Кукерите оживяват в детски рисунки

Народно читалище „Съгласие”  и кметството в Българово обявяват шести национален конкурс за детско творчество.

Този път темата „Кукери – древни и днешни, страшни и забавни, шумни и пъстри,  живеят в детското творчество и днес!”

Целта на конкурса е да запознае децата с традиционните български обичаи и маскарадни игри , да провокира и поощри интереса  им към богатия български фолклор, да  даде възможност за изява на детската фантазия, чрез интерпретация на народното творчество, за да  приобщи подрастващите към богатството и мъдростта на народните традиции.

В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 15 години от цялата страна. Всеки участник  може да изпрати  две творби  в следните категории:

  1. Изобразително и приложно изкуство – рисунка, колаж, маска, стъклопис,керамика, текстил и други (без ограничения в изразните средства).
  2. фотография – снимки на възстановки на обичая на Сирни заговезни, или снимки запечатали мигове на прошка, помирение и извинение.
  3. литература –  стихотворения, есета, спомени, интервюта, приказки и други ( до две страници).

Във всяка категория ще бъдат раздадени  първа, втора и трета награда, както и награда за най-добра школа в категорията. Всеки участник ще получи сувенир от конкурса.

Таксата за участие е на стойност 5.00 лв. за участник и може да бъде изпратена с пощенски запис на адреса на читалището. В конкурса за най-добра школа се допускат тези от тях, които имат поне 5 индивидуални участника. Изпратените творби остават в полза на читалището.

Творбите могат да бъдат изпращани до 15 март 2013 година на адрес Град Българово; община Бургас; улица ”Първи май” 1; НЧ”Съгласие 1905”.   Фотографиите и литературните творби можете да изпратите в електронен вариант на e-mail saglasie1905@abv.bg

На 17.03.2013 г.  ще се проведе  заключителният етап на конкурса. Всички участници, поканени на празник в деня на Сирни заговезни в Българово ще видят истински кукери, ще научат повече за обичая „прошка”, ще бъдат поздравени с фолклорен концерт от свои връстници самодейци  и ще получат своите награди.  

Loading Facebook Comments ...

Добави коментар

Вашият мейл няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*