е много силно, сигурно за много хора е реалност и днес, но емиграцията не е решение, не за всички и е подвеждащо, когато една медия предстявя нещата така все едно, че се случват в момента, а от известно време медиите ежедневно изкопават силни писма, приканващи да се отправим някъде в чужбина… ЗАЩО???

 77. По-умен-от-теб

  „Заминават слабите. Силните остават тук да се бият“
  Джоко Росич

 78. Pro-American

  Защо сте сложили снимка на Катнис от филма „Игрите на глада“? 😀

 79. Demokrat - Данчо Стоянов

  прочетете това за да разберете истината- крушка без опашка няма http://tayni.net/?p=3337

 80. snqg

  За добро, или за лошо, авторката се евърнала обратно в България,година след заминаването. Сега живее и твори тук.

 81. Д . Димитров

  Родина на мойте деди

  Автор: smilodont

  Бьлгарио, родина на мойте деди
  тези дето в песни те възпяха
  и кръвта си те за теб проляха
  Ти си тъй красива с твойте
  чудни планини и тъй богата
  с твойте равнини.

  Щедра беше,на всеки по нещо ти дари,
  На чужди хора, азбука ти даде,
  със сърце голямо , ти братя ги нарече
  на вяра и любов ги врече .

  Когато беше ти робиня,
  твойте чада с кръв и чест те защитиха,
  от тешко робство освободиха.
  Но само туй не беше отредено.
  Ти много кръв проля,
  и от плътта си даде.

  Колкото ти беше всеотдайна,
  дваж повече предатели неверни
  за личното си благо те продават.
  Прости Българио велика,
  родина на мойте деди

 82. FIM

  И аз съм от тези, дето през 1990-та не заминаха, само защото нямаше от къде да намерят няколкостотин долара за билет, ЗА КЪДЕТО И ДА Е….
  Още съм тук, поне веднъж в месеца имам повод да се чудя какво правя още тук. Успях да си „наредя живота“ без да крада (освен от държавата) и да изнудвам, само аз знам цената която платих и все още плащам. Оцелявам някак, защото затворих душата си. Не я споделям с всичко това около мен, което е малодушно, дребнаво, завистливо, алчно, самодоволно, комплексирано или откровено ненормално. Обаче някак си НЕ МОЖЕ до безкрайност да живееш затворен в себе си… Знам че „навън“ капаните са други, по-финни, с по-апетитна стръв… Тук просто всич1ко е демонстративно брутално. Злото не се прикрива, гледа те нагло в очите и ти говори „Какво ще ми направиш, а, какво? Аз съм тук и владея положението. Който не е с мен, е против мен, и тежко му“. България, идеали…. дрън дрън та пляс. Истината е друга, и ако има някакво предимство тук, то е, че много бързо и лесно я виждаш, истината за този свят, за това място. Там отвъд, те гладят по косъма и редовно ти дават биберона, щом заскимтиш, ако играеш по свирката (което е по-добре от тук, защото тук свирката се сменя всеки ден, щом усети че си хванал ритъма, захваща нова мелодия, само и само да не влезеш в ритъма й, защото всъщност идеята не е да й влезеш в ритъма, а постоянно да си в стреса че си извън него). Да, искам да се махна. Може би ще го направя най- сетне. За мен е ясно, че (поне докато аз съм жив) тук промяна няма да има. Може би наистина е най-добре така – тук да си останат тези които всъщност нямат нужда от промяна, който има нужда от промяна, да промени местоположението си. Тук да останат всички тези които обичат да мачкат, или които нямат явно нищо против да бъдат мачкани. Тук да си останат онези дето изкарват 6 цифрени суми на месец, на гърбовете на всички други, дето изкарват колкото да не могат да си платят сметките. Цялата тая смрад им е някак „родна“, свикнали са си с нея и им е мила. Аз не свикнах. Не искам да свикна и явно няма да свикна. Сбогом, родолюбци и патриоти…. Порадвайте се още на красивата ни природа, докато все още има остатъци от нея, порадвайте й се, защото скоро и това ще ви се вземе, както всичко останало. Времето не е „наше“, и никога не е било. Малцината българи, дето са дали живота си за другите, напразно са го дали. Очевидно е, от всички Балкани, ние сме ЕДИНСТВЕНИЯ народ, който не се е освободил сам от Османската империя, ами са ни освободили други…. След което веднага (четете Алеко с Бай Ганьо в България, дето прави изборите) сме се самопоробили един – другиго…. За българина вечно ще е този приоритет на мода – да надмогне събрата си, да му покаже че е нещо „по-„, и най-лошо – да го накара да се почувства потиснат, унизен. Това обичаме най-вече. Не обичаме ред, спокойствие, чистота. Обичаме да демонстрираме себе си, не просто над другите, ами „над“ да бъде за сметка на другите, да накараме другите да се почувстват засенчени от нас, притиснати, премазани, да се наведат доземи, или поне да избягат панически от сянката ни. Проблемите са там, вътре дълбоко в болните ни души, но добре замаскирани, зад завеси, врати, зидове…. Ние сами сме си проблем за самите нас, и понеже не искаме да видим и тази истина, отвръщаме очи от нея и търсим проблемите наоколо, търсим друг да ни е виновен….
  Знам че няма полза от всичкото това писане, но благодаря че бяхте с мен до тук, поне ми олекна малко на душата. Благодаря!

  • Иван Петров

   FIM, по скоро няма никакъв смисъл да ти пиша – но понеже говориш за душа и пороци, а и с много болка реших да ти драсна някой ред. Преди време и аз много се чудех защо заобикалящия ме свят е толкова страшен – не проумявах защо хората около мен са толкова ужасни и безчовечни. Трябваше да разбера защо е така. Позачетох се в дебелите книги и всичко си дойде на мястото. Вярно че на мен живота ми е уреден, но сега вече почти не се притеснявам от външната обстановка – като на война такива са условията, съобразяваш се с тях и така. Другото е че човек като живее в такава обстановка – като около нас, има възможност да се сблъска с много поляризирана действителност – както с много добро така и с много лошо, а това е много много ценен опит. Аз съм на 41 години и може би и това има значение че човек все пак малко или много се чувства по уверен в силите си.
   Та да си дойда на думата – преди години по никакъв начин не можех да подредя пъзела с действителността около мен – не проумявах защо хората са толкова лоши, зли и бездушевни. Търсех обяснение за нещата насам натам но трудно успявах да отсея съществената информация.
   Преди доста време започнах да чета беседите на Петър Дънов – бавно и с години започнах да проумявам какво и защо се случва.
   Ако се интересуваш от духовни неща чети – там всичко си е написано. Пак ще ти гадно като гледаш простотиите на хората, но ще събираш все повече сила за да можеш да понасяш и прощаваш, а и същевременно да се обогатяваш.
   Искам да напиша още е неща, но като гледам това което пиша ми се вижда бледо спрямо мислите ми – основното го казах.
   Желая ти всичко най-хубаво!

 83. Valachev

  Прочетох целия текст…да не бъда циничен…пълни глупости!!! Ще отговоря с цитат по памет „Капитализма е лош обществен строй, но нека някой да предложи по-добър!“ „Големият провал“ Збигнев Бжежински…и с един trailer!

 84. Павел

  Всеки, който си търси причина или гледа черногледо ще се изсели! Аз пък се прибрах от чужбина, имайки там добра заплата, среда и положение, но кой е казал, че трябва да живееш, където ти е лесно и наредено? Какво означава държава и политика? Тези ли неща ще ми диктуват къде да живея? Аз живея в България, тук ми е сърцето, тук съм щастлив, тук ще се боря!

  • Kristo

   Еваларка Павка, щом обичаш да ти е трудно давай само така напред с рогата :) Такива патриоти трябват на България, тъпи но упорити :)

 85. Ружа

  „тук ми е сърцето, тук съм щастлив, тук ще се боря!“
  Браво, Павел!
  Поздравявам те и те обичам!

 86. Pavkata

  Има много причини, за да напуснем България и никога да не се върнем! Това означава, че България ще просъществува още много малко и за жалост това са тенденциите, ако оставим нещата по течението. Всички сме засегнати по един или друг начин от несправедливостите днес, но вярвам, че само обединението на всички Българи и противопоставянето ни срещу съвременните поробители, ще изведе България от тази дълбока икономическа, културна и духовна криза!
  Просто, от всички нас зависи бъдещето ни като граждани на нашата мила Родина!!!

 87. koki

  Niama covestina tatko si otivache agonizirache na nosilka v koridora a te???umnit? lekari ont burgaskata bolniza pieha kafeto si i pukaha fastuzi!sa kakvo sa govorim???

 88. hm

  Можеш да намериш хиляди причини да живееш в чужбина, но за съжаление една голяма част от сънародниците са „навън“, защото мразят и „отричат“ (по думите на авторката) държавата си. Имено заради това, подобни пропаганди като този текст са изключително опасни и е естествено да предизвикат реакция във всеки човек, който носи някакъв инстинкт за самосъхранение в себе си.

  Не мога да оправдая тази пословична омраза към родината, с никаква човешка трагедия не мога да я оправдая. Можеш да мразиш преките виновници (ако си такъв човек), но да мразиш цяла държава заради личната си трагедия е друго. Ако всеки път напускаш една държава, след кофти случка, място няма да остане на тая планета, което да не си напуснал. Аз не живея в България, виждала съм разни неща, но не съм виждала накуп толкова много хора, които желаят да се напуснат. Това трябва да е някакво чудо, че съществува държава, която всчките й поданици я „мразят“ в дъното на душата си. Второрто чудо е, че хора, които толкова силно мразят себе си, се надяват да хванат самолет и да почнат да обичат.

  Извинявам се за острия тон и думи. Въпреки остротата, мотивите са ми точно обратното – желание за приемственост и помирение. Hо искам да звучи повече като аларма и подсещане, че ако продължаваме да мразим и отричаме себе си и нас (като цяло) , всички ние не след дълго ще се разрушим и това е абсолутно сигурно !

  Весели празници !

 89. Естет

  Когато домът ти е мръсен – почистваш и проветряваш, а не го заменяш всяка седмица с нов дом. Същото е и с България – прекрасна страна, просто ние си я правим мръсна. Бягството не е решение, във всяка една държава могат да те пребият, ограбят или убият, да останеш без работа или да се разболееш. В САЩ 50 милиона души нямат здравни осигуровки, а всекидневно ненормалници разстрелват невинни хора в училища и университети. Или е по-добре във Франция и Англия, след като в Париж и Лондон не може да се разхождаш спокойно вечер в квартали, различни от центъра. Хайде, стига, свалете розовите очила, навсякъде играят парите, ако нямаш пари си никой, независимо дали става въпрос за България или Западна Европа! Капитализъм, тук идеали няма.

 90. Lili

  Жалко, Българийо, сърцата ни болят и тук, и навсякъде по света, ей граждани, дето се водите български, управляващи, банкери, мутри, мародери, чиновници, предадохте България вие, с черна кръв се пише по вас, изгубихте човешки вид, кой ще ви защитава, като цял свят е срещу вас, като вие сте унищожавате сънародниците си, като в най-дивашките страни,хиени чакат да заграбят това кътче

 91. Veselin Georgiev

  Da ni izzselat li ta tova ve4e ottdavna sa go postignali
  A nai tujnoto e 4e prodaljavat da si prqavqat kakvoto im skimne
  Ne mi se i misli ako bqaj ostanal vuv bulgaria tezi 12 godini koito ve4e ne sum tan kakvo 6tqaj da buda sega

 92. Vansi

  Преди 3 месеца се преместих да живея в Италия. Въпреки, че в Рим няма работа и нямам пари, аз лично нямам намерение да се прибирам. Имам още за месец-два $$$, та дори да трябва да продължавам всеки ден да раздавам по 10-20 CV-та, както правя от 2 седмици, и да си търся работа от изгрев до залез слънце, ще го правя. Предпочитам да се скъсам тук и да работя като мияч на чинии ако трябва (вишист съм, между другото, с 5 години мениджърски опит), но в Бг аз няма да се върна ако на сила не ме завлече някой. Обичам си родината и ще я променя някой ден, но за това трябват пари – много пари! По тази причина ще се боря до край, защото съм патриот! Ще си направя паричките в чужбина и ще се върна да ги изселя тези предатели, които ни съсипват хубавата държава……. Но до тогава, ако не аз, то се надявам поне някой друг да успее да удържи фронта. Подкрепям протестите и студентите и хората от народа. Ще имаме нов Левски, ще имаме и нов Ботев. А може би просто трябва да си спомним кои бяха те и да се превърнем в тях, защото само така можем наистина да почетем паметта им.

  • МММ

   Колко от нас днешните Българи са готови да жертват живота си,за освобождението на Родината от политическата класа? Над 20год.вече и неродените деца разбраха,че без да се организира въстание и да гърмят пушки нещата няма да се оправят.То не бяха пиене на кафе,мирни шествия,гладни стачки и какво нищо.Може би трябва да минат още 500год.за да се събуди заспалия Български народ.Докато не се покаже на всички кандидат управляващи ,че Българския народ не е заспала тълпа с наведена глава, и с него шега не бива така ще е.

  • qtip

   трудно ще се върнеш след като свикнеш да живееш в нормално общество с изразени ценности…

 93. Иванов

  Мили българчета, от доста време живея в европейска страна където хората се поздравяват по улиците и когато плащаш на касата в супермаркета касиерката се обръща с прекрасен или прекрасна. В БГ такива думи няма да чуеш и от майка си. Ако попиташ някой на улицата къде се намира някое заведение, не само те упътва, но и си оставя работата и идва да ти го покаже. Много рядко ще срещнеш човек с който да заговориш и той да не ти отговори с усмивка и радост. Зная, че за такова нещо не са чували и даже и сънували мнозина, но си спомням как се чувствах в началото и аз сред тези нормални хора. Да техните управници също крадат, но и за държавата си правят нещо. Мили българчета тук само българите не искат даже да се срещат един с друг. Всички други даже румънците са единни и си помагат. Спомнете си кой е предал Левски не е ли българче и когато турчина оставя да го пазят само две заптиета пак никой не се е опитал да го избави. Всъщност на прасето му е най-хубаво в калта, така че стойте си в БУЛГАРИСТАН и си гласувайте за крадливите другари хамелеони и бъдете щастливи в бълвоча си.

  • МММ

   Уважаеми г-н Иванов,ами ако Левски,който цитирате и всички знайни и незнайни борци за освобождението на българия бяха емигрирали като вас,сега нямаше да се налага да ни губите времето.Не съм против хората желаещи по добър живот за себе си и близките си,но замислете се всички тия дейци за освобождението на България дали са мислили за собствения си по добър живот.А относно защо са усмихнати вашите сънародници там където сте,е тема на друг по дълъг разговор с икономическа тематика.Когато започнем да произвеждаме повече отколкото внасяме,и всички хора работят за нормално възнаграждение и ние ще ви се усмихнем.

   • MD

    Почти всеки от националните ни борци за свобода в един момент е пребивавал в чужбина, немил=недраг. Направи елементарна справка. Те са знаели своя враг – османците, султана, чуждите поробители, я ми кажи как да се пребориш с малоумието на собственото ти българско племе?

  • hm

   Незнайно защо по-надолу в коментара си в обърках с госпожа, за което се извинявам искрено. Та да се поправя..Мили Господин Иванов,приказна картина описахте, чудесно е да ви чете човек, само накрая малко тъпо завършихте с думата „бълвоч“ :/

  • Pavkata

   Г-н Иваноу, за такива като вас предлагам този линк http://www.pozitivnoto.info/2009/06/zapochni-ot-sebe-si.html и не смейте повече да говорите против нас Българите и против България!!! Предателите са такива като вас!!!

  • Гергана

   Иванов,ти да не живееш в рая И ние сме били в чужбина и все още сме там ,вече 23 години и мога да ти кажа ,че единственната разлика е ,че там има закони и да,те се държат любезно в магазина с теб,защото това им е работата и защото спазват правила и закони.Но не рисувай някаква измислена идилия за запада от комунистическо време.И тук има наркомани,бедни,бездомници и престъпници.

 94. Митко1

  Мдам, и аз от 1997 не съм в БГ и само се връщам на отпуска. А то и за почивка вече не става. Испания и Португалия много по-добре. И хич не мисля да се връщам в БГ постоянно. Вече с британски паспорт навсякъде казвам че съм британец. Говоря английски без никакъв акцент. Хайде весело прекарване в Булгаристан.

  • qtip

   Неприятното е че си напълно прав , доста мои приятели в Англия спряха да се прибират , по-евтино им идва в Испания почивката,а тук смисъл няма , кадърните хора са непрекъснато обезсърчавани…

  • Pavkata

   И да не се връщаш, когато видиш, че България започне да процъфтява, а още по-малко да смееш тогава да кажеш, че си БЪЛГАРИН!!!

  • човечец

   Е радваме се, и без това такива хора като теб са ненужни тук. Има люде на които им е добре в „Булгаристан“, а британци като теб даже и като туристи не ги щем.

 95. Анонимен

  Za smyah I JAL sme stanali pred celia svyat. Az su6to ns obi4am tazi Bulgaria. Edinstvenoto ob6to koeto tya ima s Bulgaria v koyato sum otrasnala e imeto Si. Az se sramuvam da sum sunarodnik Na nacia, 4iato liubima muzika e 4alga. Prostotia Mia navsyakude po sveta. Opasno y stra6no e kogato tya edinstveno ocelyava I zaliva vsi4ko Po putya Si. Ne se 4uvstvam Bulgaria ot tazi Bulgaria.

 96. hm

  Браво Митко, голям си, брат, как им натри носовете на тия в България, евала :)

  Мила Госпожо Иванова, приказна картина описахте, чудесно е да ви чете човек, само накрая малко тъпо завършихте с думата „бълвоч“ :/

 97. hm

  И на мен ми е смешно, но повече жалко :( Жалко наистина

 98. Николай Стайков

  Дори и не прочетох цялата история, защото съм сигурен, че и аз мога да напиша подобна. И аз бях патриот доста време, борейки се с неправдите на управляващи от всякакъв вид и стадо. Сега, както всички видяхме, дори и след месеци протести от хиляди патриоти и борци за правда, нищо не се променя. Надеждата в мен за една красива и честна България никога няма да умре, но за момента предпочитам да си я нося на другия край на света! Не поощрявам никого в нищо, всеки сам да си избира. Успех!

 99. hm

  Какво значение има къде живеете ? Изобщо не ме интересува кой къде е преценил, че трябва да живее – не осъждам изборите на хората. Това което смятам обаче е, че развяването на подобни силно-емоционални текстове из социалните мрежи е опасно, защото подхранва чувството на неприемственост вътре в нас.
  Работата е там, че понятието „добър живот“ е субективно и не значи нищо само по себе си. Кой живее по-добре, германецът, който се счупва от работа, за да иде два пъти на почивка в годината или гърците, които са по-малко работливи хора, по-бедни и залагат повече на веселбата (естествено тва са силно условни метафори) ? Този въпрос няма отговор. „Добрият живот“ е там където приоритетите ти са удовлетворени и това е различно за всеки и затова хората живеят на различни места по света и всичко това е прекрасно. Но истерии като този текст, колко е гадно в България, как някой се е отправил в посока летището, напуска, отрича се, не би се върнал за нищо на света, радвал се че си тръгнал завинаги, срамува се, мрази я тази гадна България, всичко е черно, гадно и мръсно, драма и трагедия – не мога да слушам. Това е лудост някаква. И в допълнение възклицателни коментари „Браво, браво на Яна“. Браво. Евала.
  Значи, изправен пред опасност, както съм сигурна всички знaят, първобитният човек се е научил да реагира по два начина: бяга или се бие. Ако те гони мутра или мечка, това могат да бъдат относително печеливши тактики. Когато, обаче врагът е вътре в теб или държава, което често са двете страни на една монета, и двете са крайно неефективни страдегии. В крайна сметка, когато искаш да избягаш от нещо, то няма да спре да те гони и неизменно се превръщаш точно в това от което си бягал. От друга страна ако искаш да се борш с нещо което не ти харесва и искаш да го махнеш от себе си, то също иска да те премахне. Когато врагът е отвътре, с тези две тактики никога не можеш да спечелиш. Третият вариант обаче е много по-печеливш – договаряне. Работата не е да се създава конфликти и разделение, както в първите два случая, а да се избягват конфликтите със себе си. Договарянето може да варира като вид, но винаги включва желание за приемственост, което вклучва компромис между двете страни, което пък е свързано с някаква саможертва. Работата е да разбереш каква е цената на врага. Защо крещите всички истерично, че мразите родината си ? Това което седи зад тази лудост е нормалното човешко желание да принадлежи към нещо което приема и да се чувства прет. Оказва се, че вътрешният враг иска просто да сте щастливи да ге. И как ще му дадете това, което иска ? Ами като се Приемете (такива каквито сте). Кого не приемате така ожесточено и искате да махнете от общата картина ? България, жена си, съседа, себе си, мен ? Да се отрека и аз от вас освен и всички заедно да се напуснем ? И разделението ще е пълно, закво да се хабя да ви помагам да виете по-малко. Честито. Сега, Яна е била силно емоционална, когато го е писала. Това което е по-важно е кой го е възродил този текст сега точно. Коя е тази мьдра глава, която иска да сее разделение ? Защото , естествено, идеята на такива текстове не е да предложат решение как да се помирим със себе си, а просто да предизвика изблик на емоции, чиито основа винаги е някакъв комплекс свързан с минали преживявания, тоест да те вкара в абстрактен, измислен балон. И го постигна.Трудно е да не го забележиш този текст. За отрицателно време беше „закачен“ къде ли не, предизвика полудяване и безумие. Естествено има коментари с различна степен на негативизъм, но масата са потресаващи.
  Преди да си стегнете багажа, към тези които още са в България, ви предлагам да издирате първоизточника на тоя пост от тези дни, да намерите кой му е шефа и да го вържете тоя, да го изкарате на мегдана и да го убиете с камани, в крайна сметка вс?яко общество си има outsider-и. Нека този, който сее омраза да е извън нормите. Естествено ще му простим прегрешението към нас и единственото разделение което може да се случи е в неговата глава. Пък после си стягайте куфарите и ходете където искате. Сега ще паднат и ограниченията за Европа. Кой ви е спрял ? Всички разправят как искат по-добро бъдеще за децата си. Как, като ги учите на неефективни и остарели модели : как се напуска и се бие и се мрази ли ? По-добро бъдеще ще дадете на децата си, ако намерите начин да се помирите с болната тема България, да я приемете. Mercy and compassion е начинът да събереш две опозиции, не като ги разделяш още повече. Щото ако не се помирите със себе си, следващите поколения полу-българчета ще страдат всичките от abandoned personality disorder, и всякакви други неврози, пък ако щете и на луната ги отгледайте.

  • българка

   БРАВО!

  • хм

   аз па твоя тъп ферман и до половината не можах да прочета. абсолютна тъпня!
   ако си намериш любимата половинка жестоко премазана от бой само затова че сте се опитвали да намерите някакво нормално решение на някакъв нормален проблем по съвсем нормален цивилизован начин, тогава съвсем друга тежка чалга ще извиваш и тъп ферман ще изливаш. ъ!!!

 100. Анонимен

  Поклон пред силните Българи в България! Запомнете, че само една шепа българи са намерили своя втора родина някъде, може би те са устроени така.Земята ни е отгоре дадена и само обединените усилия и дух са я пазили.България трябва да се спаси и изправи!

 101. tSANKOV

  мих чиннии, сервирах, паркирах коли, а сега правя много пари.

 102. az

  ami az da vi kaja ve4e ne jiveq v Bylgariq, no na tezi ot vas koito kazvat vijte kak jiveqt horata navyn! imam da im zadam edin vypros: Bylgarite navyn ili chujdencite. Skypi chitateli ako si mislite che izlizaiki ot Bylgariq parite shte zapochnat da idvat pri Vas s chuvalite, nebroerni…jestko se lyjete. pak Vi sydirat zadnite chasti ot rabota no pone znaem zashto go pravim..ako tolkova ne vi haresva v Bylgariq mahnete se…na men Bylgariq mi haresva..no ne i otno6enieto na brat kym brata… otno6enieto na bylgarite edin kym drug v chujbina e savsem razli4no..ne mi haresva che zapisvaiki se v biuroto po truda ili 6te vi pratqt v chujbina ili 6te metete ulici ili po dobre legnete i umrete..vseki sam kove sydbata si…ne e li kraino vreme da zapochnete

 103. ЛПД

  Много тъжни констатации, но абсолютно верни. Така е Яна.Това, кето сте преживяли със съпругът си, е съдбата на почти всяко българско семейство. Бягството от проблемите не е решение, зщото очакваното примамливо спокойствие, може да се окаже не до там покриващо очакванията ти. Не съм бил емигрант и няма да бъда, но съм убеден във верноста на народната мъдрост, че „камъкът тежи най добре на мястото си“. Дори да се устроите добре, където и да е, винаги ще бъдете чужденци. Ще бъдеш като дърво без корени, защото корените ти ще останат тук на родна земя. Тази изстрадала държава е преживяла невероятни мъки и страдания в своята история, но и днес я има и ще я има и в бъдеще. Какво щеше да се случи с България, ако дедитени са напускали страната през годините прекарани в робство, след поредното клане, или поредното изпепеляване на цели населени места, или поругаване на семейната чест и човешко достойнство? Просто нямаше да ни има. Днес всеки един трябва да се запита не е ли, макар и мъничко, виновен за това състояние на обществото. Не се ли е предал много лесно пред проблемите? Не се ли е надявал някой друг вместо него да взема правилните решения за да му осигури спокойствие и благоденствие? Не е ли много лекомислено делигирал правата си на „личности“, които не познава, да разполагат безконтролно с ресурсите на страната? Не се ли е оправдавал понякога с думите „много съм малък и от мен нищо независи“? Положил ли е достатъчно усилия да анализира това, което са ни предлагали политиканите за да направи своя информиран избор? Има още много въпроси, но както се казва „след дъжд качулка“ Сами сме си виновни, защото позволихме да ни разделят на цветове, на всякакви „…исти“, етноси, партии (над 250 на бр.)и какво ли още не.
  Разделени, забравихме да бъдем съпричастни към пострадалите, от престъпността и продажното управление на правителствата на прехода. Мълчаливо, а понякога и със злорадство ги подминавахме защото не се отнасяше за нас. Не приемам вонящите от омраза екзалтирани митнги на прехода, организирани и ръководени от хора със съмнителна репутация. Резултата е обсебване на властта от шайка нереализирани кариеристи и силови спортисти. България не е засужила близо двата милиона емигранти, изоставили я в тези съдбовни години. Решението си е твое Яна. Мога само да ти пожелая успех в странство.

 104. Nyakoy

  Яна не знае, че в Канада я чака същото – в същите и или подобни форми!
  От опит знаем. И къде ли да се денем…

 105. Георги Саров

  Когато честните напуснат, остават мръсниците. Когато умните напускат, остават глупците. Никакво напускане, прощавай Яна, аз оставам, защото предпочитам това: „Когато беззаконието се превърне в закон, съпротивата се превръща в задължение!“ Томас Джеферсън

 106. Гюлджан Сабриева

  Защо се драматизира толкова по тази тема – емиграцията, не разбирам?! Ами всеки ще живее, там където се чувства добре и спокоен. Там където, нещо прави дома ти уютен, независимо на кой паралел или меридиан се намира той. Аз също обичам родината си, но не ми харесва как живея. Ние не живеем, хора! Ние се борим да живеем! Най-ужасяващото е, че не дължим това на някакви природни бедствия, а на хората, които избираме да ни представляват и които управляват държавата. Защо трябва да се търпи това?! Това ли наричаме израз на патриотичен дълг. Светът се глобализира, за бога! Нека да се махнем от тук, за да няма от кого да крадат и кого да лъжат…

  • Pavkata

   Ами, махай се! В България ще останем само истинските Българи и на нас се пада честта да я защитим!!!

 107. Гюлджан Сабриева

  Павка, ти, децата ти и внуците ти няма да успеете да видите България, в светлината за която бленуваш. Всичко е пари (мнооого пари!) и дългогодишна стратегия на шепа политици. Ако нямаш от първото и не умееш второто, твоята битка е обречена. Аз съм на страната на уморените. И все пак – успех в борбата на оставащите!!!

 108. Майстор Миро

  Нека сега всички, които напуснаха България се върнат!
  Нека се върнат и със капитала, който са натрупали, с ценностите, които са придобили, с културата до която са се докоснали, задружно премахнат тази измет, която управлява държавата.
  По средностатистически данни в чужбина има около 3 млн. българи, които според 99% от хората подкрепящи емиграцията, са РОДОЛЮБЦИ и МИЛЕЯТ за родината си!
  Е, Върнете се и спечелете изборите! Издигнете свои представители, създайте своя партия (На българите от Чужбина). Уверете се в чистите помисли на тези, които сте избрали да Ви представляват (все пак те са едни от вас – с чисти помисли, милеещи за родината).
  Само тогава ще докажете, че обичате родината си! Колко и да се мъчите да ни убеждавате, че сте там насила, понеже сте нямали избор, но искате да живеете тук в България – няма кой да ви повярва!

  • българка

   ТОЧНО ТАКА!

  • ot dale4e

   Varnah se i me sma4kaha…. Darjah Tri godini i se borih … no naprazno..
   Za sajalenie ne sam na sila a po li4no jelanie, no se pitam dali ako imah sa6tite uslovia za rabota 6tiah da se zabegna vtori pat ?!!

 109. Иван Стойнов

  лесно е да си тръгнеш просто махайки с ръка но ако всички направим така то вече те наистина са спечелели а аз не смятам поне докато съм жив да им доставя това удоволствие

 110. Мари Хигелс

  Мари Хигелс:
  Никакво бягство! Никакво отстъпление! Най-силните ще останат тук, в България! На тях дори през ум не им минава да дезертират от битката с червената чума, която създаде мафията на политиците и на мутрите. Ние сме на фронта, мили сънародници! На огневата линия сме! И тук остават само тези, които не са в състояние, не им позволява съвестта да обърнат гръб на БИТКАТА ЗА РОД И РОДИНА, за да търсят по-тих и спокоен пристан.
  Нима Левски не е бил подложен на какви ли не терзания и преследвания, но да сте чули ДА Е ДЕЗЕРТИРАЛ?…Какъв пример даваме на децата си, които все някой ден ще ни попитат: „Мамо, тате, вие защо напуснахте родината си и ме принудихте да стана чужд гражданин? Защо не намерихте сили в себе си и начин да се противопоставите на ЛОШИТЕ? Аз толкова обичам приказките за ЮНАКА, който побеждава ЛАМЯТА, както и СПАЙДЕРМЕН, който се бори за слабите и беззащитните, бори се за правдата…Нали винаги ми казвате да съм силен, да съм храбър и да не прекланям глава пред лошите в живота?“
  Впрочем, аз също живях в чужбина, приятели – 2 години бях в Германия. Правих ЧУДЕСА с неизлечимо болни като човек с доказани от науката феноменални способности. Никога не вземах пари от тези, които лекувам. Имах осигурени квартира, храна и преводачка. Почти не се хранех, за да израства позитивното ми излъчване. Там ме отвлякоха и искаха да ме принудят да остана завинаги в Германия, като ми обещаваха големи пари и всякакви екстри. Отказах категорично. Заявих им, че искам да се върна в родината си и да давам своята чудотворна енергия за развитието на духовността в България. Държаха ме заключена в една стая и аз обявих гладна стачка – на 17-я ден пълен глад ме качиха на самолета за София. От тогава до ден днешен не ми е минало и през ум да отида да живея зад граница.
  Боря се с враговете на Герб и на родината ми ден и нощ. Не мисля да отстъпвам и знам, че ПОБЕДАТА иде – ние ще победим ТРИГЛАВАТА ЛАМЯ, която управлява България в момента.
  ВПРОЧЕМ, БЪЛГАРИТЕ СЪС СИЛЕН ДУХ, КЪДЕТО И ДА СЕ НАМИРАТ ПО СВЕТЯ, РАБОТЯТ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ ЗВЯРА С ИМЕ 666, ПОСОЧЕН В БИБЛИЯТА КАТО АНТИХРИСТ- ЗВЯРА НА ЗЛОТО.
  ОСНОВНАТА БИТКА СЕ ВОДИ В САМАТА БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО ТУК ОСТАВАТ НАЙ-СИЛНИТЕ, С НАЙ-ОГНЕНИТЕ ГЕНИ, КОИТО МОГАТ ДА УСТОЯТ НА ЛЕДЕНИТЕ И СМЪРТОНОСНИ НАПОРИ НА ЗЛОТО.

 111. ина

  И според мен много се тръби и драматизира около емиграцията. Светът е космополитен, отиваме и живеем където преценяме, че ще е добре за нас и децата ни. И ако решим, че не ни е подходящо, отивам на друго място, било то за авантюра, за по-добро възнаграждение, за по-читаво прилаган на законите или за нещо друго. Ако се почувсетаме като дърво без корени или не на мястото си чужденци, то винаги можем да се върнем в България. Ако човек не живее в мир и хармония със себе си, навсякъде ще му е криво и недостатъчно.

 112. Mitko

  Слънцето огрява всички, глада си е глад, парите са си пари, глупакът си е глупак.

  (българските „журналисти“ – винаги се пише в кавички)

 113. angel_ov

  Айде няма нужда защо не си стоят там! ПРЕДАТЕЛИ!
  http://www.temanews.com/index.php?p=ema&iid=58&aid=1536
  Преди седем години съпругът ти беше пребит, виновниците останаха ненаказани, а ти взе решение да емигрираш в Канада и изброи причините в открито писмо, което дълго се разискваше в интернет. Защо избра да се върнеш?

  – Ох, това писмо не спира да ме преследва! С него станах по-известна, отколкото с всичките ми пиеси. Понякога се проклинам, че го написах, искам да забравя онзи период… Заминахме през есента на 2000-а, лятото на 2001-а се прибрах. Съпругът ми остана по-дълго, но пак се върна. Разведохме се. За себе си много бързо разбрах, че там няма да мога да пиша. Щях да съм добре материално, но какво от това! Години след завръщането ми сънувах спокойствието и усмихнатите хора от Торонто. Но помнех, че не съм видяла щастлив емигрант. Може би трябваше да издържа заради сина ми, не знам… Сигурно ще напиша един ден роман, защото искам да осмисля всичко това. Знам какво ще е първото изречение: „Моята история се състои от неща, които никога не можеха да ми се случат.“ Надявам се, че съм загърбила черния период от живота си, сега много бавно и несигурно все още стъпвам на краката си. Тренирам позитивно мислене, опитвам се да преструктурирам живота си. Не ми се иска да си припомням как, когато се върнах, стоях две години без работа, без мъж, без жилище и се опитвах да започна всичко от нулата. Все едно паднах от 15-ия етаж докъм 10-ия и трябваше бавно да се катеря обратно нагоре. Вече си давам сметка, че беше пътуване, което продължава и от което човек пораства. Сега се харесвам повече, отколкото преди 10 години. Разбрах някои важни неща за хората, написах най-хубавите си пиеси. Мога да опиша кризата така – ако допреди нея стоях на брега на реката, после ми се наложи да се бухна в дълбокото, да усетя колко е бурно и студено там.

 114. неемигрирал

  Успех на авторката! Но какво ще стане ,когато в милата чужбина не дай си боже я ограбят или нещо друго? Когато се окаже ,че таксата при лекаря не е малка, а при зъболекаря направо ти „избиват“ зъбите? Мисълта ми е,че и там си има проблеми и трябва да се решават. При нас за съжаление нещата стават бавно. Не я укорявам за решението ,което е взела, но не трябва така да се поднасят нещата. Явно някои хора са свикнали при проблеми да обвиняват другите ,когато нещата не са така, както на тях им харесва. И накрая, ако се оправим така, както иска авторката тя ще се върне ли? Защото това ще е благодарение или не на суяците, които сме останали, все пак ние сме направили нашият избор.

 115. Николова

  А може би просто да им счупим главите на ония в парламента/пионките на мутрите/,ПСЕВДОПАТРИОТИТЕ И МАЛОУМНИТЕ ОТ Атака.Крайно време е, вижте Украйна, Гърция, Румъния/започна протести за шиистовия газ/….ДОКОГА ТРАЙКОВЦИ,ХАЙДЕ НА ПЛОЩАДА С КАМЪНИ И ДЪРВЕ

 116. georgi

  …Da obikalqm Sveta nemili-nedragi…Bil sum v mnogo strani…vinagi si 4ujd,nikoga svoi ..nikude ne ti postelqt …a da Bulgariq..onazi ruska republika kazvat si te…taka e…v BG e korupciq i al4nost ..no ima i Veliki pomisli zad imeto Bulgarin …da vseki moje da vzeme samoleta i da otide nqkude sega …i kakvo da ostavim zemqta na Benkovski da q izkupqt Britanskite guzove a nie da sme 4ujdi na Ostrova s ujasniq klimat..PO4TENOST I UVAJENIE… tova e receptata hora..i neka da ima BULGARIA.!

 117. Maria

  Защо пък решихте, че на някой му е лесно, махнал е с ръка и е тръгнал нанякъде в неизвестното? Без да е загубил всичко? Взехте да си мислите, че четете някакви романи или слушате приказка, когато някой ви разказва историята си. Чуждият живот не подлежи на коментар и тази жена не иска съвет или критика, а се опитва да сподели опит, който много от вас отказват да приемат. Ми недейте да четете, литературни критици…Към какво да се върнат с капитала, който са натрупали? Какво ги свързва вече с тази държава, хора, или каквото е останало тук…И вас като гледам нищо не ви свързва с реалността. В облаците как е? Че като гледам повечето сте там.

 118. Рости

  Българите няма да се свършат! Да, много хора напускат страната, но имигрантите, които в момента нахлуват през турската граница са в пъти повече. При това сирийците са най-малката част. Болшинството са негри от африканските републики. Не само че няма да се свършим, но може и скоро да си върнем числеността от края на 90-те. Има толкова обезлюдени села, при една правилна държавна политика имигрантите могат да решат демографския проблем на много райони. По тези географски ширини с умерен климат не се задържа празно място.

 119. Руси Миндов

  ЗАЛИЧАВАНЕ на държавата БЪЛГАРИЯ, това е желанието на ВСИЧКИ ОНИЯ, които я ОГРАБВАХА,ДУШАХА,ИЗНАСИЛВАХА,УБИВАХА през всичките тия години от освобождението ни от турско робство та до днес, а и утре. За да не може да ги осъди СЪДЪТ на изгубената БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИТЕ. За ВСИЧКИ ОНИЯ ИЗРОДИ само едно САТЪР и пак САТЪР.

 120. Наси

  Завиждам им, че имат възможността да намерят по-добър живот.

 121. Nev

  Животът ни е един и ще си го живеем както на нас ни харесва. Подкрепям я за решението и да се махне.Какво трябва да стане ? Идецата и да пребият , а може би нея? Пролетта опитахме с масови протести и какво сега пак протести и докога ?Държавата е пропита с мръсотия толкова надълбоко че няма изчистване ……..и на мен да ми се отдаде случай и аз се махам .

 122. Tedi Slavova

  Porednata tujna istoriq na edin sposoben,talantliv,stoinosten chovek trugnal da tursi 6tastieto si po-6irokiq svqt..Xilqdi bulgarski grajdani se razprusnaxa po-sveta.Edva li nqkoi suznava realnostta..Cifrite sa yjasqva6ti!Nie vchera bqxme pokaneni i otidoxme na koledno predstavlenie v mestnoto ni bulgarsko uchili6te. Tam ma6e desetki,desetki semeistva s malki i po-golemi deca,talantlivi i xybavi deca..koito ve4e rastat i jiveqt dalech ot BG. Okazva se ,che tezi deca, mladi i po stari xora vsi4kite jiveqt naokolo.A az lichno poznavam stotici drygi semeistva,koito ne bqxa tam..samo tyk kudeto nie jiveem.. Realnostta e pla6e6ta..i tova e navsqkude v po-razvitite strani i gradove po-celiq svqt-naseleni s ogromni bulgarski ob6testva veche..

 123. Гларус

  Фръцла,от най-новата мода, която лежи на лаврите на баща си и като разглезена лигла, виждаш ли, аз ей сега ще ви покажа коя съм. Живях тук досега щото още помнеха, че баща ми игра Левски и взехме, че си повярвахме колко сме важни и как трябва още преди да тропнем с крак да ни изпълняват желанията. А не сме избягали досега от БГ, защото ни беше удобно и защото знаехме, че животът в чужбина не е подреден от татко – колко млади хора в БГ на нейната възраст могат да си позволят къща в покрайнините на София. Хайде, сега чакаме да видим нейна постановка на Бродуей – тогава ще я призная за талантлива. Иначе знаем, че баща и е талантлив и има връзки по театрите в БГ.

  • ала

   От злобата си не виждаш по-далеч от носа си. Тъпак. И от такива ,като теб файда никаква.Само завист и злоба,каквито са повечето българи……Стой си геройски и си мижитуркай,уповавайки се,че си нямаш известни родители и затова си нищожество. За всичко търси вина в другите,а себе си що не видиш, безценни? Ти какво си,по-точно,освен НИЩО.

 124. истински българин, а не като вас

  Защо напускам България? Защото съм страхливец и в бягството намирам решение на проблемите! Ето това е истината за всички които напускате страната си! Смешници сте! Сигурно прадедите Ви се обръщат в гроба заради постъпката Ви! Те за тази държава живота са си дали, а Вие? Таксито, аерогарата и кокошкари в някоя фабрика! Браво!

  • Сибина

   Доста елементарно! Ти, „истински българино“, я кажи поне ЕДНО НЕЩО, което успя да промениш? Ако не си ПАРТИЕН ЧОВЕК, ако не си ОЛИГАРХ, ако с една дума не си мошеник, какво можеш да промениш? Един наш пра-пра-пра дядо е дошъл по тия земи, бягайки от Кубратова България, само че тогава от варварски племена, а сега българите бягат от варвари-българи. Нима той е бил предател? И те не са, а ти или си мошеник, или си не наивен, а глупав! И не давай за пример свети имена – те са имали за врагове турци, които са били по-почтени и предвидими от сегашните наши си български талибани

 125. Сибина

  Когато: една луда насочи вниманието си към 9-годишното ми дете и нямаше кой да ми помогне, отникъде – нито правосъдна система, нито държава
  Когато: минах през строителна пирамида и нямаше кой да ми помогне, а съм самотна майка
  Когато: Учителката на дъщеря ми започна да я тормози, защото не исках да правя подаръци докато все още е ученичка при нея
  Когато: Видях много неморални хора, пребоядисали партиен цвят като индианци пред бой и отново заели полагащите им се според тях постове
  Когато…. Много „когато“, но не заминах. Разбрах, че е било глупаво да блъскаш главата си срещу отдавна бетонирана стена и изпратих детето си далече от тук. Тя страда, защото съм я възпитавала да обича….Какво да обича? Да я унижават, о. дори не искам да описвам точно какво – всички го знаем. Кълна се във всичко, което обичам, че написаното от мен не е художествена измислица. Бих могла много, много да описвам, но защо ли? Запазих достойнството си, но цената е високо – защото достойнството в България има много висока цена. Когато болката се облече в думи, можем само да се попитаме – за кого бяха митингите в онази уж първа година от прехода, за кого…Глупостта се издължава по-късно, и ония, които няма да го разберат, слава богу един по един си отиват, прости ме, господи…

 126. Бай Добри

  Според мен най-притеснителното изречение е:
  „Няма достатъчно смели хора и истински родолюбци.“

  Смятам, че във всяка една средностатистическа страна би имало някакво ядро родолюбци, които биха накарали управляващите мутри, които циганизираха и ислямизираха България да си платят за греховете буквално.

 127. Борис

  Човек който не познава историята си остава цял живот дете. А детето мрънка хленчи, цупи се и не знае да се бори. МОЖЕ ХЛИ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ НАРОД КОЙТО Е ПОСТИГНАЛ ВИСОК СТАНДАРТ без борба с подлеци, престъпници, несправедливост…. НЯМА НАРОД НА КОЙТО ТОВА ДА МУ Е ИЗНАЧАЛНО ДАДЕНО. Трябвало е в един момент да го пребори. Проблемът ни е че сме учени при социализма , а исега постоянно ни го втълпяват че трябва всичко само да си дойде на мястото. И докато чакаме вместо да се борим тези които ни го втълпяват си разиграват коня….

 128. BENZIN

  В тази страна е неестетично да се живее, по гореизложените причини.
  Всичко друго са излишни сантименти.
  Не можеш да риташ срещу ръжена – когато мнозинството са или престъпници или малоумни овце, време е да си намерим по-подходящо място, защото животът е един.
  България е просто парче земя.
  Цялата планета е моя и ваша.

  • Pavkata

   На такива като вас, другарю, мога да кажа – хора без ценности! Такива, където и да отидат … винаги ще са предатели и никога няма да имат дом!!! П.П не може да рита този, на който му я няма главата. Такива си тръгват от България със склонени глави и със заканите, че никога няма да се върнат, ха…ха…ха, но когато видят другата страна на монетата, започват да пеят друга песен, по-точно да скимтят. Жалки псета!!!

 129. Антон Душев

  Заменете думата Булгария с Матрицата , Мая , илюзия и поразмишлявайте кой седи зад това . После се усмихнете , има нещо на което никой не може да заповядва нито да му е собственик .. Както и да постъпите е правилно :)

 130. Гетов

  И какво е направила въпросната госпожа,за да не е България такава?

  Аз успявам да напредвам в живота и тук,в България.Запретнал съм ръкави,работя здраво(понякога и по 14-15 часа) и вече живея добре.И нямам никакво желание и намерение да напускам страната!!!

  • BENZIN

   И ние живеем добре финансово. Но не можем да си купим държава. Това разбираш ли го?
   Сигурно не.

  • Bash Maistora

   abe…Getov to 14-15 chasa ne sa rabotili vav robovladelskiat stroi…Ti ako iskash i po 20 raboti…kato sviknesh shte si oshte po dobre…robe…

 131. ime

  putkite begat kolkoto i da e sporno , no po4ti nema svesten i normalen v 4ojbina

  • Сибина

   А ти си неграмотен, та да можеш да даваш оценка! Докато има такива като теб, дерибеите ще си разиграват коня, а грамотните и свестните ще бягат!

   • Pavkata

    Сибина, та те такива ни управляват – неграмотни и алчни предатели! На този му е простено, но на онези трябва да се търси отговорност!! И ние сме тези, които сме длъжни да го направим, ДЛЪЖНИ!!!

 132. Петър

  към управляващите ясно и простичко ….24 години управлявахте-ядохте,пихте,живяхте – как сте управлявали това е ваша работа и мен не ме интересуват вашите обяснения,през това време,ние народът си вършехме нашата работа и разчитахме на вас за нашето по-светло бъдеще,то беше ваша отговорност…и така дойде момента да си платите СМЕТКАТА …и скоро това ще се случи…НЕИЗБЕЖНО Е!

 133. Соня

  Знаете ли,преди доста години си мислех,че едва ли ще има нещо ,което да ме накара да напусна родината си.Тук са децата ми,гробовете на родителите ми….Обичам Родината си..,но стигнах до извода,че битката е невъзможна.Ние не сме народ,а пасмина,готова да замени всичко свято и родно в името на личното си благоденствие.Какво ми говорите за Левски и Ботев?Колко от подрастващите знаят за тях и що е това родолюбие?И пак стигаме до извода,че всеки народ заслужава управляващите го.Допуснахме го всички ние,гражданите на тази държава.И,да,който го е осъзнал да бяга далеч,далеч от тук…

  • Pavkata

   Не е редно да говорите от името на всички и да определяте какви са другите … мисля, че човек първо трябва да погледне и види своите грешки и после да се огледа наоколо. А, като види грешните около себе си, че пък да вземе да даде личен пример. Хайде стига хулене на БЪЛГАРИТЕ и жонглиране със святите за БЪЛГАРИЯ имена… не разбирате ли, че идеята е да бъдем разединени, дори настроени един срещу друг!!!

 134. rilski

  Нямам нищо против емоционалността и гнева в писмото. За повечето проблеми сме си виновни сами, а не ни е виновен съседа, панелката, системата или държавата. Понякога shit happens и това може да се случи и навън. Извинете, но аз разбирам че ако се отречеш от нещо, си е като да се предадеш каузата ти. Спасява кожата, но не и каузата.

 135. Детелинка

  Чрез заобикаляне на законите, бягство от Родината и липса на обединение около християнските ценности нищо добро не ни чака. Когато къщата ти е за ремонт или градинката буренясала ще се оправи само, ако запретнеш ръкави и заедно с близки и много труд превърнеш грозотата в красота. Така се раждат добродетелите. Така се спасява и Родината, но иска много общи усилия и зрялост, които можем да покажем през 2014г. А Яна Добрева е в правото си да напусне България не защото не я обича, а защото е обезверена, не защото търси лична изгода и удобство, а защото не вижда светлинка в тунела, защото не иска да се примири с конформизма. Това е протест и текстът разтърсва из основи съвестта на всеки добър и изстрадал гражданин на България. Прочитайки го сякаш чувам тревожен камбанен звън и сигналът SOS.

  • Pavkata

   Да, като казвате, християнски ценности е хубаво да сме наясно, че именно Христовото Учение и Вярата са ни съхранили 500 години под зверското турско робство… което се възобновява тихо-мълком, под формата на икономическа, културна и духовна зависимост!!!

 136. Lubomir Petkov

  Нямат вина за нещо нито заминаващите нито оставащите.Проблем е,че сме само 7 милиона.Поляците подобно на нас,емигрират няколко милиона,но Полша е 40 милиона и там няма проблем.От тези,които напускат България,на едни ще потръгне,на други няма.Много ще се устроят в новата родина,семейства и няма да се върнат,но други ще се върнат по различни причини.Само,че дълбоко в душата на тези,които ще останат по чуждите земи,докато са живи,винаги ще има тъга по родната земя.Бог да е с тях и да са живи и здрави.

 137. Войн

  Аз не мога, заради това : http://www.youtube.com/watch?v=RRItem5hVvM

  Твърде много ме тегли… Пробвал съм вече !

 138. Бети

  ПРОЧЕТОХ ПОЧТИ ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ И ЗАКЛЮЧЕНИЕТО Е, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РАЗЕДИНЕНИ.ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС БЪЛВАТ ДУШЕВНАТА СИ ЖЛЪЧ КЪМ ДРУГИТЕ, ЕДНИТЕ ИСКАТ ДА СЕ БОРЯТ ДОКРАЙ, ДРУГИТЕ БЯГАТ. КАКВО ДА ВИ КАЖА, ДОКАТО Е ТАКА, КОЛКОТО И ДА РАЗМИЩЛЯВАТЕ ПОЛОЖЕНИЕТО СИ Е ЕДНО!!!

 139. АЗ

  въпрос на избор аз съм за всеки да излезе да види как е по света и да си намери сам мястото и избора където може да се развие като намери за добре.

  Българите сме много корави виреем навсякъде,няма проблем къде .

  и на ескимосите може да продадем хладилник :))…и не един път .
  Лично съм бил в чужбина с 600 долара сам отишъл и съм се прибрал с 10 пъти в повече без да съм се лишавал от нищо и да съм спестявал обикалял съм си по баровете и ресторанти ,имах си спортна кола с кожен салон.
  И ТО ЗА 4 ГОДИНИ САМО .

  Сега съм си в БГ прибрах от 3 години не защото не се справях с живота или ми беше мъчно ,стана ми скучно в един момент просто…сега съм млад меринджеи нищо не спестявам не вкарвам пари в банка всичко харча радвам се на малките неща ходя на палатки на море,планина по язовири по 5 6 пъти хващам риби , миди невероятни са бялото виното също е на ниво клубовете са на ниво с всички световни диджеи ,зимата червено си купувам най- различни вина от мелник ,асеновград ,сухиндол ,мезек луканки и мезета филета от елена, габрово ,горна.банско.
  ходя си на спа по всички красиви места с минерални извори масажи и прекрасна природа ,пистите са на ниво Алберто Томба откри едната,храна обслужване съотношение цена качество на ниво .
  Хотелите са чисто нови,луксозни просторни в сравнение с Европа особенно.

  Бирата също е много пъти по- евтина и хубава .
  8 долара срещу 3 лева .
  За домати ,краставици ,чушки, ягоди,череши и др 20 пъти по -евтино и вкусно .
  3-4 долара срещу левче .

  Тази година си правих и лютеница и трушия също прекрасно се получи .

  Цигари пак 5 лв срещу 5 евро .

  Услуги пак много евтино -нет перфектен 3 пъти по бърз и в пъти по- евтин
  30 долара срещу 15 -20 лева
  с много по добра връзка .
  В сервиза 20 пъти по евтино
  смяна на ремък ролки или масло филтри

  Курви 100 лева срещу 100-200 долара
  20 пъти по красиви и стегнати.

  Друго мн важно -Семеиство ,приятели ,роднини ,съоченици ,спомени и др сантиментални неща(жени стари и нови тръпки)

  Минуси :
  Дупки
  Нагли Мангали крадливи .
  Нагли и крадливи катаджии,нападжии ,даяджии,съдийй ,курбанджийй и др чикиджиии
  Нагли и крадливи монополи банки ,мобилни оператори ,депутати и др ТЪПИ И НАГЛИ ИНДИВИДИ .
  Сива и грозна обстановка леко джунгла няма табели и правила тип бананова република след бомбандировка (без да е имало война) .

 140. Nadezda

  Komentarite sa izli6ni. Mnogo misli, razli4ni 4yvstva, borba za da se do kaze 4e mislim po pravilno ot drygiat v komentar i …zabrava. Mnogo 6ym za ni6to.
  Balgarite se deliat na dve kategorii, dobri- 4ove4ni i zavistnici- predateli.
  V Balgaria ili v 4yzbina koeto ni svarzva e balgarskoto nali? No taka I ni razdelia na dvata lagera. Sramyva6 li se da se nare4e6 balgarin ili si gord?
  Axa gord si, opava6 si racete nazad kato xodi6 za da izglezda6 po ,zdrav’ psiva6 v pove4ko, xaresva6 folk par4eta a v sa6toto vreme sveta e zapalen po Paeblo Koehlo i Dalai Lama.
  Koga 6te se sazdade organizacia s rakovoditeli revolucionna deinost i focus kum nova Balgaria?
  Ili Balgaria e obre4ena da bade prodadena?
  Ti na koi lager si?
  Radva6 li se za preyspial sanarodnik v 4yzbina ili i se pita6 za6to ne si ti no v Balgaria s malko pove4e vrazki.
  Tarsi6 li si pravata v Balgaria,ima6 li podkrepa ot blizki I poznati ili te e strax za tiax za da me gi izlozi6 v nepriatnosti I opasnost?
  Kylturata I obrazovanieto kam nacionalizma i 4ove4nossta, 4estnostta kato oby4enie v y4ili6tata v darzavata stava vse po bedno s vsiaka godina.
  Imame nyzda ot nov Levski no pri tolkova predateli moze bi tip Xitler- Levski.
  Promiana bez krav niama da ima, krav ne moze da ima bez revolucia, revilucia ne moze da ima bez organizacia, organizacia ne stava bez pioner,pioner i lider lipsva.
  Lipsva ni 4ydo.
  Gordee6 li se 4e si balgarin- Zatvorete o4i I si predstavete idealnata Balgaria, malkata 6veicaria dokato stane realnost.
  Kazvat 4e ako iska6 ne6to mnogo silno se zbadva.

 141. HITLER

  mastio dolna ne mi puka za prostotiite ti ne sam procehl edna duma i pi6i na kirliza we

 142. Lubomir Petkov

  Човек трябва да бъде наясно първо със себе си и добре да знае възможностите си и тогава да взима такова важно решение.

 143. katrin

  Znam che shte prozvuchi gadno ,no vmesto horata da se samozapalvat,tryabva da vzemat po edin kalashnikov i da vlyazat v parlamenta i da strelyat
  po meso,taka ili inache sa reshili da stradat i da ponesat bolkata ot samozapalvane ili sa resheni na smart,,shto da ne strelyat po meso…da kraina sam,,no byah na 19 kogato izbyagah–-podchertavam ,,izbyagah ot Bulgariya na 19 ,zashtoto veche byah razbrala che ako ne moga da laga,da krada,i da mamya nyama kak da sashtestvuvam v tazii dargava………..ne rodina

 144. ludmil vutov

  Ми, щото това не е държава. Всъщност това е д-вата на Златките, Денди (ужас), педерасите, турбофолка, мутрите и „законотворците“, как да живееш в тая клоака, пък и децата ти, отврат! Плюя на всичко това, и това е най малкото което бих направил, ако не вярвате, гледайте Нова TV в момента!

 145. VieSteEbahti

  ….oligofreni…oligofreni everywhere!Az puk shte napusna shtoto na tova tolkova prochuvstveno i deeep pisanie e slojena kartinka na ognenoto momiche ot igrite na gladuvashtite. nuke facepalm in 3…2…1… you facepalmed, didn’t you? 😉

 146. Mariya

  Tekstat napisan ot Jana e mnogo silen.No toi e poveche plod na emoziite i chuvstvata i.V nego ima mnogo istina ,no i mnogo emozionalnost.Vseki ima pravoto sam da izbira myastoto i darjavata ,v koyato iska da jivee.Jana e napravila svoya izbor.Dali e PRAVILEN ;ZA NEYA I ZA SEMEISTVOTO I; ILI NE E;BADESTETO STE POKAJE.Nikoi nyama pravo da ya sadi.Tya e mnogo smela jena ,stom poema po ne lekia pat na emigraziyata.Kanada sasto ima svoite golemi pl?sove i minusi.No dalboko v sarzeto si Jana ste si ostane BALGARKA.Kakvoto i da se sluchi s neya v Kanada BLAGODENSTVIE ILI PROVAL tya i semeistvoto i vinagi ste mileyat ZA BALGARIA.90 % ot balgarite,koito jiveyat v chujbina investirat pari parvo v PODINATA SI pod razlichni formi – imoti,sobstven ili semeen biznes,pomosti za semeistvoto,blizki,priyateli,otpuska ,davat krediti.Tova sa golemi chujdi kapitali,koito vlizat v darjavata ni.Taka che imigraziyata ima i polojitelna strana.Nie balgarite vzimame dosta reshenia impulsivno ,dosta sme emozionalni i tova ponyakoga ni prechi da prezenyame REALNO POLITICHESKATA I IKONOMICHESKA SITUAZIA na stranata ni.NE ZABRAVYAITE CHE BALGARIA E MALKA STRANA .NIE NYAMAME RESURSITE NA RUSIYA ;NIE NE MOJEM SAMI;TRYABVA DA LIJEM ZADNIKA NA VELIKITE SILI I NA RUSIA.TARIKATLAKA E TAKA DA GO LIJEM ;CHE DA IMAME MAKSIMALNO OBLAGI.Da,v Balgaria jivotat e truden.ponyakoga MNOGO TRUDEN.DA ZA MNOGO OT PROBLEMITE NI SA VINOVNI UPRAVLYAVASTITE.DA STOM UPRAVLYAVASTITE PRECHAT NA NARODA TRYABVA DA BADAT IZRITANI.NO NE ZABRAVYAITE;CHE NIE IZBIRAME SVOITE UPRAVLYAVASTI.AKO VAOBSTE IMA KAKVO DA IZBIRAME .UPRAVLYAVASTITE SA SI EDNI I SASTI.Ne zabravyaite i che UPRAVLYAVASTITE SASTO ZAVISYAT OT EVROPEISKIA SA?Z,ot Rusia i ot USA .Mnogo pati i upravlyavastite sa prinudeni da deistvat pod natisk ot velikite sili.CHE NA KOGO E UDOBNA EDNA VELIKA BALGARIA V EVROPA KATO V SREDNOVEKOVIETO po vremeto na zar Simion?KOI NE ISKA DA NAPRAVI RODINATA SI PREKRASNO MYASTO ZA JIVEENE?NO DALI TOVA E VAZMOJNO E DRUG VAPROS.I DALI TOVA E UDOBNO NA VELIKITE SILI???Ne zabravyaite kakvo se sluchi s JUGOSLAVIA predi godini.KOI E LUD DA DADE NA BALGARIA PARCHE OT BANIZATA EVROPA,Na nas ni se davat trohi I OGRIZKI i nie tryabva da sme dovolni INACHE GORKO NI.UPRAVLENIETO NA TAKIVA STRANI KATO BALGARIA ZAVISI POVECHE OT CHUJDI INTERESI I SPEKULAZII,a ne ot samite nas.Jivotat v bogatite strani za obiknovenite hora SASTO NE E LEK.Tova koeto se iznasya v presata ZA PREHVALENATA IM DEMOKRAZIA e PROPAGANDA I SPEKULAZIA.I TUK DEISTVA ZAKONA NA DJUNGLATA.KAZVAM VI GO OT SOBSTVEN OPIT.Az jiveya veche dalgo v Avstria.Jivyah dalgo i v PREHVALENA GERMANIA.Da po-bogati darjavi sa,ama BOGATITE I TUK SA SVARZANI S MAFIYATA I KRIMINALITETA.I TUK DREBNITE RIBI SA V ZATVORA A EDRITE SI PRAVYAT KAKVOTO SI ISKAT.I TUK SA NASHI I VASHI.SAMO CHE TUK BOGATITE MAFIOTI IMAT POVECHE PARI OT NASHITE V BALGARIA I PLASTAT ZA EDIN GORE- DOLU SNOSEN JIVOT NA GOL?VZITE ZA DA NE VDIGAT STACHKI I DEMONSTRAZII KATO V BALGARIA.Ama pokrai svetovnata ikonomicheska kriza i tuk poobednayha ,i tuk zapochnaha brojenia kato v Balgaria.Samo che tuk IMA ZEZURA KAKTO PO VREMETO NA BAI TOSHO I MNOGO INFORMAZIA NE SE IZNASYA.Zakonite i tuk sa napraveni za bogatite.Tiya prikazki,che s chesten trud ste jiveesh dobre SA PALNI GLUPOSTI I TUK.Gol? li si ste si ostanesh takav,pak ako iskash se utepai ot RABOTA.Malko da si po-inteligenten i da drapnesh napred i STE TE SMACHKAT VEDNAGA I TO S MNOGO PO-DOLNI METODI OT TIYA DETO IZPOLZVAT V BALGARIA:V Balgaria BIYAT I SA GRUBI A TUK STE TI IZVADYAT DUSHATA S POMUK I NYAMA DA USETISH.Obiknovenite hora v BOGATITE DARJAVI JIVEYAT NA KREDITI I ZYAL JIVOT NE MOGAT DA GI IZPLATYAT.Te sa robi na bankite .Tyah sasto gi KRADAT ;SAMO CHE UCHIVO I KULTURNO ,CHREZ TAI NARECHENITE DANAZI.Tyahnata MAFIA se kazva legalno finansovi slujbi.Tya ti opredelya kolko mojesh maksimalno da pechelish na godina ,OSTATAKA PROSTO TI GO PRIBIRA ZA BLAGODENSTVIETO NA NARODA.A DOKOLKO BLAGODENSTVA NARODA E DRUG VAPROS.Za tova MASOVO BOGATITE GERMANZI I AVSTRIIZI JIVEJAT V SCHWEIZARIA ,ZASTOTO V SHWEIZARIA NE PLASTAT TAKIVA DANIZI i SI PERAT SVOBODNO PARITE.V Monako sasto.A obrazovatelnata im sistema ima za zel da im promiva mosazite za da ne se buntuvat i da ne RAZVALYAT SPOKOISTVIETO NA VECHNITE BOGATASHI .I tehnite upravlyavasti sa edni i sasti ot stoletia nared,proizhojdasti ot aristokratichni semeistva ot vekove.TAKA CHE NISTO NOVO POD SLANZETO.Ne iskam napisanoto ot men da zvuchi PESIMISTICHNO,NO ZA SAJALENIE TOVA E GOLATA ISTINA.Vseki srednointeligenten balgarin,koito jivee v „BOGATA DARJAVA „moje da potvardi.

  • hm

   не съм голям интелект, но потвърждавам. Където има хора е все едно и също, човешката семка е такава – чеееерно и бяяялооо 😀

 147. hm

  Аз пак не разбирам к’во става; как може толкова негативизъм – и никой не го стряска фактът, че явно сме част от нация, която генетично е неспособна да си управлява гнева.

 148. simeon

  Един Пиночет и трябва на нашата България

 149. Христо

  Много писахте малко свършихте

 150. румен

  Напълно съм съгласен с каквото казва,оценка на ситуация…не разбирам защо всичко трябва да се ограничава с България. В крайна сметка всички сме хора, човек, човечество.В момента съм във Франция и всичко е същото ама по прикрито. Наистина ли трябва да се ограничаваме с национализъм…

  • ot dale4e

   I az sam vav Francia Rumene, vsi4ko e sa6toto no malko po-razli4no…
   No e verno 4e varviat po na6ite stapki bratiata francuzi.
   No vse pak e po-dobre ot Bulgaria ot kadeto i da go pogledne6..

 151. Христос

  Организирам група която да се занимава с разстрела на Мутри и свързананата с тях комунистческа мафия.

  Бихте ли ми помогнали в това опасно начинание?

 152. Иван/един емигрант от много години/чуите какво ще ви кажа!

  Като чета това- реве ми се! Реве ми се,а съм на 58 години мъж…мъж служил 3 години в Българската народна Армия,мъж преминал през какво ли не,рискувал живота си За да премина границата през 84та.
  Тогава и аз бях се отказал от моита България!! Тогава и аз бях оставил писмо до родителите си с извинение,че ги изоставям!!Но….ето че доиде 1989 година и…Ура,НЕВЕРОЯТНО..лошият комунизЪм си отиде! Казах си:“Това е супер,това е страхотно,това е вЪлнуващо!“ И зачаках момента и мига в които отново ще видя маика си ,баща си,роднини и приятели. Как се вълнувах ако знаете?….Ама кои ти знаеше ,че Комунизма ще падне? А не беше ли паднал,нямаше връщане-/такива бяха времената/От страх обаче да не ми направят нещо като си доида ,изминаха 4 години след 89та,докато се реша.И се реших и пътувах. На 15ти маи 1994 година стъпих на Българска земя,треперещ от вълнение!10 години по късно – МАИКО,ТАТКО ще ви се извиня за всичко което ви причиних!Ура…ДЕМОКРАЦИЯ.КРАСОТА,СВОБОДА,ПО ПРИВЕТЛИВИ И ЩАСТЛИВИ ХОРА,СВОБОДНИ……

  НА 15ТИ МАИ 1994 ГОДИНА ЗА ПРЪВ ПЪТ РАЗБРАХ ЧЕ ГРЕША !!! КАК ЛИ? СЕГА ЩЕ ВИ ОБЯСНЯ:
  1.ПЗРВА СРЕЩА НА ИЪБЯГАЛ ОТ БЪЛГАРИЯ ЕМИГРАНТ С МИТНИЧАР:“аРЕ ВЕ ,ЕИ,АРЕ ВЕ…НАШ ОТКОГА ТЕ ЧЕКАМЕ ВЕ БРАТО…КВО НОСИШ В ТИЯ КУФАРИ?ОТВАРЯИ БРАТО..НЕЩО ЗА ДЯЛКАНЕ БРАТО?ТУК ПРИ НАС НЕЩО ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ,ВАДИ ТАМ ДА НЕ СЕ РАЗПРАВЯМЕ! МАРКИ ИМАШ ЛИ?ИМАМ /ВИКАМ МУ/..МИ КВО ЧЕКАШ?АРЕ МА КОЛЕЖКЕ ВИЖ ТАМ ТОВА НАЩО МОМЧЕ ДА СИ ПЛАТИ ГЛОБАТА…
  ВИКАМ МУ: „КОЛКО? АБЕ ТАМ КОЛКОТО ДАДЕШ,МАЛКО НО ОТ СЪРЦЕ.“…..ШОКИРАН ИМ ДАДОХ 50 МАРКИ.НЕ ВЯРВАХ НА ОЧИТЕ СИ,НЕ ВЯРВАХ НА УШИТЕ СИ.БЯХ ОНЕМЯЛ ОТ ПЗРВОТО СЪПРИКОСНОВЕНИЕ С „НОВИТЕ“ДЕМОКРАТИЧНИТЕ“ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ!
  НЕ МЕ ПИТАИТЕ В СЛЕДВАЩИЯ МЕСЕЦ КАКВИ ДРУГИ НЕЩА ВИДЯХ И ИЗПИТАХ ….ОТВОРЕНИ,ПУШЕЩИ КОИНТЕИНЕРИ,ПОЧТИ НЕ СВЕТЕХА УЛИЧНИТЕ ЛАМПИ,ГЛУТНИЦИ ОТ КУЧЕТА ВИЕХА ПО ПРЕМИНАВАЩИТЕ ХОРА.ЗА 5 ЛВ. ТЕ ПРЕБИВАХА В НЯКОИ ВХОД! МУТРИ СВОРМИРАХА БРИГАДИ ,РЕКЕТИРАХА,ПРЕБИВАХА…..
  ТОВА ЛИ Е НОВАТА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ПИТАХ ВСИЧКИ И СЕБЕ СИ!!А ХОРАТА УМРЕЛИ ОТ СТРАХ НЕ СМЕЕХА ДА СИ ОТВОРЯТ УСТАТА…СЪЖАЛИХ ГИ,НО КАКВО МОЖЕХ ДА ПОМОГНА НА ЕДНИ ХОРА КОИТО НЕ ЖЕЛАЯТ САМИ ДА СИ ПОМОГНАТ?? ИЗВИНИХ СЕ НА МАИКА И ТАТКО ОТНОВО И……ТОВА БЕШЕ ВТОРОТО МИ ОТКАЗВАНЕ ОТ МОЯТА БЪЛГАРИЯ!!!
  ОТ ТОГАВА ДО СЕГА СЪМ СИ ИДВАЛ ЕИ ТАКА НА ВИЗИТ….НО НИКОГА С НАМЕРЕНИЕ ДА ОСТАНА ДА ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ! ДЪРЖАВАТА СА ХОРАТА,А НЕ САМО ПРАВИТЕЛСТВОТО! Е КАК ДА ЖИВЕЯ С ТЕЗИ ХОРА ТАМ БЕ ХОРА? ТА ТОВА ХОРА ЛИ СА?НЕ! ТОВА СА ЗВЕРОВЕ! И ЗАЩО ДА ЖИВЕЯ С ЗВЕРОВЕ,АЗ ДА НЕ СЪМ МАЗОХИСТ?
  ТА ВИЕ ЩЕ СЕ ИЗТРЕПЕТЕ ПОМЕЖДУ СИ БЕ ХОРА.ВИЕ НЕ СЕ ИЗСЛУШВАТЕ ЕДИН ДРУГ,ВИЕ СЕ МРАЗИТЕ ЕДИН ДРУГ,ВИЕ СТЕ СИНИ,ЧЕРВЕНИ,ПЕМПЕНИ,ЗЕЛЕНИ….НО НЕ И ХОРА!!!ЗА ВАС ХОРАТА В ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА СА „САКАТИ“,СЛЕПИТЕ СА „КЬОРАВИ“,ИНАКВО МИСЛЕЩИТЕ СА КРЕТЕНИ,ТЪПИ,МАЛОУМНИЦИ,А АКО ГЛАСУВАТ ЗА АТАКА НАПРИМЕР СА ЛУМПЕНИ…..КОГА БЕ ХОРА ЩЕ СТАНЕТЕ ХОРА И ЩЕ СТАНЕТЕ МАЛКО ПО ТОЛЕРАНТНИ КЪМ ‘САКАТИТЕ“СЛЕПИТЕ“…ИНАКВОМИСЛЕЩИТЕ! МИ ТО…..ЧЕСТНО КАЗАНО ИМАШЕ ПОВЕЧЕ СЪЧУВСТВИЕ,РАЗБИРАТЕЛСТВО И ВЪАИМОПОМОЩ ПО ВРЕМЕТО НА ТОТАЛНИЯ КОМУНИЪЗМ.А ЗА НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ,СЕГАШНОТО…КАКВО ДА КАЖА? УЖАСНО Е. РАСТАТ БЕЗ КАПКА МОЗЪК В ГЛАВАТА ПОНЕ 2/3 ОТ ВАС.БЕЗ НИКАКВИ ИНТЕРЕСИ,СЛАБО ОБРАЗОВАНИ….ТОВА КОЕТО НАИ МНОГО ЗНАЯТ Е ТВ РЕКЛАМАТА,ТЪПИТЕ ШОУТА КОИТО СА ПРЕВЗЕЛИ И БЕЗ ТОВА СКУЧНИЯ И БЕЗПЛОДЕН ЖИВОТ КОИТО СЕ ЖИВЕЕ ТАМ..И…МЕЧТИТЕ ЗА КОЛА,ПАРИ…МЕЧТИТЕ ДА СИ ЗНОИНА ХУБАВИЦА КОЯТО ДА БЪДЕ ПРЕГРЪЩАНА ОТ ММА БОЕЦ….И НИЩО ПОВЕЧЕ!!! И НИЩО…НИЩО ПОВЕЧЕ!
  ТОВА ЛИ ВИ Е МЕЧТАТА МЛАДИ БЪЛГАРИ?? УЖАС….

  СЕГА ДИРЕКТНО КЪМ ЯНА ДОБРЕВА:
  ЯНА АКО ЧЕТЕШ ТОВА,ЕДИН СЪВЕТ ОТ ЕМИГРАНТ КОИТО ТРЕПЕРЕШЕ ПРИ МИСЪЛТА ,ЧЕ ЩЕ ВИДИ РОДИНА,РОДИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ ОТНОВО //// МАХАИ СЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
  МАХНИ СЕ ОТ ТОЗИ РАЗВЪДНИК НА ЗЛОТО!АБСОЛЮТНО ВСЯКА ТВОЯ ДУМА Е ВЯРНА.БЗЛГАРИЯ Е ПРОИЗВОДИТЕЛ,БЗЛГАРИЯ ПРОИЗВЕЖДА…….ПРЕСТЪПНИЦИ НАИ ВЕЧЕ!! ТЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ! И ЗНАЕШ ЛИ ЗАЩО? ЗАЩОТО ДОКАТО НА КВ. МЕТЪР ИМА ПОНЕ 50″УМНИКА“ ТЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ РАЗБЕРАТ КОИ Е ПО УМЕН ОТ ДРУГИЯ.НАИ ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИНА БЪЛГАРИНО СИ ТИ,САМИЯТ ТИ! И АКО НЕ ГО РАЗБЕРЕШ…..ЩЕ ОСТАНЕШ САМ С МУТРИТЕ СИ,ЦИГАНИТЕ/КОИТО СЪС СИГУРНОСТ СЪЩО БИХА СЕ МАХНАЛИ ОТ ТАМ АКО ИМАШЕ КАК/,АРАБИТЕ,АФРИКАНЦИТЕ,ИНДИИЦИТЕ И КИТАИЦИТЕ СА НА ПЪТ ДА ВИ ПРЕВЗЕМАТ А ТИ ЩЕ РАБОТИШ ЗА ТЯХ,ЗАЩОТО ТЕ ЩЕ ПРЕВЗЕМАТ ТВОИТА ТАТКОВИНА НЕИЗБЕЖНО!
  НЕ ДОБЪР ПЪТ ЯНА! И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЯНИ ИЛИ ИВАНОВЦИ-НА ДОБЪР ПЪТ,ОПРАВЯИТЕ СИ ЖИВОТА,ТОИ Е КРАТЪК!
  ИЗВИНЕТЕ ХОРА ЗА ИСКРЕНОСТТА.НА МНОГО ОТ ВАС НЯМА ДА ВИ ХАРЕСА МОЕТО ПИСАНЕ,НО КАКТО КАЗАХ,НАУЧЕТЕ СЕ НАИ ПОСЛЕ ,ДА ПРИЕМАТЕ ЧУЖДОТО МНЕНИЕ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ВИ ХАРЕСВА ИЛИ НЕ! ИНАЧЕ…..МЕН ОТНОВО МИ СЕ РЕВЕ..РЕВЕ МИ СЕ ЗА ВАС БЪЛГАРИ! ПОЧТИ СТЕ НА ДЪНОТО.
  P.S – И ТОВА Е КЪМ ВСИЧКИ ОТ КВАДРАТНИЯ МЕТЪР КОИТО СА ПО УМНИ ОТ МЕН /АКО ЩЕ ПРАВИТЕ ЗАБЕЛЕЖКА ПО ОТНОШЕНИЕ НА „НЕГРАМОТНОСТА’МИ В ПИСАНЕТО/ПРИЕМАМ ГО.ВСЕ ПАК СЪМ 30 ГОДИНИ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ/НО ЗА ТЕЗИ 30 ГОДИНИ ВАШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ЗА ЖЕСТОКА КРИТИКА,А НЕ МОЕТО.

  • Pavkata

   Пожелавам на теб и на такива като теб да си стоите там и да не се връщате, ама даже и на ВИЗИТ … и не 30 години, а там да си ви погребат – вас и всички като вас, та нали вече сте се отрекли от БЪЛГАРИЯ!!! За такива като вас няма нищо мило!!!!!

   • Pavkata

    П.П. …а още по-малко такива като вас имат право да ни учат как да живеем! и ние сме излизали в чужбина, и ние сме работили там, дори в различни държави, и ние сме видели по-хубаво и по-лошо извън БЪЛГАРИЯ! И както казва Дилян: „Ревльовци не ни трябват“!!! Такива като вас чакат другите да свършат черната работа и после, по-наглите, дори и за парче от тортата се редят!!! на твое място и думичка не бих казал, а бих си седял на насра****ния задник в новата си „родина“!!!!!

    • Бате ти Гошко

     ИЛИ НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНО И ШКЕМБЕТО И /ДРУГИ ШКЕМБЕТА/ ДА ТИ ВИДИ СМЕТКАТА НЯКОИ ДЕН И НА ТЕБЕ…ЕИ ТАКА…ЗА КЕФ. JUST FOR FUN!!НЯМА ДА СЕ ОЧУДЯ!!

   • Бате ти Гошко

    Благодаря за пожеланията братко!ако не бяха емигрантите да ви спонсорират с милиард долара тези всичките години на „преход“ ,сега щеше да си ядеш щървулките които все още носиш/от тук те виждам как си в вмирисаните си цървули/.Но все пак знаем че има и добри хора все още в тази държава.Проблем са такива като тебе,Киро /шкембето по надолу/ и още поне 3000000 тъпи долни селяндури които наистина немогат да вържат 2 приказки на кръст.Паразити!А дори и да си умрем,пак ще ни погребат по луксозно от вас там,така че,моето пожелание към теб е същото- и ти си умри там.Но дали ще останат и оплаквачи да те оплачат?Това е друг въпрос….може би на Арабски ще те опеят!

  • Гергана

   България не е загубила много голям ум след твоята емиграция.И един съвет,чуждото мнение се уважава,когато се изразяваш правилно,а от твоете объркани драсканици не се разбира много.

   • Гергана

    Забравих,да те питам за какъв те имат германците или гражданите на страната в която живееш.В Швеция например,третото поколение се смята за истински швед.Така че,не се тревожи,арабите,сирийци или африканци,след трето поколение,ще са по българи от тебе.

    • ОТГОВОР ЗА ТЕБЕ

     ОХ…КАКВО ДА ТИ КАЖЕ И НА ТЕБЕ ЧОВЕК!?
     КОМПЛЕКСИРАНА СИ МНОГО АМА …КАРАИ….ЖИВА И ЗДРАВА!!ГЕРГАНО ПИЛЕ ШАРЕНО….ДЪРЖАВАТА В КОЯТО ЖИВЕЯ Е СЪЗДАДЕНА ОТ ЕМИГРАНТИТЕ В 1862 ГОДИНА.НЕ СЕ ПРЕТИСНЯВАИ ЗА МЕНЕ И ЗА ОСТАНАЛИТЕ МИЛИОНИ КАТО МЕНЕ.УВЕРЯВАМ ТЕ ,ЧЕ ВСЕКИ ЕДИН КОИТО Е ДОШЪЛ С ЧЕСТЕН ТРУД ЗА 2 ГОДИНИ СЕ Е УСТРОИЛ.ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА ПОРАДИ КОЯТО СИ ХОДЯ СА МИ РОДИТЕЛИТЕ И ДА СИ ИЗХАРЧА ПАРИТЕ ТА ДА ВИ ЗАВЪРТЯ МАЛКО ИКОНОМИКАТА.

     • Гергана

      Не ме интересува богатсвото ти ,но не чакаме носачите от летището в Чикаго на ни ЗАВЪРТЯТ икономиката.Намерил се кой да говори за комплекси,такива дето се хвалят с парите си по морето сме ги виждали и знаем как си искарват мизерните доларчета. Be happy :)

   • ОТГОВОР ЗА ТЕБЕ

    НЕ Е,ПРАВА СИ! ВСИЧКИ УМОВЕ ОСТАНАХА В БЪЛГАРИЯ.НАЛИ ВИДЯ ЧЕ ЗНАМ ТОВА.КВО ДА ПРАВИМ,НЕМОЖЕ ВСИЧКИ ДА СМЕ УМНИ КАТО ВАС.НО НЯМА СТРАШНО…ИМА ШАНС ЗА ТЕБЕ.ДО ГОДИНА ДВЕ КВАДРАТНИЯ МЕТЪР ЩЕ ПО ОРЕДЕЕ ОТ ЕМИГРИРАЩИ И ЗА ТЕБ СЕ ОТКРИВА ПРЕКРАСНИЯ ШАНС НА ОСТАНАЛИТЕ 3 ПОКОЛЕНИЯ -КОИТО ЩЕ СА ПО БЪЛГАРИ ОТ МЕНЕ-ДА ИМ ОБЯСНЯВАШ.КАКТО КАЗАХ,БОГ ДА Е С ТЕБЕИ ОТ ЗДРАВЕ ДА НЕ СЕ ОТЪРВЕШ!!

    • Гергана

     КВО,запази си квадратния метър за теб,за да имаш къде да гледаш домати,когато се върнеш от Америка,остарял и без социална защита.Аз все пак живея и работя в европейска цивилизована държава и не са ми необходими квадратните метра ,имам си достатъчно в Швеция,където живея и преподавам в един от най старите университети в Европа от почти 30 год.Но за разлика от теб,обичам България,следа политиката,гласувам на избори,ходя поне четири пъти в Бг и подкрепям хората ,които са там.Защото съм българка,а ти какъв си американец,мексиканец или просто емигрант ,без корени.Be happy:)

    • Гергана

     Нямаше нужда да си изразяваш компетентното мнение два пъти,но това е присъщо за хора с ниско самочувствие,които си избиват емигрански комплекси.Крещят високо ,когато са в БГ на развален български и се правят на американци,но дори те самите не знаят какви са.Била съм много пъти и в твоята емигранстка страна и съм видяла как работите на три или четири места ,за да може да си плащате заемите и социалните осигоровки.И разбира се,винаги когато се коментира БГ в интернет,не пропускате да се ПОХВАЛЯТЕ с благополучието,което имате.Само за информация,живея в една много цивилизована европейска страна,преподавам в университет от 1400 год.,но не забравам Родината си и за послените 30 години съм била в БГ поне четири пъти годишно,така че жалките ти долари,които можеш да отделиш всяка четвърта година,за да си купиш самолетен билет,едва ли биха съживили икономиката.Be happy:)

   • ОТГОВОР ЗА ТЕБЕ

    НЕ Е,ПРАВА СИ! ВСИЧКИ УМОВЕ ОСТАНАХА В БЪЛГАРИЯ.НАЛИ ВИДЯ ЧЕ ЗНАМ ТОВА.КВО ДА ПРАВИМ,НЕМОЖЕ ВСИЧКИ ДА СМЕ УМНИ КАТО ВАС.НО НЯМА СТРАШНО…ИМА ШАНС ЗА ТЕБЕ.ДО ГОДИНА ДВЕ КВАДРАТНИЯ МЕТЪР ЩЕ ПО ОРЕДЕЕ ОТ ЕМИГРИРАЩИ И ЗА ТЕБ СЕ ОТКРИВА ПРЕКРАСНИЯ ШАНС НА ОСТАНАЛИТЕ 3 ПОКОЛЕНИЯ -КОИТО ЩЕ СА ПО БЪЛГАРИ ОТ МЕНЕ-ДА ИМ ОБЯСНЯВАШ.КАКТО КАЗАХ,БОГ ДА Е С ТЕБЕ И ОТ ЗДРАВЕ ДА НЕ СЕ ОТЪРВЕШ!!

 153. Дилян

  довиждане (на България ревльовци не и трябват)

 154. Д.М.

  Всеки избира какво да забележи и във всяко стадо си има мършата. Аз предпочетох да остана, да намирам доброто във всяко дете и всеки родител, да им помагам да обичат и да живеят честно и с добро. В България ЖИВЕЯТ МНОГО ДОБРИ ИСТИНСКИ ХОРА! Можете да вярвавате на един учител – за 33 години в професията се срещнах с толкова много различни и всички по своему ценни и красиви хора. Мутрите са като боклука – изплуват на повърхността, но те НЕ са Водата на този народ. Ако всеки от нас избере да забелязва само доброто и да го засилва и множи, то ще става все по-силно и голямо.

 155. Pavkata

  Д.М. Подкрепям Ви изцяло за написаните от Вас думи. Дано повече хора да го осъзнаем това!

 156. тервел

  аз пък не се отричам и ще си се гърча в родината пък дано нещо успея да променя. плужек тук или в друга държава пак е плужек

 157. Гергана

  Не живея в Бг,но не се отричам от страната.Идвам три или четири пъти годишно,подкрепям митингите,ходя редовно на избори.Много може да се направи за Родината,дори да не живееш там.Не харесах статията с именно поради драматичното отричане.

 158. Васил

  Добре, съгласен съм, че в България положението е ужасяващо и е решението да се махнеш от тук не е много трудно. Не е невъзможно и аз самият да го направя. Но сега като се замисля, това не е ли пораженчески дух. „Време е малко да бъда егоист и да помисля за себе си“. Хубаво, ами дедите ни? Ами революционерите? Ами Левски и Ботев, ако си бяха казали „По-лесно е да се потурчим, ще се предадем, време е да сме егоисти и това е единственият начин да оцелеем“ ? Къде и какви щяхте да бъдете Вие сега? Не е ли малко нагло от страна на емигрантите да стоят и да водят така желания стандарт на живот, в което няма нищо лощо, и да чакат на нас студентите да орпавят нещата, казвайки си безучастно „айде дано направят нещо наистина тези хора, за да се върнем и ние в България“? Разбирам тези, които са заминали, защото са останали без никаква работа и шанс за развитие, като например съкратени учители, които няма просто какво друго да правят с живота си. Но, моля Ви, помислете кое е по-добре, а не кое е по-лесното. И за финал ще кажа, че разбирам абсолютно всеки, прибегнал до емиграция и не смятам, че са страхливци и т.н. Просто ми е любопитно какво те смятат за моите слова.

 159. Митко1

  Pavka,
  Кат си толкоз Българин вземи си напиши името на кирилица! Иначе си стой и чакай Бългатия да процъфти. За съжаление това са неща които стават с поколения а не като стой та гледай. Не съм ревльо или мръкнало. Просто съм избрал да си живея живота защото е кратък. А не да се боря с вятърни мелници. На кой както му харесва. И съм 100% убеден че съм направил правилен избор. Децата ми са щастливи и ние сме щастливи и хич не чи трябва България. Хайде весело чакане на процъфтяването на БГ. Пусни един коментар тука като това стане. Аз утре пак ще проверя този форум за всеки случай. Е по-саркастично не можах да го докарам.

  • Pavkata

   хахахахахаа, смях в залата… когато човек няма какво да каже започва да проявява своята безпомощност и дребнавост. ти и за някоя запетайка можеш да се заядеш. тук пишем и обсъждаме много по-важни неща!!! А ИМЕТО СИ ГО НАПИСАХ ЗА УДОБСТВО НА ТАКИВА КАТО ТЕБ, КОИТО ВЕЧЕ СА СВИКНАЛИ ДА ПИШАТ, ДОРИ И ДА МИСЛЯТ НА ЛАТИНИЦА!!! Навярно твоите деца не знаят български език, а и къде се намира БЪЛГАРИЯ – нашата РОДИНА, която те никога няма да я почувстват като такава!!!!!

   • Павел Марков

    П.П. към Митко1(не знам как е по-правилно – Митко Първи, Първичния или напр. Единствения!?!?!? :))), за да дам личен пример и да имам по-малко грешки, които околните ми показват! Просто смятам, че човек е добре да изправя своите грешки не само, когато сам ги осъзнава, а и тогава, когато околните са му помогнали, а още повече, когато са му дали и личен пример!!!

  • ГОШЕТО

   МИТЕ,АЗ ТИ ДАВАМ ЕВААЛА.АМА ТИ НА КОГО СИ ТРЪГНАЛ ДА ОБЯСНЯВАШ ТОВА КОЕТО СИ НАПИСАЛ? НА ЕДНО ЗЛОБНО МОМЧЕНЦЕ КОЕТО ТИ ПОЖЕЛАВА ТАМ ДА УМРЕШ….ТА ТО В НЕГО НЯМА И КАПКА СЪРДЕЧНОСТ БЕ БРАТ.АМА ТЕ ПОВЕЧЕТО ХОРА В ТАЗИ ДЪРЖАВА СА ТАКА БЕ БРАТ.ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ОТ ХОРАТА СА СЕ ИЗРОДИЛИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА .ХИЧ НЕ ИМ ОБЯСНЯВАИ АМИ СИ ГЛЕДАИ СЕМЕИСТВОТО И ЖИВОТА. И ВЕСЕЛА КОЛЕДА НА ТЕБЕ И СЕМЕИСТВОТО ТИ.ОСТАВИ ГИ ПАТРИОТИТЕ ДА СЕ САМОИЗБИВАТТЕ И БЕЗ ТОВА НЕ СА ТОЛКОЗ МНОГО ОСТАНАЛИ

 160. Велизар Цветанов

  Това, което мисли и пише авторката, си го мислим всички всеки ден поне по няколко пъти. Но аз си мисля и друго – мисля си, че Левски също си го е мислил. Пише го между редовете в писмата му. По негово време славейковата мърша в българското стадо, „хора, които не щат нищо да вършат“, е била много повече. Само че Левски е знаел нещо, което ние – възмутените и разглезени от свободата, за която той умря, съвременни българчета – не осъзнаваме: знаел е че сред тези, за чиято свобода се отказва от личния си и земен живот, има и такива, които не заслужават неговата саможертва, но и много други за които си струва да се умре, дори ако те са по-малко на брой. Левски не е работил за свободата само на интелигентните българи. Той е работил за нещо много по-голямо от благоденствието на ежедневния простак, в който се препъваме, и прозата на битовизма – работил е за това ние днес да сме свободни, което означава да можем, ако искаме, сами да направим живота си, както си го представяме, дори, ако това означава, да напуснем България и да не бъдем повече българи. Левски е работил за България и човека, който се ражда тук, въобще. За него България това сме ние – днешните българи, неговото бъдеще. Левски е знаел, че свободата означава да имаш избор и това, че ние днес по силата на робския си инстинкт все още чакаме някой да избира вместо нас – „да ни оправи“, да ни спаси поради собствените си геостратегически имперски интереси, в които и ние да намерим подслон и тихо геостратегическо живуркане … – означава, че трябва много да ни е срам от Апостола и въобще да не помисляме да кичим вялите си протести с неговия портрет. Защото точно като гледам него си мисля колко ли жалки изглеждаме всички ние днес през очите на този човек. За това трябва да напускаме тази страна, а не защото тя не е такава, каквато ние самите не сме си я направили.

 161. Атанас Николов

  Казано точно, вярно, на време и на място. Най лошото е че то вече казано от повечето от нас, помислено е от повечето от нас, изпитано е от повечето от нас. И всичко ние искаме това да е един гаден сън.

  Браво Яна!

 162. Явор

  Не е било нужно да напускаш България.Просто е трябвало да напуснеш София!

 163. Боряна

  Вярно и тъжно! Ние, които раждахме когато дойде „демокрацията“ и бяхме на по 20-30 години имахме мечти и вярвахме, че пред нас стои едно ново прекрасно начало, вярвахме, че децата ни ще живеят в една отворена държава за каквито само бяхме чували и бяхме изпълнени с енергия и порив да работим за тази нова държава, за нашето по-добро бъдеще и бъдещето на децата ни. Днес децата ни са на по 20, близо 30 години…, а ние сме смачкани, унизени и обезверени от новите ни политици и управници.Но най-много ни боли и очите ни се пълнят със сълзи и душите ни плачат защо ли…ЗАЩОТО ОТГЛЕДАХМЕ ЕМИГРАНТИ!

 164. Павел Марков

  Има много причини, за да напуснем БЪЛГАРИЯ и никога да не се върнем! Това означава, че БЪЛГАРИЯ ще просъществува още много малко и за жалост това са тенденциите, ако оставим нещата по течението. Всички сме засегнати по един или друг начин от несправедливостите днес, но вярвам, че само обединението на всички БЪЛГАРИ и противопоставянето ни срещу съвременните поробители, ще изведе България от тази дълбока икономическа, културна и духовна криза!
  Просто, от всички нас зависи бъдещето ни като граждани на нашата мила РОДИНА!!!
  Нека тези, които искат да се отричат – да се отричат, но и никога да не забравят, че са го направили! Нека тези, които искат да бягат – да бягат, но колкото се може по-далеко, че да им е по-трудно да се върнат, когато разберат, че не избягването от проблемите в околния свят ще им реши личните такива, а първо, че трябва да решат проблемите в техния вътрешен свят! ….. нека всеки да направи своя избор, та това е в правото на всеки … и нека не съдим грешките на другите, а да оставим нашата съвест, доколкото я имаме такава, първо да отсъди за нашите собствени грешки! Истината е, че тези, които сме тук имаме да изправяме много грешки и да решаваме много проблеми, резултат от нашите грешки. Крайно време е, всички ние като отделни граждани на БЪЛГАРИЯ и като едно цяло – БЪЛГАРИ, да поемем отговорността си, а не постоянно да си търсим оправдания с грешките на другите!!!

 165. Петър

  Цлучайно попаднах на тази статия. Аз съм на път да последвам това семейство и да емигрирам. Обичам България, но спрях да вярвам че нещо може да се промени по мирен и цивилизован път – независимо коя партия управлява! Системата е сбъркана и работи да обслужва определени прослойки в обществото – мафията, правителството!
  Нетърпимо е за мен яростта в очите на хорта готови да те смачкат, злорадството помежду им, неграмотността на подрастващите и младите хора, както и още безброй примери мога да дам стига да ви се брои. Колко са според вас примери за проивоположното – „малцинство“?

  Никой не е отглеждал емигранти, ние сами вземаме това решение, решение на един свободно мислеща личност! Това не е бягство от релаността, а търсене на смисъл в това как да живееш нормално и цижилизовано!

  За тези които наистина искат да са част от настоящето и „Промяната“ в България – Хора, с писане по-форумите няма нищо да промените, защото думите, желанията и мераците Ви остават заключени тук в това „кошче за душевни отпадъци“. Човек се съди по делата си не по думите!!!

 166. Петър

  Случайно попаднах на тази статия. Аз съм на път да последвам това семейство и да емигрирам. Обичам България, но спрях да вярвам че нещо може да се промени по мирен и цивилизован път – независимо коя партия управлява! Системата е сбъркана и работи да обслужва определени прослойки в обществото – мафията, правителството!
  Нетърпимо е за мен яростта в очите на хорта готови да те смачкат, злорадството помежду им, неграмотността на подрастващите и младите хора, както и още безброй примери мога да дам стига да ви се брои. Колко са според вас примери за проивоположното – „малцинство“?

  Никой не е отглеждал емигранти, ние сами вземаме това решение, решение на един свободно мислеща личност! Това не е бягство от релаността, а търсене на смисъл в това как да живееш нормално и цижилизовано!

  За тези които наистина искат да са част от настоящето и „Промяната“ в България – Хора, с писане по-форумите няма нищо да промените, защото думите, желанията и мераците Ви остават заключени тук в това „кошче за душевни отпадъци“. Човек се съди по делата си не по думите!!!

  • Павел Марков

   Братко, би ли споделил с нас какво направи, какви бяха твоите дела и каква беше твоята борба, която явно си загубил, за да вземеш подобно решение. По примера на Яна Добрева …

 167. Минко

  Направи добро-убий депутат!
  Бъди истински Българин!!!

 168. mihail

  as ia napusnax balgaria predi 12 godini i v momenta nemi lipsva i neiskam da se prbera v bg
  za men tazi darjava e ni6tojna i nikoi za nikogo ne misli ima samo mutri i mafia abe neiskam da znam ni6to za balgaria

  • hm

   ужас

  • Павел Марков

   хахахааххаа…. мчи, след като не искаш да знаеш нищо за „balgaria“, тогава какво правиш тук бре Михаля???!!! хайде намери си някое чуждоземно форумче и там си изкашляй своята омраза към себеподобните си, но не си мисли, че за тази си постъпка ще бъдеш обгърнат в топла прегръдка … хората не са глупави и могат да си направят изводите за такъв човек! а, иначе, на такъв бих казал: сам себе си мразиш!!!

  • Гергана

   Михаил,благодаря за неграмотния коментар.БАлгариА не е загубила един интелигентен учен или творец ,тук не се говори за личности като теб.

 169. hm

  За мен, ако има нещо, за което реално и оправдано могат българите да хленчат – това е тоталната липса на самочувствие, ето това вече е наистина унищожително и трагично.

 170. Димитрина

  Не знам как да започна…. ужасно много се натъжих, а по природа съм непоправим оптимист. И по тази логика никога не съм губила надежда, че ще живея един ден в нашата България. Но мисленето ни е грешно, „Обединението прави силата“ и до днес крещи от Народното събрание и ни подканва, но не ние упорито търсим по-лесния вариант, защо да се мъчим, защо да мизерстваме…. виж там на запад как си живеят хората… Да прави сте, водещи икономики, добър живот, добро здравеопазване, но замисляли ли сте се защо всеки чужденец, който дойде в България се влюбва в нея, и защо да слушам хвалби за родината си от чужденци, а познавам и обичам родината си и дори и ограбена и „подкопана“ аз пак си я обичам и ще остана да се боря за нея, лесно е да гледаш отстрани и да казваш колко е зле положението при нас, а пък видиш ли на запад как добре се живее, ами стойте си там, щом ви е добре, не ми казвайте че милеете за родината, защото ако беше така щяхте да сте тук. Знам, че много хора ще ме бичуват за това последно изречение, знам всеки има своята история и своя болка, за да се откаже и да замине, все пак всеки е свободен сам да взима решенията си, но ако всички „истински българи“ заминем, за да имаме по добър живот ( и то само в материален аспект ) то тогава наистина родината ни е пътник и всички ще гледаме отдалеч и ще роним горчиви сълзи. Ако всички велики българи Левски, Ботев, Раковски, Бенковски и още знайни и незнайни герои се бяха отказали и заминали с ясната мисъл за по-добър живот, то тогава нас нямаше да ни има… Така че давайте българи, напускайте потъващия кораб, а ние „глупаците“ ще останем тук, за да се удавим, но с чистата съвест, че сме дали всичко от себе си! Лек полет желая на всички и на добър път!

 171. Aneta de la Mar

  Напълно си права, Яна! Едиственият извод, до който достигам, е че трябва да се борим, да се преборим с МУТРЕНСКАТА СИСТЕМА. Казвам го, аз, която емигрирах 1996 година, върнах се 2011 и емигрирах отново 2013. Само не мисли, Яна, че вън от България няма проблеми и то тжки. Има, България не е едиствената страна, която страда от мутренска система, тази система е глобална. Точно за това трябва да се борим.

 172. Киро (Шкембето)

  Аре ма , махай се
  За кво си ми, само ти ми трябваш … да ми мърмориш тука- щото само мърмориш , нищо дурго не прайш.
  Аз съм си мутричка, тук си ми е добре.Дъни яко чалгата плющя кебапчета, карам си S класата и такива като теб- интелектуалци , само ми пречат.Махай се, вземай си Левски и Ботев- не ме е*е за тях, ама Родопите не мойш ги взе.Те си остават тука, както и всички други планини.Идеални за туризъм.Черноморието ( на което смятам да застроя всички къмпинзи)Както и всички тия стотици концесии и тях не мойш ги взе… за мен остават. … мхм. Остават и стотици приватизирани предприятия, стотици хиляди декари златен чернозем,златни мини,АЕЦ-а, ВЕЦ-овете и ТЕЦ-овете,летищата, пристанищата,сградите, железопътната мрежа и още хиляди ресурси … всичко за мен остава
  Ставам си милиардерче, ще си купя самолет и ще си обикалям света … а ти ще миеш чинии… и където и да идеш, ще си втора ръка човек- щото просто не си си в родината … аре изчезвай … само т’ва чакам…
  и преди да заминеш виж тук един чичко кво е казал:
  „Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country.“
  J.F.K. 1961

 173. Р.М.

  Не напускайте България. Всички ние които, сме останали тук, трябва да се преборим с ПаразититЕ, наречени \политическа и икономическа класа\, незачитащи човешките НИ права. Всеки истински Българин е нужен ТУК и СЕГА.

  • vlado dimitrov

   Е ,много се борите ,няма що -24 год.се борите по форумите и все по-зле става положението.Вярвате ли си сами ?

 174. Stanimir Dimitrov

  Г-жа Добрева , поклон , че сте направили достояние тази статия , за мен самата истина . години работя в тази страна и от няколко месеца , на стената си във фейсбук публикувам , това , което Вие сте написали тук – с мои думи , но обмислени и подплатени с факти . Представям се с истинското си име , за разлика от много тук , написали своето мнение , което също е поне израз на свобода , да изкажеш мнението си . Благодарение на Вашата статия , много хора ще прочетат и ще разберат свиете мисли , защото след толкова години , тук постигнаха много , – направиха една част от народа ни смирен , друга част отчаян и една много малка част , към която сте Вие – свободни – смело да кажете това , което определено Ви е коствало много и като душевна болка и като болезнена раздяла с това , което наистина обичаме . Явно част , от коментиращите , не са усетили това , но друга , са го разбрали и това , което прочетох и от коментарите , ме удовлетворява – е частично , но все пак е нещо . Жалко за примирените , жалко , че това , което виждам сега , даже не мога да сравня с това , което беше преди 89-та . Ето и децата ми , може би – почти сигурно е , че ще работят извън страната си , а ние ще бъдем с тях , но – след всичко , което ми причини тази управа , няма друг начин – това е единственият .

 175. Митко1

  Павка кво стана, процъфтя ли БГто? Нищо не казваш. Да не криеш нещо? И като те гледам колко често пишеш едва ли се трудиш за да си платиш сметките…

  А на този по-долу.

  Децата ми говорят и пишат на английски и български. Ходят на английско училище и на българско училище в събота. Знаят историята на България и от къде са родителите им. Имат си български имена. На другите въороси няма как да ти отговоря защото си ги написал на нов български език който аз не говоря. Сигурно защото мисля на латиница… Или по-скоро не можеш да се изтазиш правилно. Хайде край със сарказма, чао и успех на всички. Нямам повече време за губене с тези глупости.

  Весело чакане на процъфтяването на България.

  • Павел Марков

   хахахахахаха, ти си олигофрен!!! я по-добре си стой там където си, дори и да си един прост провокатор, намиращ се на територията на България!!!

   • Павел Марков

    п.п. за ненужната информация-болнични съм, „брат“, болнични… и да безработен съм вече, нотова не ме плаши, защото имам много умения и не съм хленчещ некадърник,… и висше образование има – Екология и опазване на околната среда, мога метални конструкции да правя, работя ВиК, автотенекеджия съм и мебели мога да правя, ако искаш мога е електрическа инсталация да ти спретна…. кажи какво ти трябва, ще се хвана и ще го науча, и ще го направя … не ми харесва противобългарският ти тон … по-добре си стой там, където ти е мястото!!!

 176. Деду Иван

  A бе мили чада, това творение е от преди 13 години..

 177. po

  Да напускам държавата – да изоставя тук приятели, роднини, близки, земи, да съм сам в нищото – няма да стане. Пробутват ви глупости що напускали – който иска да напуска – като не осъзнава, че така става роб на една чужда система – при кой близък ще отидеш в канада ако нещо ти се случи???

 178. Валентин Хаджиев

  Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.Христо Ботев

  • Павел Марков

   Така е братко, но много особи предпочитат склонената глава пред отделената … и именно тези глави хленчат и нищо не правят. Питам Ви: Колко пъти се противопоставихте на работодателя си, колко пъти не платихте подкуп, колко пъти подкрепихте някой в борбата си за правда, която и вас засяга …. а за тези, които са в чужбина, колко пъти се противопоставихте на българите, които ви говориха“пазете се от българи“(най-интересното е, че същите тези хора комуникираха основно с българи!!!) и приехте ли го това за истина??? Аз се противопоставих и имам доказателства, имам и свидетели :)

 179. Visoki sini planini

  Parvo kirilica ili latineca e bez zna4enie, koi s kakvoto razpolaga v tozi moment.

  Poblikyvanata statia e obarkana no iada i ideiata za napyskane na BG sa iasni, predizvika tolkova mnogo razli4ni mnenia i komentari.
  V 4yzbina ili v Bulgaria kadeto i da sme nas balgarite ni boli na dalboko.
  Ne mi izlizaite s nomera 4e ne vi interesyva ve4e za Bulgaria i ste ia otpisali ako ste zad granica.
  Tova koeto ni kara da probvame navan e instinkta ni za saxranenie vseki go izraziava po razli4en na4in.
  Komynizma ni zatvori ot sveta, sega e normalno da raztvorim krile.
  Makar 4e spomenite sa mi dobri ot onova vreme sega sam na 38, pomnia kolko novi biaxa bolnicite i mozex da otida na doktor vseki pat kogato me zabole6e garloto bez da se pritesniavam za pla6tane, med personal be6e vinagi profesionalen I zagrizen da spomenavam li kak igraexme liatoto svobodno i do kasno…
  Na6ite roditeli zapo4naxa goliamata promiana bez neobxodimite znania i ymenia za demokrati4no rakovodstvo ta koi ot tezi rabotni4eska klasa xorica be4e xodil do togava v 4yzbina da natrypa politi4eski opit ili da ima ymenieto da sazdade nova konstitycia i pravitelstvo.
  Dori I da be6e, obre4eni li biaxme na vnezapna lakomia i li4no bai-Ganiovo blazenstvo?
  Tova ostana v minaloto, promianata zapo4na no ,,neyda4no“ ypravlenieto xvana gre6na posoka.
  Na6ite roditeli ostariaxa i otdavna ostavixa ideiata za promiana.
  Kakvo se iska ot nas balgarite sega e da badem balgari. Ne e neoxodimo da yprekvame, mrazim i zabraviame a da badem istinski xora predi vsi4ko a sled tova balgari.
  Vseki minava yzasno tryden period v zivota si izvan ili v Balgaria, neka da se opitame da oceleem po na4in po koito ni kara da sme palnocenni i ni predstavi vazmoznost da zapozim sebe si.
  Znam 4e i moiat komentar 6te namery oproverganie ot niakoi no se nadiavam da napravi smisal na pove4e balgari.
  Kadeto i da ste zapazete sebe si, po4nete promianata ot sebe si i ako imate nyzda tarsete pomo6 ot blizki i poznati. Vse o6te ima mnogo 4ove4ni xora na tozi sviat.
  B Bulgaria e neoxodimo xorata da se obediniavat po grypi i da pomagat edni drygi v 4yzbina e pove4e pomogni si sam no I tam s pomo6t se oceliava.
  Zalko e, badete SILNI

 180. Вили

  Трябва да се завърнем и живеем в България, а не да бягаме. Който си мисли, че навън е лесно е в голяма заблуда. Трудно се живее далеч от любимите хора. Препоръчвам на всеки, който милее за Родината, да прочете Проекта Безусловен Базов Доход. http://www.bbd.bg

 181. Павел Марков

  НЕ ОСКВЕРНЯВАЙТЕ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИТЕ, БЪЛГАРСКОТО И БЪЛГАРИЯ!!!

 182. Мария М

  Тия проблеми все едно само тук ги има.. като чуя разни такива прочувствени слова и ми иде.. не знам какво. В Америка се стрелят като изроди за щяло и нещяло, навсякъде гледат на имигрантите като по-нисък клас хора.. Извинявайте,ама с натрупване на въздействащи думички няма да ме убедите в правотата си. България не е управляващите и никога няма да бъде,но докато всеки се е вторачил в Парламента,а не гледа своя собствен живот.. все нещо ще му е криво. Случват се и страшни неща,за които може да ти се прииска да обвиниш някой далечен, но какво от това. Ако „хубавия край“ е някъде,където ще можеш спокойно да се самозаблуждаваш че някой някъде е постъпил с теб толкова несправедливо,че ти не можеш да продължиш напред.. е добре. Най-лесно е да избягаш, каквото и да си говорим. Не знам и не съм чувала за пиесите й,но начинът й на изразяване ми напомня страшно на Гео Милев.. което си е само по себе си достатъчно казано.
  И разкарайте снимката на Катнис,щото тя остана,а не избяга – от дома си,от мисията си,въпреки че и по-страшни неща й се случиха.

  • Стефан С

   Мария,
   Не съди хората така лесно, защото не си минала през това което те са минали. Повярвай ми ако на теб ти се случи нещо подобно изобщо няма да мислиш така. Аз също бях един твърдо заклет родинолюбец, но ето ме на пиша ти от Канада. Да права си, че се гледа на имигрантите като нисък клас хора, но не винаги е така, защото ако си добър специалист, упорит и добър човек съвсем скоро местните ще те гледат в очите и дори ще станеш техен ръководител. Също така много грешиш, че е най-лесното да избягаш от България, защото за това се иска смелост и не всеки я има повярвай ми. Сега ще ти кажя кое е най-лесното нещо, тава да си лош човек, от това по-лесно няма. Завистта е лошо качество и това е едно от нещата които ни пречат най-много на нас българите. Радвайте се на хората когато са намерили щастието си независимо къде. Нали знаеш за приказката, че в ада на българския казан дяволи нямало, защото ако някой се опитал за излезе, то другите го дърпали надолу. Не мисляте така хора, като гледам коментарите и ми се насълзяват очите. Къде загубихте добротата си?

 183. Андрей

  Колкото по-рано заминете, толкова по-рано ще се върнете.
  Аз съм от 9 години в чужбина. Според повечето разбирания – успял. Въпреки това не се чувствам на мястото си. Нещо ми липсва и няколко лева вповече не могат да го компенсират.
  Ако искате нещо хубаво да ви се случи – трябва да си го направите! И тук това важи в пълна сила.
  Работата е в това, че комунизмът и робствато преди това не е направило много търпеливи и страхливи. Революционери на маса! И само там. Хленчещи и чакащи някой друг да ни оправи живота.
  Знаете ли? Държавата(която и да е тя) и нейните институции имат интерес хората да бъдат, слаби, бедни и безпомощни. Само при такива обстоятелства може да се оправдае тяхното съществуване!
  Замислете си над горното.

 184. Галин

  Ти след колко смяташ да се върнеш и имаш ли семейство и деца?

 185. rumyana bakardjieva

  NAPALNO SAM SAGLASNA S KIRO SHKEMBETO.
  KIR4O, TI SEMEEN LI SY?

 186. Андрей

  Имам жена.

 187. Глупости!

  ПОРЕДНАТА МАНИПУЛАЦИЯ! ПИСАНО Е ПРЕДИ 13 ГОДИНИ! ОТ ПОСЛЕДНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ Е ИЗТРИТА ГОДИНАТА:“На 14 септември 2000 г. Яна, съпругът й и 10-годишният им син Вихър заминаха за Канада“ 2000!!! СТИГА ВЕЧЕ!

 188. Владо

  Името ми е Владо и от близо 30 години не живея в България. Не съм емигрирал, но така са се развили събитията, че живота ми в по–голямата си част е протекъл “ зад граница “. Децата ми говорят и пишат сьщо на български имат дори българско гражданство. Където и да отида каквото и да правя аз в съзнанието си оставам българин.
  Вече от десетилетия с болка наблюдавам как от година на година човешките идеали и ценностни стойности се претопяват в омраза и злоба или във безсилие и отчаяние. Свалям шапка на хората, които още не са се предали пред тъжната реалност но напълно разбирам и подкрепям загубилите надежда, търсещи начин за оцеляване, та дори този начин да е емиграция. Човек може да запази себе си и да остави нещо на идните поколения само когато остане жив, а това за съжаление вече не е саморазбираща се предпоставка. Борците за право и справедливост обикновено стават известни чак след като ги няма и само в книгите пише за техните подвизи, в България обаче вече почти никой не чете … и ако прочетете коментара на “ Киро Шкембето “ под мотото “ простете им, че те незнаят какво правят “ или “ не дай си боже сляпо да прогледа “ ще разберете защо сега не бих се варнал в Бьлгария. Така мога поне “ зад граница “ да запазя българина в себе си и в своите деца, пък знае ли човек – някой ден това може да е в полза…
  P.S. … и който е без грях да хвърля с камъни… който не да потърси първо в собствената си градина …

  С уважение – Владо

 189. Ivana

  Живея в Канада близо 8 месеца.Мъчно ми е за близки и приятели. Още не мога да свикна с всичко ново ,няма перфектни неща.Света не е идеален. Няма да се върна в България. Виждам и тук е трудно и никой не те чака с отворени обятия, но няма мутри,може да работиш спокойно,ако си умен и находчив може бързо да се развиваш и никой не ти пречи…има и други разлики. Е ,нямя чалготеки,живота е някяк по прост..Родителите ми не плачат за мен, за краткия си престой тук сам изпратила поне 5, пъти пари до тях…горките с пенсиите и лекарствата не могат да си купят а имат по 40 години трудов стаж.. Сега и азсъм по спокойна и те не са на студено зимата…С какво да заварша статията казва всичко както е..Най страшно е когато хората с възможности и образование бягат-държавата изчезва…остават само тези патриоти които пишат по форумите просто защото не могат да заминат…

 190. Галя Тодорова

  Не зная кое е вярно,и кое не,но гледайте българският филм“Дървото на живота“и ми е мъка да кажа,че хората с чест и достойнство в тази малка Българийка останаха мноооооооого малко,няма такива дето да колят и бесят в името на България,няма……а народа е убит от ежедневието и стремежа да нахрани семейството си ,да запази работата си и да оцелее,от дека да намерим сили да се борим с ПАРИТЕ и ВЛАСТТА???!!!!!
  Да не кажа невъзможно е,но е много трудно

 191. Lachezar

  Celta e reducirane na naselenieto na Bulgaria nai loshoto e 4e ne zavisimo ot 4ujdite interesi nie sami se predavame s lekota,razdeleni i slabi istoriqta i faktite sami si govorqt.

 192. Брахман

  Изглежда умно момиче, но за съжаление продължава да живее в заблуда, объркано от пропагандата на международните медии. То си мисли че като отиде на „запад“ и там всичко върви по мед и масло. Ще и прдстои голямо разочарование. Защото на запад цари същата тази мафиозка конспиративна демагогия. Гангстерите са сътворение на западната демокрация и те са тези които управляват. Те са тези които създават законите, те са извън законите. Има хиляди банкери, бизнесмени, политици на запад, които трябва да бъдат в затвора но вместо това се радват на невероятен лукс. Нека да поживее на „запад“ и ми се иска след 10-15 години да я попитам какво мисли отново…

 193. Ралица

  Всеки има право на избор!Всеки сам избира какъв живот да живее, с кого да го изживее и КЪДЕ да го изживее! 5 века на нашите предци им е било повече от трудно да живеят в поробената ни родина,убивани са били деца,майки,бащи…5 века никой не ги е защитавал,никой не се е застъпвал за тях,никой не се е поставял на тяхното място…5 века българите са съхранили българския дух,изповядвали са своята религия,говорили са български език,танцували са български танци,пеели са български песни и са съхранили себе си като достойни личности,за да може ние днес да живеем в тази държава, за да се радваме на Пирин,Родопи,Рила, за да поддържаме техния дух! Нима само след 135 години от Освобождението вече трябва да бягаме от положението в държавата, не трябва ли НИЕ да се борим за нейното съхранение и обединение?Толкова ли не познаваме корените си, че сме готови да ги оставим?От както съществува скъпата ни родина е имало подеми и падения…народа е този,който решава дали държавата ще ПРЕБЪДЕ!

 194. Андрей

  Не ми е ясно от кого и какво се оплакваме! Сериозно!
  В образите от статията (лекарят, полицаят, следователят, прокурора, мутрата) аз познах себе си, както и теб.
  1% набедени за „гадове“, „подтисници“ и прочие не биха могли да направят НИЩО без нашата усърдна помощ.
  Така, че питам пак от какво и кого се оплакваме?
  Когато шофирам:
  – минавам ли на червено? Да!
  – карам ли с превишена скорост? Да!
  – давам ли предимство на пешеходците и други коли? Не!
  На работа:
  – закъснявам ли за работа? Редовно!
  – лъжа и заблуждавам ли клиентите? Постоянно!
  – толерантен ли съм с колегите? По изключение!
  – върша ли свои неща в работно време? Да, даже и в момента го правя.
  На улицата:
  – ако стана свидетел на инцидент, помагам ли с нещо? Не, гледам сиер и се кефя, че не съм аз между пострадалите.
  И още:
  – давам ли подкупи? Естествено!
  – сигнализирам ли за корупция? Да не съм луд!
  – присъствам ли на организира митинг или друга обществена проява против неща, които не подкрепям? Не, гъбарството е много по-важно! Все някой друг ще отиде вместо мен и ще изрази несъгласието МИ!
  Та питам пак, срещу какво квичим като свине в кланица скрити зад мониторите и пред ТВ-то?!
  Срещу себе си, нашите комплекси, страхове, невежество, късогледие, мързел, деструктивна завист, дребнавост, черногледство!
  И не! С пари няма да стане. Всичките пари на този свят са малко за да ни помогнат. Трябва ни психолог! Много добър и търпелив!

  • Стефан С

   Много точно казано, Браво. Но за жялост много малко хора го разбират.

 195. npocmaka

  Статията е „претоплена манджа“: http://www.temanews.com/index.php?p=ema&iid=58&aid=1536 :)

 196. Петър Канев

  Бих искал да кажа на Яна Добрева: Докато такива като вас съществуват някъде по света, България съществува още. Ти си България, твоето семейство е България, вие сте онази България, която никога няма да напусна. Не познавам Яна, но много би ми се искало да съдействате някак думите ми да стигнат до нея. Петър Канев

 197. Mariola Ivanova

  Hubava statia, no za6to s plagiatsvate na snimki ot Catching Fire???

 198. ilko

  kato ste robi,jiveite si tam na selo v Bulgaria….mejdu panelkite….A inache na Bulgaria sam I ebal maikata….VIVA ESPA?A….

 199. vccxvx

  Имам въпрос към образованите българи, които емигрират. Не мислите ли, че като напускате страната ни и отивате да работите за други държави и подпомагате развитието на икономиките им по този начин допринасяте за упадъка на България?

 200. anonimen

  Poznavam mnogo hora koito sa 6tastlivi v Bulgaria no az I moeto semeistvo ve4e 12 godinijiveem dave4e ot mizeriata, sivotata, I nai ve4e horskata prostotia. Nma da se bera. Decata mi sa bulgari I se nadiavam nikoga da nese vurnat da jiveeiat tam v BG

 201. Владо

  Проблемът е точно този, че в България просперират необразованите хора със здрави юмруци палки боксове и базуки… Образование и култура са само пречка а интелекта в съзнанието предпазливо напътства “ бягай на далече и спасявай кожата… “ За съжаление колкото по-скромни са знанията, културата и социалната привързаност към обществото, толкова по-голями са шансовете за отговорен държавен или политически пост. Този вид хора просто нямат морални задръжки да завоюват целите си на всяка цена, преди всичко на чужд гръб. Ако някой иска да знае на какво са способни просто да се кандидатира за същият пост примерно за кмет … тогава ако още може да пише нека ни сподели във форума какви са неговите впечатления от неговата борба за по-добра България. Друг е въпросът, че образован народ трудно се управлява – затова в цяла България “ се дъни чалга “ народа изглупява скланя глава а който не го прави или бяга надалеч, или остава без нея … или започва и той да слуша чалга … и вече нищо не му пука!
  Между другото от България и Румъния бягат и много цигани със не-много високо образование и правят доста поразии. Та може би това ще да е причината защо в последно време в Европа името Българин се превежда като “ Циганин “ !!! и някои страни в Европа искат да възстановят наново граничните си постове … Може би този факт също заслужава малко повече внимание в по-широк кръг? Който се чувства по някакъв начин заинтересован нека сподели неговите виждания или решения на възникналите въпроси. До скоро скъпи Българи !

 202. Радина

  Кандидатемигранти, мили деца,
  Правите голяма грешка, че не се включвате в политиката. Направете го. Там са нужни хора нормални, упорити, идеалисти. Може да е трудно, но ще донесе успехи. Непремерно. Вярвам в това. Всичко зависи от управлението на България. Свежа, чиста кръв.

 203. Цигаров

  Честен човек не вирее в българската политика – или не оцелява той самият, или не оцелява честността му…
  Аз бях 5 години в Германия… Учих, работих… Все ме теглеше наобратно… При все, че си бях наредил всичко идеално там, реших да се върна… Да започна от нула… 6 години вече съм тук… На първия месец си намерих работа… След 2 години ми предложиха друга, на която съм и до днес, вече 4 години… Работя с чужбина и чужденци… Гледам малко телевизия и основно немска… Два пъти месечно съм командировки извън България… От тук пазарувам само храна… Абстрахирам се от протестите, от вечно мрънкащите, от тоталната некомпетентност в държавните учреждения и частните фирми, от мизерията около мен, от агресията, от тъпотата и ограничеността на младите, от селското поведение на шофьорите по улиците, неебателността на полицията и най-вече от масовата ЗЛОБА, която е навсякъде, дори и в този форум! Обграждам се с позитивни хора – жена ми, родителите ми, брат ми, племенниците ми, приятелите ми… Чрез моята къща, моята кола, моята работа, създавам моята България… и това е моят начин да живея тук, да остана… Ако не бях от този специален вид дебелокож тапир и ежедневно обръщах внимание на всичко грозно, несправедливо, пошло, то най-вероятно пак щях да замина… Възхищавам се и благодаря на тези, които се опитват да направят нещо – борят се, протестират – колкото и немощни да са опитите им… Ако един ден успеете, то ще се радвам да ме поканите в една новоизградена държава с морал и ценности… Дотогава, обаче, си оставам в моята България…
  След 2 дни ставам на 30, а скоро очаквам дете, момиче :))) не съм убеден, че ще успея да възпитам у нея моето търпение и непукизъм и ме е страх да расте в тази днешна изгнила България… Дано успея! …ако ли не, то ще се видим на барикадите… Аз ще съм с голяма шапка, ще обикалям падналите в боя, за да им обирам патроните и ще пея…

 204. Някой

  Където и да отидете по света никъде няма да намерите своят дом.Обиждате и псувате родината си, и търсите спасение в страни в които хората с привидна усмивка ще са мили и любезни с вас, но за тях винаги ще са хора втора ръка, натрапници… Напускате земята под която лежат вашите баби дядовци,вашата кръб… Страните за които си хващате самолетите са били на нашич хал- в Германия по времето на първата и втората световна убивали хората без съд: САЩ преди 100 години е била държава на мафията дълги години, Португалия, Испания и тн. Трябва да си изградим бъдещето и държавата сами, не да разчитаме на политиците и прочие. Аз вярвам, че съдбата обича смелите, вярващите. И Левски, Бенковски, Ботев са имали възможност да емигрират или да си останат в Румъния, но са останали и са дали живота си, за да може сега, когато отидем в САЩ или Франция например, да кажем че сме българи от БЪЛГАРИЯ

 205. Боян

  Според мен пък е ХУБАВО да се емигрира и то не с такъв печален патос. Емигрираш, но рано или късно се връщаш. Колкото повече млади хора заминат, живеят, работят по БЕЛИЯ свят, и след няколко години се върнат обратно с ДРУГ манталитет – толкова по-бързо ще пресеем тая гадна плацента, тази мръсна слуз, дето властва тук.

  Защо сами си ги слагаме тези психологически окови? Защо да не пътуваме и да не работим навън в момента в който е изгодно икономически за нас? На запад какво правят: абсолютен микс от хора по цяла Западна и Централна Европа. Живееш в Белгия: намираш си работа в Дания или Швеция: ами просто си взимаш семейството и отиваш да работиш няколко години в новата страна. Не се съобразяваш с граници, родината, роднините… Това вече е приложимо и за България. Не е чак толкова лесно, но начини се намират. Границите са отворени за повечето професии. Не е като по време на желязната завеса. Университетите ни са много назад в международните класации, но пък образованието ни е лесно достъпно и за хора, които наистина искат да научат нещо, а не просто да си купят дипломата.

  За мен това е начинът да се смесим с белите страни и да вкараме нов манталитет тук – максимално да емигрираме и после да се връщаме и да реформираме. Рано или късно ще изместим некадърниците, чалгарите и мутрите.

 206. Мarina Mickey

  Гледат
  и Левски
  и Ботев
  ..и Жана Д’Арк сигурно гледа…
  *
  „Faith is an oasis in the heart which will never be reached by the caravan of thinking.“
  Khalil Gibran
  *
  „И се чудих тогаз
  аз на оня поет
  дето питаше с мъка
  ‘Какво си?’
  Има първа любов –
  тя когато зове
  не задаваш излишни въпроси.“
  Павел Матев
  *
  „Всички сме с ожулени колена.
  Но пак ще ни бъде.
  Пак ще тичаме по пътя…
  Дано да е в правилната посока.“
  Хараnimoful

  • Мarina Mickey

   *и какво ли си мислят…?

   • Мarina Mickey

    или Ония Родопчани…Удържали турците за повече от 100 години, и благодарение на които изобщо има Европа.

 207. Carl Zeiss

  Ще си позволя да публикувам едно писмо с подобни откровения, което писах през 2008 г до държавни институции и медии, и което дописах в началото на този месец. Преди 5 г. си мислех, че все още може нещо да се промени към добро в нашата мила родина, но сега вече нямам надежда. Със съпругът ми спечелихме тази пролет Зелени карти и след няколко месеца ще заминем за САЩ, където сме наясно, че започваме от нулата тежка борба за нов живот, но се надяваме да успеем, без да се заблуждаваме и да очакваме чудеса! Писмото ми е доста дълго, но се надявам да имате търпение да го прочетете и да ме разберете! Ето и моето откровение:
  Каква е тази държава? И защо напускам България? Писмо от 2008 г.:
  Вече 39 години се питам каква е тая държава, в която живеем – България? И все не намирам отговора, който ми се иска! За съжаление винаги стигам до онзи отговор, който не ми харесва – държава на абсурди, на измами, на кражби, на лъжи, на мошеници, на корупция, на мнителни, сърдити и груби хора, държавата на безнаказаната простащина, държава на страдащи хора! Не ми се иска да се примиря! Не ми се иска като в онзи виц да се примирявам с думите: “Какво да се прави – родина!”. Когато бях на 13 години трябваше да напиша реферат на тема “С какво се слави България по света”. Взех присърце задачата и почти цялата лятна ваканция прекарах в окръжната библиотека във Варна и бях затрупана от факти, прославящи нашата мила родина по света. И това бяха все факти, които повлияха на самочувствието ми като българка! Съвсем осъзнато се гордеех, че съм българка, след изписаните над 100 страници с български постижения, успехи и национални герои. Рефератът пожъна невероятен успех! Даже получих грамота! Грамотата с годините потъна в прах и забвение, защото с всеки изминал ден след това потъваше в прах и моята национална гордост! От тогава нататък сякаш страниците, изписани с гордост се топяха! Защото срещах реалния живот – на онази възраст – с малките несправедливости и малките разочарования! Уви, с всяка изминала година несправедливостите ставаха все повече и по-големи, а пропорционално с тях растяха и разочарованията! За съжаление националната ми гордост намаляваше с бясна скорост! В началото бях много объркана – как е възможно да има толкова български ценности, пред които светът години наред се е прекланял и те едно по едно да избледняват и на тяхно място трайно да се загнездват порочността, простащината, безхаберието, формалните документи, формалните закони, формалните отношения, безотговорността, престъпността на всички нива, бюрокращината, лъжата и корупцията – всички те – безнаказани! Чудех се – трябва ли да се примиря, това ли е животът в моята родина? Тогава бях убедена, че трябва да се боря, че трябва да говоря, трябва да търся справедливост и честност! И го правех! Говорех истината и търсех справедливост! И бях наказвана! Бях наказвана от тези, които трябваше да се разпоредят за търсената от мен справедливост! Сега, много години след онзи реферат, вече знам, че справедливост в България няма, но все още я търся! Не искам да се отказвам! Все още искам да се боря! Макар че всички ми казват: “Няма смисъл, нищо няма да се промени! Ще си навлечеш само неприятности!” И за пореден път се убеждавам, че е така! И пак като в онзи виц – познатия рефрен “Какво да се прави – родина!” Обаче на мен ми писна всички и навсякъде да се опитват да ме правят на луда, да ме лъжат, да ме крадат, да ми пробутват фалшиви стоки, фалшив алкохол, фалшива храна, фалшива загриженост, фалшива държавност, фалшив контрол и фалшивa справедливост! Омръзна ми да получавам лъжа! И все се питам – кой допуска това да се случи? Защо няма ред и справедливост за честните хора, които искат да живеят в една България, която да чувстават като добрата майка, а е като лошата мащеха? Когато бях студентка и се родиха синовете ми, държавата отпускаше социални помощи на млади семейства! И тъй като със съпруга ми тогава бяхме студенти „редовно обучение” и не работехме, а имахме дете на 3 годинки и малко бебе, отидох в социални грижи да подам молба за помощи. Накараха ме да попълня декларация, че нямам имот на мое име или скъпоценности. В декларацията писах, че притежавам наследствено жилище 40 кв.м., в което не прониква директно дневна светлина, прозорците на малките стая и кухня гледаха към коридор и през деня трябваше да са включени лампите, за да е светло. Служителката, която приемаше документите, ми каза: “Ама как? Вие не сте социално слаба?! Вие имате собствено жилище!” Обясних, че това е силно казано жилище – просто едно тъмно и влажно място, в което е крайно нездравословно да се живее, особено с малки деца! А и това не ме прави социално силна и не ми помага по никакъв начин да изхранвам децата си! А тя ми отговори: “Ами можете да го продадете и да се храните с парите!” Попитах я: “А къде ще живеем?” Отговорът беше: “Където искате.” Даде ми и още една мъдра идея, поглеждайки към венчалната ми халка: “Имате и златно бижу – продайте го и хранете децата си!” Даже не сметнах за нужно да продължавам разговора с тази държавна служителка! Тогава за първи път със сълзи на очите, след надигналото се в мен възмущение, изроптах: “Абе каква е тази държава? Родила съм две деца и на тази държава не й пука за това – дава ми смешните 18 лева за тях и да се спасявам. По-късно започнах работа в една от националните електронни медии като редактор водещ. Основният ми принцип на работа беше истината и честността и точното и навременно информиране на слушателите. Но винаги, когато кажех истината ме наказваха! И все “от горе”! Първият път беше, когато в ефир разказах как в 22 часа едното ми дете с 40 градуса температура колабира, докато чакам пред детски спешен кабинет дежурният лекар да си изпие кафето и не допускаше никого в кабинета. След като влязох в кабинета с детето на ръце, буквално с ритник във вратата, уплашена, че синът ми умира, дежурният лекар ми каза – “ще го прегледам, но бъдете благодарна, че живеете в нашия район, иначе щях да ви изгоня да си ходите на частен лекар!” Какво безочие! На другият ден разбрах, че някой се е обадил от “високо” място и трябва един месец гласът ми да не звучи в ефир за наказание, че съм казала истината! Шефът ми призна очи в очи: “На твое място бих убил този лекар, но се обади „еди кой си” и аз съм безсилен! И пак си казах “Ех, какво да се прави – родина”! Нещата се решават „отгоре”! След година в деня на кметските избори във Варна в 7 без 10 сутринта съобщих в ефир, позовавайки факти и свидетели, че още на магистралата, на входа на Варна се иззема в-к Монитор, чиято водеща тема е за фалшивата диплома за висше образование на тогавашния варненски областен управител Добрин Митев, който се беше кандидатирал за кмет. С много преки включвания на редактори и репортери от в-к Монитор, фактите прозвучаха в националния ефир и въпросният кандидат изгуби изборите. Още преди да е завършило предаването, което водех, отново “отгоре” се обадиха и наредиха на шефа ми: “Тази водеща да бъде уволнена!” Той не ме уволни, защото се гордееше от това, което направих, от смелостта ми и от професионализма ми, /даже ме награди с 20 лева?!/, но отново един месец бях свалена от ефир, за да не чуват гласа ми господата “от горе”, за да „не се дразнят” и да забравят случая! И пак шефът ми каза откровено: “Няма какво да направя – обадиха се “отгоре”! По-късно въпросният провалил се кандидат за кмет избяга със съпругата си в чужбина, защото се оказа, че е правил и други далавери и го съдиха, но и до ден днешен справедливостта и закона не го достигнаха! Всички го забравиха, както и случката в деня на кметските избори във Варна! Аз не забравих обаче горчилката и как всичко се решава „от горе” и пак си повторих със съжаление: “Какво да се прави – родина!” Когато през 2001 г. в София журналистите от БНР стачкуваха срещу някогашния си шеф Иван Бориславов, се наложи отново да си повторя познатата вече фраза “Какво да се прави – родина!”. “Генералният директор на БНР Иван Бориславов получи инфаркт и бе откаран спешно в сърдечната реанимация на института „Пирогов“. Състоянието му е стабилно и без опасност за живота, твърдяха до късно снощи лекарите. Докато Бориславов е в болницата, на негово място ще управлява Александър Бръзицов” – това тръбяха всички медии, а синът на Бориславов плака артистично по БНТ, че баща му може да умре, заради стачката на журналистите от БНР. Да, ама не! На следващия ден по обед случайно засякох в една механа във Варна Иван Бориславов …… ядеше кебапчета и ги преглъщаше с биричка в приятната компания на своето семейство, като с подигравателна насмешка коментираха „наглите журналисти, които са посмяли да му искат оставката”. Незабавно го приклещихме с двама колеги, представихме се и с репортерски касетофон записахме отговорите му от рода :”Да, лекарите ми предписаха това меню!”. Интервюто бе излъчено същата вечер в централните новини на БНТ, които тогава води Димитър Цонев, а по-късно, в “Шоуто на Слави”, водещият направи коментар в собствен стил на случката. Не след дълго Бориславов бе свален от поста генерален директор на БНР, ама до ден днешен никой не потърси обяснение от онези лекари, дето предната вечер излязоха като лъжливото овчарче в ефира на националните телевизии да потвърдат инфаркта на Бориславов! И пак в такива случаи преглъщаш болезнено несправедливостта и онази шаблонна фраза “Какво да се прави – родина!” Преди две години се спука апендеситът на единият ми син, докато чакаме 6 часа в коридора на спешния център във Варна да се намери анестезиолог за насрочената вече операция. Оказа се, че има само един анестезиолог в цялата окръжна болница ‘Света Анна”, който по това време беше при родилка и трябваше там да оказва съдействие. Да, разбира се, трябва да е там и да помага! Ама 6 часа ли? И защо има само един анестезиолог в цялата болница, която разполага с 15 операционни!? След като писах официална жалба до министерството на здравеопазването с въпроса защо в най-голямата болница в североизточна България, с множество операционни зали има само един дежурен анестезиолог и какво ще стане ако по едно и също време има родилка в критично състояние, дете със спукан апендисит и ранени, примерно в катастрофа? Безотговорният отговор на министерството беше, не защо е един анестезиологът, а че бил зает по това време! Имах чувството, че този отговор е предназначен за малоумници, за каквито очевидно ни смятат всички „от горе”, ей така се измъкнаха и не направиха нищо да се увеличи персоналът в болницата. Смятах да съдя министерството в Страсбург, но всички ревнаха срещу мен “Нищо няма да постигнеш, само ще си натрупаш ядове!” И пак си казваш “Какво да се прави – родина!” Междувременно, през 2005 г, се роди и третото ми дете – момиченце, което ни донесе най-голямото щастие на света. Напуснах медията, в която работих близо 14 г., завърших в София друга специалност и започнах работа по специалността във фирмата на съпруга ми. Мога да кажа, че финансово животът ни е спокоен, но ми омръзна да вървя по неравни тротоари с изпотрошени плочки, и да се разминавам с престъпници с условни присъди, омръзна ми да шофирам по пътища с дупки и кал, омръзна ми да гледам хора, които нарушават правилата и няма от никъде никакъв контрол. Омръзна ми като вляза в общината или в друга държавна институция да ме гледат намръщени физиономии и да ми се зверят насреща като попитам къде да отида и какво да направя! Омръзна ми по магазините да ме гледат сърдити продавачки, на които съм прекъснала пушенето пред витрината. Омръзна ми да ме лъжат по заведенията и с храната и със сметката! Омръзнаха ми некачествените скъпи стоки, които заливат пазара! Омръзнаха ми грозните гледки по улиците и между блоковете, боклуците, разпиляни в тревните площи и около препълнените казани! Омръзна ми като завали сняг да няма кой да разчисти улиците, а седмици след това до шия да тънем в кална киша! Омръзна ми като тръгна с детската количка да няма свободни тротоари от паркирани върху тях коли! Омръзна ми деца да се пребиват в училище и учителки да нехаят какво става пред очите им! Омръзна ми целия този порочен кръг! Омръзна ми да слушам новините по телевизията и радиото, които са изцяло криминална хроника и да чувам по 10 пъти в една новина думата “криза”! Омръзна ми политиците да ни баламосват с напомпени фрази и да се имъкават в многословието си от конкретните отговори! Омръзна ми от фалшиви отношения и лъжи! Вече не знаеш на какво да вярваш и на какво да се надяваш! Защо е така? Защото и другите хора са станали мнителни, обезверени, отегчени, омерзени….. Защото и те не усещат силата и закрилата на държавата! Защото липсата на държавност, закони и контрол няма как да не се отрази по този начин! Наясно съм, че по целия свят се краде – и от големите и от дребните “риби”, само че в по-цивилизованите държави се грижат и за обикновените хора! А не като тук! В България, в родината където на позната жена – пенсионерка увеличиха пенсията със 75 стотинки!!!. Подигравка, наглост, отвратително! И да не се бият в гърдите нашите управляващи, че повишили пенсиите и заплатите с 5 или 10 %. Защо не се пробват те да живеят няколко месеца с пенсията, която дават и смятат за свое постижение? Кой допусна това да се случи!? Знам, че няма кой да ми отговори! И всичко това не са думи на отчаян и обезверен човек! Нито думи на човек, който няма пари! Напротив! Жалкото е, че казвам и мисля всичко това от позицията на човек с пари и добър бизнес, собствен дом и луксозна кола! Казвам ги с изключителния ентусиазъм и хъс всичко това да се промени! Но съм безсилна! С моята честност все ме наказваха и обираха! Затова искам да напусна тази държава! Колкото се може по-бързо да се освободя от калта и мерзостта! Искам да живея на чисто, подредено и красиво място, в държава, която се грижи за своето население – има добра социална политика, има добро здравеопазване и добра образователна система. Държава, която добре се грижи за своите деца и за своите пенсионери! Искам приятелите и близките ми да живеят спокойно и нормално, да имат възможност да си плащат сметките за ток, телефон и вода, а не децата им да мръзнат и да стоят на тъмно. Не искам в репортажите по телеизията да виждам разплакани мъже, които от месеци не са получавали заплати и не могат да изхранят семейстата си! Не искам да виждам разплакани майки, изгубили децата си! Искам да живея спокойно, без да се тревожа какво може да ми бъде отнето в даден момент и кой може да ме излъже в следващия! Искам да работя нормално с честни хора! Да имам открити и честни отношения! Да, искам да избягам от клоаката, в която живея! Признавам, че ме боли душата, изричайки тези думи, защото обичам родината си, но мразя държавата! Обичам повече от всичко децата си и искам да им предложа по-добро бъдеще, отколкото тук! Знам, че няма да е лесно и никъде няма пълно щастие, но се надявам в една по-нормална държава като работим честно и усърдно да постигнем повече – не финансово, а повече спокойствие и сигурност! И да има перспектива, а в България такава не виждам – и аз и моето семейство! Бих останала ако се сетя за поне едно нещо, което е добре уредено в България, само че дълго мислих и не се сетих за нито едно такова – в която и да е сфера! Но аз искам да изведа семейството си от онова тъмно, мръсно и миризливо място, в което се превърна нашата родина /по-точно държавата България, колкото и грозно да звучи/! Не искам да живея като глиста в онзи виц, в който “Бащата – глист и синът – глист излезли от задника и погледнали света навън и синът се възхитил: О, тате, колко е красив светът – виж колко е светло, колко ярко грее слънцето, виж синьото небе, виж зелената трева, виж красивите и ухайни цветя, виж колко весело пеят птичките и колко щастливо живеят другите! Защо ние стоим на това тъмно, мръсно и миризливо място? А бащата отговорил: Какво да се прави, сине – родина!” Изключително много се надявам да намеря начин да живея и работя с моя съпруг и децата ни в държава, в която има правила и закони и те се спазват! P.S. след 5 г. /декември 2013 г./: Все още обичам страната си, но мразя по-силно държавата! И вече не искам да се боря, няма за какво! Все още „отгоре” ни заливат с помия и още повече лъжи. Има още повече своеволия и безнаказана простащина на всяко ниво. Вече всеки си прави, каквото поиска и се смята за недосегаем, дори от ранна тийнейджърска възраст. Все още вървим по изпотрошени тротоари и пукаме гуми в дупките по пътищата. Още повече деца се прибиват в училищата и още повече деца умират в болниците, поради лекарска небрежност! Сред тях е и нашето 5 годишно момиченце, което си отиде завинаги, от един летен вирус, докато лекарите гледаха коя пътека по здравна каса да oползотворят, вместо да търсят адекватно причината за неспиращото 20 дни повръщане! За кого и за какво да се боря тук, в България? На кого да вярвам? Всичко е фалшиво и бутафорно! Но не съм отчаяна! Не се отчаях, дори когато след преживяния шок, потърсих помощ от варненско „светило” да забременея безрисково на 43 г, а той ме погледна, стояща до вратата на кабинета му, и без никакви прегледи и единствен въпрос „На колко години съм”, безцеремонно отсече: „Нямаш шанс на тези години!” Не съм отчаяна! Ядосана съм! Ядосана съм, че все по-често срещаме хора като този доктор и докторите, заради които го няма нашето детенце….. Хора, които ни отнемат надеждата, които ни захлопват вратата под носа, преди още да са разбрали, защо сме я отворили! Излишно е да питам кой е виновен! Излишно е да питам защо се случва всичко това! Няма смисъл от въпроси, защото няма кой да даде смислени отговори! Просто до няколко месеца напускаме България – не по икономически причини и не от отчаяние, а защото сме ядосани! Ще се борим за нов и надяваме се по-добър живот на друго място! В България оставяме сърцата си – те ще ни чакат до гробчето на детето ни!

 208. Красимир Кръстев

  Когато напусках България 1990, знаех, че ние заминаващите сме алтернативата на гражданската война. Наивно вярвах, че дебелашкият комунистически експеримент приключва и народите на Източна Европа най-после ще имат историческия шанс да изграждат свободни общества. Оттогава съм тук, за където прочетох, че била заминала Яна със семейството си. Мила Яна, в Канада (Монреал) пристигнах с оперативен английски и доста приличен френски, така че сам се лиших от илюзиите на новопристигналия емигрант. Мигновено схванах кой всъщност е първообраза на реалния социализъм; бях се натресъл точно в смрадливата му матричка. Не бях наясно само как точно да се свържа с бандата на Морфей, която съзаклятничи в подводница, носи същите протрити пуловерчета като „лъвовете на гросадмирал Дьониц“ и се храни със сперма налята от диспенсъра направо във войнишкото канче. Добре дошла в лабораторията на Новия Световен Ред и Социалното инженерство. Суровата воинска закалка, която татковината ти е дала, нека не те подвежда. Никога не подценявай врага! Той има предимството да няма лице. Ще го припознаваш непрекъснато по отровната слуз, която ден из ден ще вгорчава битието ти под формата на политическа коректност, корпоративна субординация, психоаналитично доброжелателство и дебилно раболепие на всички възможни нива, но пък ловко ще се крие зад казионния медиен брътвеж, оркестрираните алтернативи и посткапиталистическите нравоучения. Войната сега е тотална. Хаосът изглежда като да е взел надмощие над естественото човешко съпричастие и здрав разум. Фронт, разбира се, няма. Съпротивата е лична точно толкова, колкото е лично и „делото по спасяването на давещите се.“ Има и хубава новина обаче; съпротивата и тя няма ясно изразен фронт и разполага със същото предимство като това на врага – повсеместна е и предвзето пасивна. Позната ти е картинката, нали? А сега, както обичаше да казва Ясен Антов, стъпай и се старай! По никакъв начин не се страхувай, обаче, защото соц. инженерите и тяхните господари точно на това разчитат. И те са чели Сервантес много внимателно и също знаят, че свободата е на върха на бойното копие. Това пък е тяхният кошмар – откритият сблъсък с истината и откритата борба. Затова именно и се опитват да наложат неяснотата, моралният релативизъм, подлостта, вероломството и хищническата конкуренция за норма и цел на екзистенцията. Тази игра никога не е имала шанс и няма и да има. Краят ? се вижда, но какво ни чака след края на утопичния делириум само Йехова знае, а той е бог ревнив и ще постъпи само както на него му скимне, така че… нека се надяваме колелото на рулетката този път да спре там където е „банката“ и нека всички живи същества да са щастливи!

 209. илиян

  Моята България отдавна не е там, тя е с мен на хиляди километри, нея не могат да ми я откраднат. Онази територия която се намира на Балканския полуостров е ограбена от комунистите къща, с изнасилени майки и сестри. Не е патриот тоя който може да живее и да понася това. Нека комунистите останат сами, да няма от кого да крадат. Нека Света разбере че това е нелегалнална, незаконна, престъпна даржава. Всяко примирение е съучастие.

 210. SK

  Не вивея в БГ . от 15 години .Така избрах – да „избягам „. Просто нямаше какво да правя там без работа и без пари .. Да чакам ? Какво да чакам и докога да чакам ? Всеки сам избира живота си , всички не можем да бъдем еднакви . Нелепо е да се обиждаме и да се разделяме на емигранти и останали .Защото емигрантите обичат България и напомнят за себе си като по официални данни в страната от тях влизат малко под 2 млрд. лв. годишно.Спрете да обиждате , това че сме емигранти не ни прави по – малко Българи . Има доста хорица в БГ. които за нищто не стават , ама те са Българи , ние не сме , те живеят там , не са “ избягали “ … Каква ирония .Сега , след 15 години , си мисля какъв щеше да бъде живота ми ако бях останала , и знам че 100% щях още да чакам нещто да се оправи . Не , благодаря . Както казах по – горе – всеки сам избира съдбата си .Иска се смелост да останеш , но и да “ избягаш “ също . На никого не е лесно .Не мисля че някой има правото да ме упреква къде съм избрала да живея , а същто така и че не съм съгласна да търпя . Живота е един , и си е мой . А България – та тя е част от мен , как може да не обичаш част от себе си … Може да съм на другия край на глобуса , без значение , аз съм Българка и съм горда от това . Въпреки че имам двойно гражданство . Проучих как стоят нещата с гражданството , защото в някой държави за да получиш гражданство трябва да се откажеш от твоето собствено . Ако и тук беше така , никога нямаше да го направя. Просто защото там някъде далече е бащината ми къща , а това не можеш да замениш с никакво гражданство , с нищо . Кръвта съяо , тя не е за продан. Така че , многоуважаеми сънародници , нека не се обиждаме и делим на наши и ваши . Светът нямаше да се върти ако всички мислехме еднакво .Желая успех за България , и то скоро . Макар че не разбирам каква вина имаме ние за положението там , вие сте избрали това правителство , не ние . Болно ми е за България , защото останах с впечатлението че циганите останаха в държавата да се разполагат , а бъларите се пръснаха по света без държава – като цигани ––––

  • SK

   Не живея в БГ . от 15 години .Така избрах – да „избягам „. Просто нямаше какво да правя там без работа и без пари .. Да чакам ? Какво да чакам и докога да чакам ? Всеки сам избира живота си , всички не можем да бъдем еднакви . Нелепо е да се обиждаме и да се разделяме на емигранти и останали .Защото емигрантите обичат България и напомнят за себе си като по официални данни в страната от тях влизат малко под 2 млрд. лв. годишно.Спрете да обиждате , това че сме емигранти не ни прави по – малко Българи . Има доста хорица в БГ. които за нищто не стават , ама те са Българи , ние не сме , те живеят там , не са “ избягали “ … Каква ирония .Сега , след 15 години , си мисля какъв щеше да бъде живота ми ако бях останала , и знам че 100% щях още да чакам нещто да се оправи . Не , благодаря . Както казах по – горе – всеки сам избира съдбата си .Иска се смелост да останеш , но и да “ избягаш “ също . На никого не е лесно .Не мисля че някой има правото да ме упреква къде съм избрала да живея , а същто така и че не съм съгласна да търпя . Живота е един , и си е мой . А България – та тя е част от мен , как може да не обичаш част от себе си … Може да съм на другия край на глобуса , без значение , аз съм Българка и съм горда от това . Въпреки че имам двойно гражданство . Проучих как стоят нещата с гражданството , защото в някой държави за да получиш гражданство трябва да се откажеш от твоето собствено . Ако и тук беше така , никога нямаше да го направя. Просто защото там някъде далече е бащината ми къща , а това не можеш да замениш с никакво гражданство , с нищо . Кръвта съяо , тя не е за продан. Така че , многоуважаеми сънародници , нека не се обиждаме и делим на наши и ваши . Светът нямаше да се върти ако всички мислехме еднакво .Желая успех за България , и то скоро . Макар че не разбирам каква вина имаме ние за положението там , вие сте избрали това правителство , не ние . Болно ми е за България , защото останах с впечатлението че циганите останаха в държавата да се разполагат , а българите се пръснаха по света без държава – като цигани ––––

 211. Maia

  Аиде само без да се изхвърляме, моля ви,че това са доста сериозни теми.Аз също съм студентка в друга държава. Никога , и това добре да ви е ясно на тези които си мислите че в чужбина е лесно-никога не те приемат. Аз в това се убедих по много груб начин. Ужасно много ми липсва България, но е вярно че не ми дава това от което имам нужда. Чета в коментарите, кого приели много добре и били глупости това че не те приемат, ко? пък друг вярва че след 800 дни ще се оправим, абе „а, дано,ама надали!“ В такъв батак е България че трудно мове да излезе от него. Но при нас проблема не е този, ние българите не ставаме за нищо… В гърция , братче пенсиите им били намалили:500 евро, протест, пък че в при нас има хора които с толкова искарва почти цяла година е отделен въпрос. Ами вместо да се плюете тука и да си вадите очите защо „аджаба“ не знаем как да протестираме … ама чака? ще кажете нали има протести ама мили хора то българина сега го иска, розово го иска,с синя панделка на зелена морава– ама какво иска не знае. Преди 25 години: Демокрация искали ,дадоха ни я уж, ами то не свобода, то нащо е свободия това което имаме, мен ме хваща срам като изляза по улиците и като гледам моето поколение в какво се е превърнало… Не че съм някоя, че да имам правото да кажа каквото и да било по въпроса ,ама много ви се моля 15 год. пикли псуват на ма?ка, че да ти пречернее… И така в тези дъълги обяснения искам всъщност да кажа те добре, че се мъчат да ни изгонят, добре че е трудно за живеене, добре че няма пари и добре че са преобразили България от времената на Велика България, ама то и ние никак не ги затрудняваме бе мили мои… направо червен килим липсва да им постелим… Мен ме чакат изпити които надявам се да ме доближат до завръщането ми в моята родина която с всеки изминал ден ми липсва все повече и повече. Лек ден …

 212. Теменужка

  Рано или късно всеки си плаща за стореното. Всички , които крадът парите на народа за да си живеят живота , ще им приседне.

 213. Андрей

  Рая или ада си го правим ние. Всеки избира!

 214. :)

  Горкия народ….окрали го. Глупав, мързелив, лицемерен, завистлив, некадърен народ…съвсем нормално е да изчезне от лицето на земята. Малко са хората, които ще си го признаят…повечето са тези, които ще ме наругаят, че не съм родолюбец. Ами да заминава дамата със силния текст….аз пък ще остана. Неееее, не защото съм по-глупав от нея…просто дупето ми няма формите на нейното дупе…тя ще оцелее…ще се усмихва, ще се вклини, ще прокопса, ще се лансира някъде, а ние българите, които мразим българите, но обичаме родния си край. Ние, които предпочитаме да умрем от глад, но да не напуснем родните си места, приятелите си, близките си и техните гробове, ние с грозните дупета и лица ???? и ние ли да бягаме ? лекарите и били виновни, ченгетата и били виновни, всички и били виновни, само тя горканка е заслужила много повече, та отива да седне в скута на някой западняк. Ами преди да беше оплюла всички, да се беше светнала, че хората които оплюва, мръзнат по границата, другите пък с една линейка без апаратура покриват цял град.Със сигурност на тях не им е по-леко, от дамата с хубаво, закръглено дупе…но не мрънкат, като нея. Кой идиот написа тази манипулираща публикация ? Тежко е, но първо трябва да обичаме страната си…. второ, трябва да останем в нея……трето, трябва да сме по-съвестни и работливи, вместо да хвърляме вината на Костов, Виденов, Станишев, Борисов, Орешарски, Царя, и куп още бивши и бъдещи потенциални виновници на вечно недоволния българин, на който вечно някой друг му е виновен. Та така и с дамата с красиво дупе от снимката. Не знам, колко работни дни тя е дала на България, че има претенции и желае запада. Ще цъфне там :)

  • pako

   vseki ima pravo na sobstven izbor.pravo na po dobar givot.rodina e masto kadeto si se rodil.dargava e mastoto kadeto giveesh.vagnoto e da se chustvash dobre.vesela koleda i stastliva nova godina na vsichki.

  • ana petkova

   В същност на запад никой не говори за патриотизъм, това са понятия за бедните народи. Радвам се, че децата ми имат добро образование и здравеопазване в Германия и че могат да пътуват по целия свят. Ако човек се задаржи по-дълго на едно място, се приобщава.

 215. Bale

  Честито Рождество Христово .
  здраве, щастие и успехи във всички начинания!

 216. Aborigen

  Сбогом Яна! И не се връщай, ще оживеем и без теб!

 217. Rusev

  На 24.12 почувствах нужда от спешна медицинска помощ заради силни и непрестанни болки в следствие на появила се подутина в областта на ануса. След една кошмарна суматоха и тричасово чакане в Първа поликлиника, ме прегледа д-р Бинко Бинев от хирургическото отделение, който посочи правилно заболяването – заклещен хемороидален възел. Обясни, че единственото решение е операция. Покани ме на следващия ден за операция рано сутринта. Така на 25.12 постъпих в болницата в 9 часа. В 19 ч. Вечерта я напуснах доброволно след като в рамките на деня д-р Бинев мина 3 пъти през стаята ми да ми заяви, че няма възможност да ме оперира поради:
  1) към 11:00 трябва да отиде на погребение на колега и ще се върне след 1-2 часа
  2) към 15:00 че е на разположение, но анестезиологичният екип е зает
  3) към 17:00 операционната е заета
  4) към 18:00 да ми съобщи, че неговата смяна свършва и че в момента има много работа, затова колегата му от нощната смяна ще поеме моя случай. На следващия ден д-р Бинев ще заминава на ски в Пампорово.
  Вероятно звучи абсурдно? Да, това беше един кошмар и единственото обяснение за непрофесионализма на лекаря е това, че не го поощрих финансово. Това разчетох аз в поведението му. В последствие след консултация със специалист от болница Дева Мария се оказа, че съвсем не съм за операция. Е, всяко зло за добро. Днес д-р Бинев кара някъде ски из нашите зимни курорти, където се подготвя за следващите си издевателства над пациенти. Случаят с доктор Бинев съвсем не е единствен и сигурно има стотици. Толкова са и хората напуснали страната ни, не заради по-добрите възможности там, а заради тежките проблеми и корупция в най-невралгичното място – болниците. В повечето случай, хората искат да са здрави. В България разни „биневци“ с лекота поставят диагнози на здрави хора за операция само и само за да се докопат до коледно поощрение, което да обезпечи почивка в зимен курорт. А аз няма да спра да се надявам, че някой ден всички „биневци“ ще си получат заслуженото, защото ненаказано зло няма. Чакай и се надявай, както гласи драматичния финал в творбата „граф Монте Кристо“.

 218. Dimova

  Отдавна напуснах България и не съжалявам за решението си. Всеки има право да се развива като професионалист, да се чувства удовлетворен от работата си и да гради бъдещето си. Синът ми се роди в чужбина и въпреки, че му се наложи да научи няколко чужди езика до сега, основният език в домът ми е българският. Живи са и българските традиции. Не очаквам някой да промени България, за да се върна. Нося я в себе си и това никой не може да ми го отнеме.Онази България, която обикнах като дете. В нашата родина продължават да се ампутират души и е невъзможно да мечтаеш,да градиш и да твориш. Аз не избягах, защото никой не ме гонеше. Просто намерих път за да бъда жив, полезен и компетентен човек. Желая успех на всички, които искат да променят нещата и България да стане едно добро място за всички, които са избрали да живеят в нея. Няма да е лесно, но в никакъв случай не е невъзможно!

 219. Предник

  поредния best seller предлагам на момата да напише сценарий за филм ще бъде най гледания в българия. покрай него ще се замогнат фирмите за производство на носни кърпи и тоалетна хартия ще настъпи един истински бум в производството на сополиво избърсващи средства. вместо да пишете фермани и глуспости па излезте на протест покажете някаква активност за 25 години имаме 10 протеста по различни теми които са имали някакъв ефект през останалото време сте дремали и то не малка част от вас

 220. г-н Тау

  България бива напусната основно от своего рода некачествения,некадърен,кекав и мечтаещ за лесен просперитет човешки материал…истинските българи все още отстояват на бурята:)

 221. Йоанна Ангелова

  Уважаеми г-н Тау :) да България е напускана от некачествения, некадърен, кекав и мечтаещ за лесен просперитет човешки материал … да това си е така и те живеят на помощи, мързелуват и уронват авторитета на качествения, кадърен и проспериращ Българин, който също е напуснал България, но с цел да бъде разбран, да бъде оценен и да развива потенциала си. Преди 5 години напуснах България по тази причина, аз не бях достатъчно оценена, защото когато видях далаверите с десетичните запетаи на Министерство на здравеопазването на мен ми беше казато -„Колежке, много се вглеждате в документите“. Аз искам да съм професионалист в областа в която работя и просто за да постигна това напуснах България. От такива хора като Вас г-н Тау ме е срам да кажа,че съм българка. Обичам Бъргария, но тази любов се свежда до история и Велики Българи живяли преди стотици години. Задавам си въпрос дали си струва да наричам себе си БЪЛГАРКА? Мисля, че не и най-вероятно когато получа поданство от държавата в която живея, аз просто ще се върна моят паспорт в Бъргария и ще кажа – Благодаря Ви, но просто няма причина поради която сега да се наричам българка, защото Вие убихте всичко българско и родно, и няма какво да тача и по какво да милея.

 222. Детелинка

  седем години след онова мое писмо, в което писах: Ето и лекарството за излизане от кризата предложено ни от самата Яна Добрева„ В такова време единственото, което можеш да направиш, е да си почтен, да спазваш десетте Божи заповеди, да развиваш таланта си и да не се оплакваш. Няма друго спасение.
  БЛАГОДАРЯ НА ГЕРГАНА за подадения адрес: http://www.temanews.com/index.php?p=ema&iid=58&aid=1536

 223. Детелинка

  Благодаря и на Яна за съвета, който ни дава. Тя само след 2-годишно отсъствие е отново тук. Живее, работи и се бори за по-добро бъдеще на България.

 224. Dani

  ne razbiram se, ama da se nasmeeme, ne se sekirajte, polovin Makedonci imat Bugarski pasport, ako vie si otidete, nashite ke ja naselat Bugarija 😛 a i mnogu nashi zedoa Bugarski momicki i izbegaa kaj vas. 😀 e pa nazdravje svatovi 😛

 225. Djylia

  Не обвинявам никой! Всеки има право на избор за собствения си живот и бъдеща! Не съм привърженик и на „великите“ фрази. Задавам един единствен въпрос: защо всички живеещи в чужбина когато се приберат за ваканция в България отиват на зъболекар, поръчват си очила, правят си цялостни профилактични прегледи. Нали в чужбина всичко е ok.
  В крайна сметка всеки търси това, което намира! Все си мисля, че всички ние трябва да бъдем по добри и повече да даваме, а не само да искаме и да имаме претенции за всичко и всеки!

 226. Владислав Йотов

  Хора!Замислете се! Защо на онези които им пука за родната ни страна трябва да я напуснат?!Защо да останат онези,дето ограбват всеки ден?Защо не стане обратното?!Разберете едно,без кръв и пот нищо не се постига!….Кръвта се пролива от борба,но потта е от труд…Колко то вас са стъпвали на полето,за да видят от къде мамка му излиза хляба?!

 227. Валерия

  Мога само да кажа,че ми е болно за България!!! Живея в Англия от близо 4г. (Само на 15 г.съм) и всеки път ,когато се прибирам положението става по-зле…Горда съм,че съм българка,но не и с това което се случва сега.Нямам думи!!! Тежко е,другите коментари казват всичко,което мисля и аз.

 228. kiril doktora

  DAMI I GOSPODA RODEN SIM V PLOVDIV NA 38 GODINI SIM IMAH PERFEKTNO DETSTVO V BILGARIYA NO SLED 25 TE VSI$KO STANA NA MANGA ZA&TO ZA&TOTO IMAH VE$E DVE DECA I SE CUDEH KAK DA GI HRANYA EDVA LI ZA NE&TO POVE$E OBIKOLIX CYALA UVROPA I NAKRAYA SE NASTANIX VIV GERMANIYA ETESTVENO SIS SEMEISTVOTO MI AS RABOTYA DECATA MI U4AT I DOBRO BIDE6TE SPORED MEN AAA BG EDVA LI ZATOVA ME BOLI UNAZI RABOTA ZA BG SIS IZVINENIE.

 229. Бранко

  Пълна овца с овчи разсъждения! Къде искаш да отидеш бе миличка?? В коя страна няма мафия, къде няма корупция?? Къде мислиш, че тече мед и масло по улиците?? Айде спрете се вече с това видите ли нещо лошо, то е само в България, а видите ли нещо добро то е задължително в блаженния запад! Явно истеричната какичка не знае, че много от европейските градове вече заприличаха на анадолски сокаци и африкански гета! Ми прав ти път!

 230. xoxo

  госпожата защо не разкаже за „законния“ бизнес, който мъжът и имаше? то винаги така се случва да отвлекат някой случаен…

 231. Анонимен

  Съгласна съм със Бранко, мафията и всички други лоши неща които чуваме само от България, са всъщност навсякъде. Аз бях малка когато заминах.. и колко време мина и все по-зле става. Бях дете. Заминах за Германия. Бях много тъжна но и зарадвана, заинтригована от всичко ново около мен. Бях щастлива, когато ме приеха в гимназия (там са от 5ти клас) защото езика ми още не беше перфектен. Сега съжалявам. Първите седмици всичко беше наред. След това се започна: лъжи, номерца, изиграванки, тормоз. Не директен тормоз. Още не са си признали. Зад гърба ми са се случили сделки, оговорки, планове, какво ще се прави за да ни изгонят. Или по лошо. Всеки ден се опитвах да мисля че си въобразявам,че просто мисля прекалено много и преовеличавам. Но не съм грешала в мислите си, дори да съм била дете. Един ден разбрах, че в тези игрички участват и учителите. Писаха ми лоши оценки, защото съм била говорела зад гърба на някого си. Говорела.. другпът… Така до 7ми клас. Всеки ден го търпях. Все едно съм кукла в ръцете им. После се започна в работата на майка ми. Правеха така че да си мисли, че е луда, че си въобразява… разказваше ми невъзможни неща. Говорели са думите които тя самата е казвала. Сега не мислете че си е измисляла. Не е така. Всичко е вярно, което ми разказваше. Всеки, който имаше общо с нас, хазяйни, СЪСЕДИ и др. ги гледахме как се смеят.. до ден днешен незнам какво са им казали. А „милите“ ми СЪСЕДИ един ден ги чух да казват: майката е ясно какво ще я правим, а детето.. нищо не подозира, така че ще видим. Нищо? да бе. И от този момент се уверих че става нещо. Нещо голямо. Затова се изнесохме. Преместихме се в центъра, сега сме по-добре. Но никога няма да забравя.. измъкнахме се навреме защото незнам какво си бяха намислили за поредната игра с нас „куклите“.

  Така че, не мислете че е по-добре в другите страни… случвали ми са се толкова много неща до сега.. един път ме преследваха. Един път някакъв педофил ми подаваше ръка в киното.. бях за първи път в това кино…

  Просто е навсякъде. Мафия, незнам си какво.. светът си е пълен с такива и с някои изклучения ги има във всяко едно градче.

 232. Vasil

  Стойте си стойте там в БГ и упорито им докажете колко сте прости!! Баща ти друго явно не знае, ама и теб не те е научил явно (за Петър). Докато продължавате да поемате големия к***р и да си мислите че сте страшни, аз ще си карам колата, мотора и ще ходя на плаж тука във Орландо. Аа забравих да добавя че уискито ми струва $70 и ще му се наслаждавам отново тази вечер. Пък вие се борете със собствената си простотия!!! Останете си със здраве, наистина е по-добре да не ми се кекнете тука на главата че и вас да ви мисля…….

 233. госпожа петрова

  И все по-лошо става – вижте половината от новите, т.е. ДЕОС, в които вярвах. Преобладават лумпени, охранени тлъсти каки, които плюят визията на управляващите (с право), но не виждат, че те са същите. Една от протестиращите е 90 кг. и ? става лошо, когато трябва да извърви 100 м., какво останало целия маршрут на митинга. Друга предлага безплатен секс в тоалетните, с претенциите, че е модел (1.66 см. височина на 66 кг.). Не е важна визията, но тя е отражение на начина на мислене. Женският вариант на Пеевски, влошеният клонинг на „хубавото Наде“. Те искат да ни управляват после. И така се завърта омагьосаният кръг, познат ни с поговорката: „Пременил се Илия, погледнал се – пак с тия!“ За какво да останем?

 234. Валентин

  Яна, където и да отидеш ще откриеш същата действителност. В Западния свят нещата са по-прикрити, а в Източния – по-явни, но по принцип навсякъде е едно и също. Ако погледнеш процента на различните престъпления на Запад, той е почти същия както и на Изток, което говори, че ефективността на правораздаването е еднаква.

 235. Wallflower

  А аз пък бих запитал уважаемата г-жа с негативните отношения тоест авторката на текста, най-напред, защо се е вкопчила в цялата тази идея че някъде има справедливост, но само не и в нашата страна…ии се замислих и върху трагичната история с която започва текста а именно за мъжа и несправедливостите относно него…таа по-конкретно първото което се сетих беше за това че не вярвам така безцелно шляейки се по улиците да дойде там някой си и да те нападне…само на добрите хора им се били случвали подобни неща…чувствам се мнооого далеч от реалността…не отричам, просто нямам достатъчно доводи да смятам че мъжът и излиза най-чист в цялата ситуация…разбира се може да се опитвам да намекне, че дори той и да има вина в цялата ситуация тя да иска то да се разреши по по-справедлив начин или казано на кратко че използване на правосъдието…но все пак…и в още някой отношения според моите възгледи не е права…ноо това беше първото което ми хрумна и наистина ми беше най не доказано !

 236. Лилия E

  Статията без съмнениее силна, драматична, та нали авторката е театралка,и е нормално човек да избяга, когато живота на семейството му е застрашен,, но аз искам да коментирам следния абзац „Тези, които имаха илюзии и смятаха, че ако всеки прекопае своята градина, нещата ще се оправят и всички ще живеем по-добре. Тези, които десет години работиха, без да се занимават с политика, без да членуват в партии и без да влизат в никакви групировки“ . Грешка- злото не си отива само, нещата не се оправят самички, дори и в истинските демокрации хората се борят за убежденията си. Васил Левски и Ботев активно са се борили за родината си- интересували са се от политика, създали са революционна организация…А ако не се интересуваш от политика тогава как ще промениш системата? Ако не ти харесва нито една от партиите, намери съмишленици, създай собствено движение, собствена партия или някаква друга просветна организация… Ще спомена нещо и за един от коментиралите по-горе, дето е от 30 г. в чужбина и е пропит с умраза към България. На първите демократичн избори 1990 спечелиха комунистите, единствено в цяла източна Европа,и това предопредели много ит станалото в страната ни след това- нека напомня това се случи защото хората нямаха активна позиция, страхуваха се или много Българи в чужбина гласуваха за комунистите- защо? за да си запазят статута на емигранти.

 237. polipantev

  Pредполагам, Яна Добрева си е взела хонорара за тази статия.Например от фондация „Отворено Общество“.И няма как, да толерирам най-висша проява на егоизъм, като тази.В крайна сметка, който иска да напуска е свободен да го направи, но няма право да дава мнение и акъл на други хора.И няма нужда младите хора в България, да ги четат тези работи.И разбира се, когато младите заминат банките ще им вземат собствеността.Това е целта на тази вълна от дезинформация, и точно за това Добрева си е взела хонорар.(нали заминава, не може без пари) И точно заради това, глупости от сорта на „Обичам България, ама не мога така повече“, никога няма да пробият.Освен това г-жа авторката (журналист по простотия и драматург по начин на живот…с две думи многострадална Геновева) я чака такова миене на чинии и търкане с парцала на запад, че направо ми се струва жалка в заблудата си.Ами жалка си е и жалка ще си остане ако ще и на Луната да емигрира.Много е смешно, когато видиш възрастен човек да мисли крайно ограничено.Защото мутрите,корупцията и престъпността, не сме я измислили ние.И ако си мисли, че няма такива неща на запад, по-добре да вземе да се запише на детска градина.(така поне ще има шанс да навакса 20-30 години интелектуален мрак)

 238. Кирчо

  Опитвам се да не обръщам внимание на подобни неща, както и да не коментирам. Забелязвам обаче как онези, които се имат са съвършени, имам пред вид имигрантите, май прекалено много са си повярвали. За тяхно съжаление констатацията, която правя всъщност е, че имено те са по-аругантни, по-нетулерантни и по-нецивилизовани като цяло. Аругантността им е изтъкана с нестихващо озлобление към всичко свързано с България и тези, които сме останали да живеем тук. Може би по този начин намразвайки искрено нас и родината си, се опитват да укротят, да потушат нестихващата носталгия и точно поради факта, че тя с годините расте, вероятно пропорционално с това расте и омразата им. Лично аз не им се сърдя, че ме обиждат, а и не би трябвало, тъй като според тях аз съм олицетворение на простак, мутра, чалгаджия, дебил и каквото се сетиш още, само поради простата причина, че съм останал. Не им се сърдя не затова, че съм дебил а защото не бих искал да съм на тяхно място и съответно не бих искал и да изпитвам техните чувства, а имено , омраза, неприязън и т.н. На всички, които коментират тук искам да кажа, че съжалявам ако допускам правописни грешки, по принцип не би трябвало да ми пука, както на повечето от Вас, а и както става ясно от тази статия аз не би трябвало да претендирам, да съм съвършен. Това очевидно е привилегия на онези, които гордо са напуснали тукашната действителност или се готвят да го направят. Като цяло се опитвам все пак да се изразявам ясно на собствения си език и ползвам прилежно сътворената азбука (Кирилица). От позицията на „простак“ и четейки написаното в статията излиза, че да си българин е много лоша диагноза, а всъщност как стоят нещата?! Ставайки тази сутрин докато се приготвях за работния ден и поради причината, че съм „мързел“, „олигарх“ с „вуйчо Владика“ и т.н., съответно имах достатъчно време да прочета тук какво се пише и същевременно да гледам дебатите в парламента! За пореден път се уверих, че „Южен Поток“ няма да се осъществи както и много други стратегически важни проекти за България, уверих се от чутото по телевизията, че нашите управляващи са направили всичко възможно, което е по силите им, за да започне строителството, но виждате ли Европа го спря и не дава да се строи. За пореден път се убедих, че от нашите политици всъщност нищо не зависи. Както е обичайно, просто „уважаваната“, „демократична“ Европа в лицето на великите сили и начело със „най-демократичната“ държава в света САЩ разбира се, не могат да се разберат със империята на злото-Русия… Няма да изпадам в подробности, просто ще продължа с ретроспекцията на един ден от „отвратителната“ българска действителност. Излязох навън с нагласата в следствие на прочетеното тук, че ще срещна хора мизерстващи, лазейки по улиците да търсят по кошовете някаква храна… Всъщност деня е прекрасно слънчев срещнах всякакви хора; усмихнати, замислени, забързани, но за моя изненада и Ваше съжаление (обръщам се към имигрантите) не видях мутри, не видях наркомани, не срещнах простаци, никой не ме нагруби или напсува, дори на пешеходната пътека спряха колите, за да премина, дори бездомните кучета не ме ухапаха, никой не се разхождаше въоръжен, от кафетата с усмивка ме поздравиха майки с деца, чуваше се цивилизована музика, а не чалга, а бе въобще нищо общо с това, което бях прочел тук! Стигнах до работата и с огромна изненада персонала си беше на място, никой не бе закъснял, посрещнаха ме усмихнати, никой не повдига въпрос за заплати, на всичкото отгоре ми се обадиха приятели да се разберем къде и как ще прекараме вечерта и почивните дни! Сега докато го четат това някой хора, направо им иде да ме линчуват и вероятно ще изсипят поредната порция помия този път обаче върху мен. Няма проблем г-да имигранти, сипвайте помия, обиждайте, изобщо не се притеснявайте, ако по този начин ще Ви олекне. Та нали Вие сте „родолюбците“ от Вас зависи едва ли не моето съществуване, тогава давайте мразете все по-силно нас и България, нека всичко това оправдае и реши дилемата в която живеете, а тя е дали сте взели правилното решение да сте имигранти?! Направих си труда да погледна колко е БВП (брутен вътрешен продукт) за 2013г. За моя радост интернета ми е отличен и веднага получих резултат от търсенето и той е: 78,010 милярда лв. Това сме успели да напрвим всички тези малоумници, мутри, простаци и въобще цялата миризлива и омразна работеща сган дето сме тук, а тази сган е от около 2 милиона работещи. Зададох си въпроса, ако бяхте останали Вие другите 2,5 милиона „можещи“, „щастливи на друго място“, „борбени“ и „истински работещи“, какво щеше да стане? Ами по най-скромни изчисления БВП щеше да е вероятно повече от 200 милярда!!! Така че ще се наложи да развенчая и този мит за Вашите така наречени инвестиции от по стотина евро или долара на месец за Ваще близки на обща стойност около 2,5 милярда… Хайде нека бъдат 5 милярда от мен да мине! Нали разбирате каква е разликата, Вие сте интелигентни хора и вярвам, че можете да пресметнете! Бъдете сигурни обаче в едно, че ако Вие днес пишете и се изразявате на Български па макари и на латиница, то Ваще деца няма да могат и сигурно ще сте горди с това?! Много ни се искаше Джон Атанасов (създателят на компютъра) да каже гордо и то на български, че е българин, ама уви, не успя човека. Той гордо се счита за Американец и скромно почти незабелязано отбеляза, че има българско потекло!!! Дерзайте и не ни се сърдете, че имаме мнение, все пак сме хомосапиенс и нищо от онова, което Вие притежавате не ни е чуждо!

 239. Kирчо

  Ако случайно написаното от мен по-горе предизвика какъвто и да било интерес, мисля че е редно да внеса някои пояснения. Аз съм най обикновен човек, занимаващ се със малък бизнес, благодарение на който от 16 години нямам ден без заеми, притежавам личен 23 годишен автомобил и живея в наследствено жилище, което все още не съм изплатил на роднините… Въпреки това не мрънкам, не се оплаквам, не обвинявам никой и не смятам да заминавам никъде. Сигурно някой сега ще кажат, че съм пълен нещастник ок, сигурно може и да са прави. Само че аз не определям щастието си по това колко ми е пълен джоба или хладилника, а по много много различни начини. На първо място близки и приятели, възможността да съм сред тях и да не се церемоня по въпроса кога и как ще се видим. Благодарение на моя малък бизнес и въпреки заемите вече 16 години се върти колелото и средно 6-7 семейства разчитат и се издържат чрез това, което правим. Всички те си плащат данъците както и аз, така че за добро или за лошо сме част от този БВП (брутен вътрешен продукт). Изобщо не мога да кажа, че нещата се получават благодарение на късмет или просто така, а с труд и борба, с толерантност, разбирателство, издънки, грешки, после поправяне на грешки, загуба на средства поради куп различни причини и всичко, всичко което може да си представи човек. Само че аз знам, че борбата си е борба където и да си, изобщо не си създавам илузия и не смятам, че някой друг ми е виновен за неуспехите или за успехите. Никой не може да ме убеди, че ако е здрав и има желание за работа, някой просто му пречи и за това не успява! От самото начало на демокрацията гласувам редовно и само ще вмъкна, че никога не е било нито за БСП, нито за ДПС. Бил съм на митингите на СДС и съм от онези, които може да се каже, че са от използваните или излъганите. Никога не съм съжалил за избора си и за гражданската си позиция и колкото и парадоксално да Ви се стори, смятам че нещата се случват логично! Най-опасни са точно онези, които не гласуват, те винаги са недоволни и постоянно мрънкат, вероятно голяма част от тях вече са имигранти, но продължават да мрънкат със сигурност! Точно те дават възможност ДПС с твърдия си електорат да управляват като държат баланса в парламента и по този начин да влизат в коалиция с управляващите. Тези, които винаги мрънкат, в огромната си част или вече са имигранти или са се настроили на тази вълна или просто мрънкачи. Всъщност имигрантите поне са взели някакво решение, дори и с цената на това в което се превръщат, все пак са направили нещо или се канят да го направят, така че заслужават уважение за усилията си. Тези обаче, които просто мрънкат са най-лошата категория. Те не взимат никакви решения и точно те създават това апатично чувство в държавата, а и те най-усърдно Ви аплодират Вас имигрантите и Ви създават впечатление, че виждаш ли тази държава вече я няма и обрисуват апокалиптична картина. От друга страна тези мрънкачи пък са останали в Бг и плащат данъци, което им прави чест, но не им свалям шапка! Хора престанете да мрънкате, нищо велико не се очаква от Вас, няма такова правителство и държава където всичко е ок, няма и да има, просто ако сте здрави, което искрено пожелавам на всеки, захванете се с нещо и работете, ако не се получава опитайте друго, ако трябва идете и в чужбина, но просто правете нещо! А на онези от чужбина, които вече така безвъзвратно са намразили нас и България ще им кажа следното: Стойте си там, бъдете щастливи, ако наистина сте, не е нужно да си тръгвате с гръм и трясък като обидени деца, още по инфантилно е да сипете обиди и определения за българите, не е нужно да се опитвате да ни правите съпричастни с вашето щастие или нещастие! Никой не Ви се сърди и не Ви моли да се вернете, напротив ние тук останалата рая Ви съчувстваме, Вие имате роднини и приетели тук, които обичате, но и обиждате, а те са на Ваша страна, така че ако искате и можете да помогнете сте добре дошли дори и временно, но ако не искате или не можете просто си стойте и се наслаждавайте на блаженството и щастието, което Ви осигурява държавата в която сте!

 240. Hristov

  Бе, ходете си където щете. Заблуждавате се, че някъде ще живеете страхотно и хората ще ви приемат с отворени обятия. Ми не е така, ама щом ви се берат ягоди, мият ви се чинии и т.н. за някакви 1000 паунда, които в съответната държава са си мизерна заплатка, ходете си, те и без това в другите държави много „обичат“ българи.

 241. starkmaster

  Силен текст, така ли?! Кое му е силното?! Да кажеш: „Отричам се от България“ ?! Това ли е силното?!
  Напротив, това са думи на предател, на безродник!!! Който има топки стои тук и колкото може се старае да помогне да се оправи България, дори ако се налага революция ще вдига, а не бяга нанякъде!

 242. Шанс

  Чао. Отивай в перфектния запад.

 243. Vasilena

  Cheta i se pitam dali i polovinata ot vas sa bili niakade izvan Bulgaria… razbira se che v nachaloto se chuvstvash dujd i ti lipsva rodinata, no s vremeto i yova otminava!!! Niama svetlo badeshte za nikoi v Bulgaria. Iskate da mizeruvate do kraia na jivota si samo za da napravite na puk na niakoi??!! Uspeh, no na nikoi ne mu puka..te si urejdat jivota, vie se obrichate na mizeriata!!!!

 244. Vesi

  Това нашето не е държава, аз сам студентка и виждам как родителите ми постоянно работят за да ми помагат да си плащам за университета, вижда как на никой не му пука ще човек припада на улицата гладен и жаден… била сам в чужбина много пъти… и всеки път когато се виждам с роднини и ме питат какво ще правя след като завърша казвам: „Ще избягам“ Ще избягам от тая мизерия, от това неразбирателство от това подобие на държава… и никога няма да се върна… голяма част от моите връстници вече живеят в Америка друга част са из Европа.. а тези които останаха се ожениха и имат деца… защото за тях това бе по лесния начин да намерят някой с пари който да се грижи за тях…
  е това държава ли е където една чистачка получава 120лв на месец а в държави като Англия получават 3000 и повече на месец…държава ли е да плащаш 900лв годишно за да учиш а стипендията ти за отличен успех да е 60лв а общежитието ти е 65лв без тока и водата…

  • Аз

   Стигнах само до „аз сАм студентка“ и… По-добре си хващай влака от сега!!

 245. Reckless

  Радвам се, че има българи, патриоти, които са решили твърдо да останат в България, за да бъдат стригани и драни до края на съществуването им. Овцете единствено за това стават. Да бъдат стригани и доени от такива, торби в парламента.На тях им трябвате и те масово ще ви облъчват под всякаква форма, да си останете там. Радвам се, когато една овца ми казва, никога повече да не се връщам в кошарата. Аз съм щастлив извън кошарата, населена със завистливи овце и Митьо пищовци. Такива, като нас „безродници“ и „предатели“ поддържат икономиката на любимата ви кошара. От „предателите“ идват най-много пари в тази така наречена държава, за да може още да я има. От „предателите“ а не от „патриотите“, които цял живот са си разплули задниците на продънен диван и чакат нещо да капне отнякъде, като ми говорят за Ботев и Левски ! Бай Ганьо ще ми говори за Ботев и Левски… Чакате ли още там някой да направи нещо „да се оправи държавата“ ? Чакайте, чакайте ! Това ви е признанието, както и да имитирате патриотизъм в интернет пространството !

 246. Alex

  Относно статията „Защо напускам България” на уважаемата Яна Добрева. Като оставим настрана умелото използване на словото и различни журналистически похвати, които правят красива обвивка и ефекта на „силния” текст, идеята която продаваш е „ЕМИГРАЦИЯ”. Първо: да посочиш неколкократно проблема не е негово решение; Второ: БЕЗОЧИЕ е да споменаваш Левски и Ботев в текст, който подтиква към емиграция. Все пак това си е твой избор. Гарантирам ти, че преди освобождението е било много по-трудно от сега. Ами ако Левски и Ботев разсъждаваха точно като теб и вместо да крепят българския дух бяха „напуснали не по икономически, а по човешки причини” ? Ако се бяха „отрекли” от турска България? По същия начин, както ти се отричаш? Вероятно нямаше да ни има, уважаема. Ей затова ми е болно. Когато виждам хора като теб. Когато виждам отчаянието в очите ти, макар и не визуално. Когато плашеща цифра хора напускат кораба, защото виждат приближаващите скали, не осъзнавайки, че именно в техните ръце е руля и от тях зависи дали ще бъде променен курса. Всички сме осъзнали, че парите са това, което наричаме „висок стандарт на живот”. Наистина съжалявам, че разсъждаваш по този начин, защото за мен емиграцията винаги е означавала само едно – да продадеш България ЗА ПАРИ.
  Докога ще живеем за емиграция? Кога ще разберем, че на национално ниво емиграцията решава един твой проблем, създавайки 10 на народа ти? Докога ще бъдем прелетни птици и като стане студено тук ще отлитаме на по-топло? Докога ще се делим на народ и управляващи, на богати и бедни, на „мошенници и далавераджии” и „честни и почтени хора”, отново не осъзнавайки, че именно делението ни прави безпомощни.
  Успех в чужбина ти пожелавам, дано да успееш да изживееш очаквания от теб живот. Но моля, никога не се обръщай назад към „мутренска” България, макар и сама да казваш, че „тя няма да е вечна” и „доброто винаги побеждава”. На добър час!

 247. joro

  Абе като гледам планът Ран-Ът работи безотказно, в българия останахме само тъпанарите..

 248. Sven

  Прост народ…сами сме си виновни

 249. marko

  Защо напускам България?

  Защото съм слаб и слабохарактерен, малодушен и мързелив. Защото ми е гот всичко да ми поднасят на готово без да си мръдна пръста, защото съм ревльо и когато ме удари някое другарче искам да има някой който да дойде да го набие вместо мен, вместо да си правя труда аз да го фрасна и да му го върна тъпкано.
  Защото в крайна сметка ме мързи да гледам и нямам желание да си почистя дворчето, след като мога да отида в метеното дворче на някое съседче…

 250. Vasil

  Мдааааа ……. Изглежда че ние „мързеливите“ отиваме в Америка, Англия и т.н, оставаме там, купуваме си къщи, коли и изобщо си живеем живота, а пък „тарикатите“ в БГ карат продънената кошница, която вероятно аз съм купил нова и съм препродал, за да си взема новото Ауди, работят за Пищова, Ряпата, Картофа и т.н. Но разбира се ние сме виновни защото не искаме да сме нещастни като тях. Мойте нещастни 1000 паунда както каза некъф овен ги изкарвам за 2 часа работа на ден, но съм много щастлив че не гледам грозните улици, мръсните тротоари, циганските капанчета и никой не ме бута на пътя, не ме гледа злобно и не ми завижда. От 2 дни съм тук в БГ, заради болната ми майка и вече искам да повърна, да се обърна, и да се кача на самолета обратно за „лошия запад“. 15000 лева заплата да ми дадат, няма да се върна тук!

 251. ЦВЕТКО ИНЧОВСКИ

  Всеки е в правото си да търси по-добър живот за себе си и близките си !Но ако всички или повечето напуснат,кой ще оправи тази наша бедна и порутена държава ?!!Ние обикновените трудови хора на тази държава носим отговорността утре държавата ни да стане едно по-добро място за живот на нашите деца.Никой няма да дойде да ни оправи държавата .Бягането от проблема не е решаване на проблема !Борбата за страната ни се води и ще се води тук от хората които които живеят в БЪЛГАРИЯ !!!

 252. Moite nai-iskrenni pozdravleniq,Qna,budete zdravi vie i semeitvoto vi,nadqvam se,che ste se ustroili dobre v Kanada.Az sushto sum v chujbina,poradi podobni prichini i izpra6tam pari na moeto semistvo v Bulgariq kato pochti vsichki ostanali.

  Mariqna,greshka napravih,razmenih mestata.

 253. GALIA

  VSI4KI OBI4AME BALGARIA PO EDIN ILI DRYG NA4IN.MA4KALISANI I PRODALZAVAT DANI MA4KAT I OSTAVAME VSE PO MALKO,NA TIAH TOVA IM E CELTA,PARVO DANI SRINAT PSIHI4ESKI I POSLE FIZI4ESKI.I KOI 6TE BADE VINOVEN NIE!ZA6TOTO TOLKOVA VREME GI TARPIAHME NIE SE IZMORIHME VE4E ATE NABIRAT VSE POVE4E SILA.NO NAKRAIA 6TESI VKARAT AVTOGOL,PROSTO KOGATO SI MISLIAT 4E NARODA E NA KRAIA NA SILITESI TO4NO TOGA NIE 6TE IMAME NAI MNOGO SILI KOITO NESA I O4AKVALI.BOG DAVI PAZI.

 254. Васил Евтимов

  На края ще останем хората които ще вземат оръжие и ще се бият за свободата на Българския народ от властта и мутрите ! Това ще стане помнете !Или ще умрем за свободата си !

 255. Анонимен

  Кой го интересува защо си напуснала България, ма курво!

 256. Аз също не искам да живея тук. Заради всичките тези изменници държавата ни замира, държавата ни оредява, държавата ни си отива … Заради такива като тях бащи и майки оставят децата си, за да им подсигурят някакво нормално бъдеще, семейства се разделят по същата причина, приятели стават непознати, само защото нормалният живот е потърсен другаде. Аз обичам България, но не обичам това, в което я превърнаха. Както се пее в една песен „България ми е скъпа, а не държавата!“ За това ли са се борили Левски, Ботев, Бенковски, Раковски, П. Хитов, за това ли кралете и царете ни са извоювали с чест и достойнство уважението към България, за това ли, че да може някакъв Сидеров, Станишев, Борисов, Цветанов и останалата продажна, корумпирана сган да се подиграва с народа, да го унижава, да го малтретира!? НЕ, аз НЯМА и НЕ искам да живея в тази България, Не искам след време децата ми да отраснат в тази България, Не искам да оцелявам – ИСКАМ да живея!

 257. Иван

  Яна си заминава.
  Колкото до тези които пищяг за предателство, слабост, курволък и какво ли не – вие си пишете, после ще дойде ден да обясните на децата си защо не сте заминали и защо прабългарите не са останали да ги изтребят, а са напуснали Родината, и са прекосили половината свят в търсене на по-добро бъдеще на децата си ….

 258. 10 стинки

  Eдно коментарченце писано от мен някъде си на 18 Август 2014 :

  Ако човек, с цялата си доброта и честност, е неспособен да си осигури поне десетина верни приятели, които от своя страна да имат още по толкова и да се подкрепят един друг, то тоя човек е обречен на съдбата си напълно заслужено.

 259. Иван

  Животът създава ред, но редът не създава живот.
  Да бъдеш човек означава да бъдеш отговорен.
  Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници.
  Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна.
  Човек никога не е доволен там, дето е…

  цитати от Антоан дьо Сент-Екзюпери

 260. dimapavlova

  Няколко пъти се споменават Ботев и Левски…Ами и ако те се бяха отрекли от България в тежки времена и избягали в чужбина,дали днес щеше да има България ?Чудесно „есе“,но написано от личен план,не от национален…

 261. СТАРО СТАРО СТАРО

  Това е материал от преди повече от 15 години!!! и се преформатира и се представя като нещо скорошно. Това е много много старо.
  разровете в Инет и ще видите кога се е случило всичко това.

  айде стига драми и нагнетяване.
  те точно това целят – да има напрежение и трагизъм и отачяние и българина да не вижда нищо друго наоколо като чете подобни материали.

  самодепресирате се!

 262. Ahmet

  Съгласен съм с нашия сънародник турчина от хасково 50 стотинки струва един куршум грижата е наша граждани на Република България трябва да сме единни непременно трябва да се заемем иначи скоро ще изгубим всичко.

 263. Kolyo Djurelov

  DOVIJDANE I NE SE VRA6TAI , A I NIKOI NE SE NUJDAE OT OBQSNENIQTA TI , PROSTO SE MAHAI I SI OTGOVORI ZA6TO PREBIHA MAJA TI , NE TI E VINOVNA DARJAVATA , NALI ! DOVIJDANEEEEEEE

 264. :)

  Нещастници, всички които се отказвате от България сте такива! В България нещата се случват трудно, но ако вярваш и се бориш, всичко става. Аз съм на 27, имам страхотно образование, страхотна работа, отлично заплащане, напълно достатъчен социален пакет, пълна удовлетвореност от атмосферата на работното ми място и около мен, и никой не ме е бил…. представяте ли си, всичко това ми се е случило без връзки и протекции?!?! Случи се защото се борих и вярвах. ЗАЩО НЕ СЕ СЛУЧИ НА ВАС?!?!?! Защото само мрънкате! Пречат ви личните бариери и общественото мнение. Некадърни сте, защото това което правите в чужбина, може да го правите и тук, но ви е страх и сте объркани, а и там е по-лесно, хората така разправят. Белете картофи, мийте чинии, унижавайте се. Когато се връщате в България, мрънкайте за мръсотията, грозните картинки и липсата на законодателство и пак бягайте… живейте във вашия собствен свят. Заради вас, ние тук в България оставаме все по-малко и накрая ще сме безсилни за промяна. Къде по дяволите ще се върнете после? Където и да сте, в която и част на света… там със сигурност не е вашето „у дома“. У дома винаги ще си остане България. Но ако всеки е толкова безхарактерен като вас, скоро „у дома“ няма да съществува! Бъдете щастливи!

  • Аз

   Защото е много важно да гледаме напред и с позитивизъм, да имаме цели, които да следваме последователно. Това е както в личен така и в социален план. Но… ние сме си злобничък народ – зяпаме в паничката на съседа и дебнем момент да се изплюем в нея. Или пък големи родолюбци пишещи на латиница или като нещото отдолу „бяга ме“, не слагаме препинателни знаци.. Много сме готини, много сме умни, много сме начетени… „аз чудесно спя на работа, ма той малко ми плаща за това“

 265. България

  Аз пък мисля, че само сопата ще оправи нещата в България. Докато не се пролее кръв, няма да се оправи положението. Всичките малоумници, които са на власт- „под ножа“ и така.

 266. АЗ

  Нека бяга ме, нека сремим, нека потъпкваме онова за което са се борили нашите прадеди. По-лесно е да бяга ме, вместо да се опълчим. И на мен не ми харесва какво е положението в България, но тук съм родена и тук ще остана да се боря и все пак, ако пречупят волята и духът ми, ще замина, но ще знам че съм опитала!

 267. EMIGRANT

  Нашата несравнимо красива и богата Родина, орисана да е все в ръцете на неадекватни, необразовани и лошо възпитани държавници! Хубав и верен текст !!! Аз напуснах Родината през 2003 година по сходни причини и съвсем не защото не си гледах моите си работи, както заявява един коментиращ който явно е челначалото и края…ТА: като погледнеш коментарите под текстар ти става и срамно и болно, защото разбираш, че като Яна и родителите и са еденици в България и те, като мен, вече са навън. Останалите, които са огромната част от коментиращите напълно си заслужават управляващите ги!!! Овчедушен и на прекалено ниско интелектуално ниво,народ не може да има дъражва от интелигентни и образовани държавници!

  • Аз

   едЕници? Ей такива неграмотници отвън ни избират управниците! Вървете къдетоо искате, но трябва да ви се забрани да гласувате!

 268. Стъни

  България и трябва един военен преврат!!!
  Да се обединят Български групи и щом другите не могат да въдворят ред то ние макар и против закона ако има такъв,ще въдворим!!!
  Нека народът се надигне това е нашата сила………взаимната подкрепа РАЗБЕРЕТЕ ГО!!!!!!

 269. byrobocop

  Още в зората на демокрацията от двете страни на входната врата на най представителната сграда в центъра на града ни която по традиция си беше сградата на Партийния дом а в последствие стана сграда на общината на града ни (Свищов)
  та от двете страни на входната врата на тази сграда се бяха появили два надписа (графити) които гласяха
  1. ?КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ОПОЗНАВАМ ХОРАТА – ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ОБИКВАМ КУЧЕТАТА?
  и от другата страна
  2. ?АКО ИСКАШ ДА НАПРАВИШ НЕЩО ДОБРО ЗА РОДИНАТА – ЕМИГРИРАЙ?
  така че много правилно и точно

 270. tanatana

  Стига си плакала и хленчела, нещата са такива каквито си ги направим. На запад да не мислиш, че те чакат с отворени обятия и ще е по различно?!?
  Написала си една камара глупости, гледано от твоята камбанария. Всеки има проблемли

 271. edinchovek

  Българите, който работят в чужбина са тези които наистина могат да помогнат на родината си, тъй като държава вече знаем, че нямаме………….

 272. Йордан

  Причината е друга. Аз съм на 24, а МУТРИ няма от преди 10 години. С извинение, но вие търсите вината в призраци вместо да се огледаме и да разберем, че ние сами сме си виновни, за да сме в тази позиция. Както в играта на карти ние стоим и пасуваме докато хора, които имат в ръката си ДВЕ валета, оставяме да си играят всичко коза!!! Не казвам, че съм по- смел от някой други хора или нещо подобно, но ние самите се оставяме да ни тъпчат вместо да сме ( цитирам: като БОТЕВ и ЛЕВСКИ) да отстояваме това, за което всеки един от нас мечтае.

 273. Анонимен

  Още 100 години да минат така ще си бъде,защото това си България,на който не му харесва да пътува,а да не се оплаква никой не спира другия.

 274. Ая

  Първо да права си тук не може да се живее нормално ‘Но помисли само ако теб те нападнат въшки и си много болна и не можеш да си помогнеш въшките и болести това ти ли си ? Не България си е нашата страна само че е пълна с паразити ПЪЛНА !!!!! Това е